Ege Akdeniz kapandı

Güncelleme Tarihi:

Ege Akdeniz kapandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2010 00:00

Avrupa’yı vuran soğuk hava dalgasının Trakya’dan Türkiye’ye girmesi hayatı felç etti.

Yoğun kar yağışı bu kez Ege ve Akdeniz’i beyaza bürüdü. Pek çok ilde yıllar sonra ilk kez kar yağdı. Antalya’nın ilçelerinde kar ka- lınlığı 20 santimetreye kadar çıktı, yollar uzun süre ulaşıma açılamadı.

İŞTE 5 GÜNLÜK HAVA TAHMİNİ

BAŞBAKAN'IN UÇAĞI SİİRT'E İNİŞ YAPAMADI





TÜRKİYE’yi iki günden bu yana etkisi altına alan soğuk hava dalgası, özellikle Akdeniz ve Ege’de kendini gösterdi. Birçok ilde ilk kez aralık ayında kar yağdı. Doğu’da da her yıl olduğu gibi yüzlerce köy yolu ulaşıma kapandı.

Kar şaşkınlığı

Soğuk ve yağışlı hava, turizm cenneti Muğla’da ilginç manzaralar oluşturdu. Gece başlayan kar, bu duruma pek alışık olmayan Muğlalıları şaşırttı. Kar kalınlığı yüksek kesimlerde 11- 12 santimetreyi buldu. Karayolları ekipleri kapalı köy yolu bulunmadığını açıkladı. Muğla Belediyesi ekipleri de buzlanmaya karşı yollara tuz dökerek önlem aldı. Antalya’da da kendini gösteren kar yağışı nedeniyle kentin yüksek kesimleri ve çevre beldeleri, beyaz örtüyle kaplandı. Bazı ilçelerde kar kalınlığı 20 santimetreye kadar çıktı. Tatil gününü de fırsat bilen birçok Antalyalı araçlarına atlayarak, beyaz örtüye bürünen Saklıkent’in yanı sıra, Karaöz ile Çığlık Beldesi’nde kartopu oynadı.

Dalgadan geçit yok

Boğazlardan geçmek üzere Marmara Denizi’nde seyreden 9 şilep ve tanker ancak saatteki hızı zaman zaman 90 kilometreye ulaşan fırtına ve yer yer 3 metreye yükselen dalgalar ile sağanak nedeniyle, Tekirdağ’ın Şarköy İlçesi’nde demirledi. Bekleyen gemi sayısı daha öncekilerle birlikte 21’i buldu. Kar yağışının etkisini kaybettiği İstanbul ve çevresi ise poyraza teslim oldu. Mersin’de ise fırtına, sağanak yağış ve yüksek dalgalar nedeniyle, sahildeki bazı yürüyüş parkurları, güvenlik şeridi çekilerek kapatıldı. Kentte önceki gün metrekareye 80 kilogramın üzerinde yağış düştü.

Kartepe bembeyaz

Erzurum’da da önceki gece başlayan karla, Palandöken Kayak Merkezi beyaza büründü. Kars Sarıkamış’ta etkili olan kar yağışı sonucu Bayraktepe Kayak Merkezi de bembeyaz oldu. Isparta’daki Davraz Kayak Merkezi’nde de kar kalınlığı oteller bölgesinde 1 metreye, telesiyejlerin olduğu noktada ise 1.5 metreye ulaştı. Kocaeli Kartepe’de de kar kalınlığı 1 metreyi buldu. Uludağ’da ise kar kalınlığı 55 santimetreye ulaştı, hava sıcaklığı eksi 10 dereceye indi.

Eğitime kar engeli

Kar yağışı nedeniyle Balıkesir’in Kepsut, Karaman’ın Ermenek, Sarıveliler, Başyayla; Bursa’nın İnegöl ve Büyükorhan ilçelerinde; Denizli’nin bazı köylerinde; Kastamonu’da 8 ilçedeki okullar ile kent merkezinde taşımalı sistemle eğitim veren ilköğretim okullarında; Afyonkarahisar’ın Emirdağ, Bayat ve İscehisar ilçelerinde; Samsun’un Havza ve Vezirköprü ilçelerinde 1 gün eğitime ara verildi. Samsun’da Kavak ve Asarcık’ta 2’şer gün, Ladik ilçesinde ise 3 gün süreyle eğitime ara verildi.

Antalya Denizli yolu

DENİZLİ’ye son 6 yılın en etkili karı yağdı; kentte okullar bir gün süreyle tatil edildi. Antalya’dan Denizli’ye gelen araçlar, Acıpayam’a yönlendirildi. Denizli -Antalya Karayolu’nun Cankurtaran Mevkisii’nde kar kalınlığı 60 santimetreyi aştı, 30’un üzerinde köy yolu ulaşıma kapandı. Kenti Afyonkarahisar’a bağlayan yol yaklaşık 5 saat ulaşıma kapandı, 200’e yakın araç tipi altında bekledi, çok sayıda araç da yaralanmalı ve hasarlı kazalara karıştı.

- Kastamonu’daki 1070 köyün 542’sinin yolu kapandı. Konya’da yoğun kar yağışı nedeniyle 242 köye ulaşılamıyor. Derebuçak İlçesi’nde de bir maden ocağını ilçeye bağlayan yolun kapalı olması nedeniyle önceki akşam mahsur kalan 20 işçi dün akşam kurtarıldı. İşçilerin sağlık durumları iyi.

- Bursa’nın Karacabey İlçesi’ne bağlı Uluabat Köyü’nde Menşure Sülük (87) donarak öldü.

- YILIN ilk karının önceki gün yağdığı Hakkâri’de dün 58 köy ve 140 mezranın yolu ulaşıma kapandı. Kar ve tipi nedeniyle Hakkâri’ye 25 kilometre uzaklıktaki 3500 rakımlı Berçelan Yaylasında mahsur kalan 4’ü çoban 13 kişi, 5 saat süren çalışmanın ardından kurtarıldı.

Muğla’ya bile yağdı

MUĞLA’da uzun yıllardır aralık ayında görülmeyen kar yağışı, kent halkını memnun etti. Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, “Son 10 yıldır böyle kar yağmamıştı” dedi. Muğla’da çocuklar karlarda yuvarlanıp, kartopu oynadı, bazı aileler karda mangal keyfi yaptı.

Fırtına Bodrum’u yıktı

BODRUM’da saatteki hızı 60 kilometreyi bulan fırtına nedeniyle ağaçlar devrildi, tabelalar yerlerinden koptu. Dalgalar iskeleleri yıktı, sahildeki ev ve işyerleri sular altında kaldı. Yalıkavak Limanı’nda balıkçı kayıkları battı, sahildeki restoranlar harabeye döndü. Fırtına nedeniyle Bodrum’un büyük bölümü saatlerce elektriksiz kaldı. Fırtınanın bugün etkisini azaltacağı tahmin ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!