Efsane başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Efsane başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yıllar önce gösterime girdiğinde yer yerinden oynamıştı. Aradan geçen 22 yılda değişen bir şey olmadı. ‘‘Yıldız Savaşları’’ Amerika ve Avrupa'yı salladıktan sonra şimdi Türkiye'de. Bir haftalık biletleri şimdiden tükenen film, aslında serinin ilk filmi.

George Lucas, Mayıs 1974'ten beri üzerinde çalıştığı senaryosunu Aralık 1975'te Twenty Century Fox stüdyosuna kabul ettirdi. Lucas'ın yarattığı filmin adı ‘‘Yıldız Savaşları/Star Wars’’du. ‘‘Çok uzun zaman önce ve çok çok uzak bir galakside’’ yaşananları hikaye edinen bu destansı film, basit olarak iyi ve kötünün savaşını anlatıyordu. Filmin kazandığı ilgi ve hasılat o kadar büyük oldu ki, 1977'de çekilen ve yedi Oscar kazanan ilk film ‘‘Yıldız Savaşları/Yeni Umut’’tan 3 sene sonra 1980'de Irvin Kershner'in yönettiği ‘‘İmparator/The Empire Strikes Back’’, 1983'te de Richard Marquand'ın yönettiği ‘‘Jedi'nin Dönüşü/Return of the Jedi’’ gösterime girdi. Devam bölümlerinin senaryosu da George Lucas'ın imzasını taşıyordu. Kullanılan efektler, kostümler ve çekim planlarının etkileyiciliğine oyuncuların performansları da eklenince, ‘‘Yıldız Savaşları’’ bir anda kült filmler arasına dahil oluverdi.

32 yıl önce

İki sene öncesine kadar çoğumuz ‘‘Yıldız Savaşları’’nın bir üçleme olduğunu sanıyorduk. Filmin aslında bir ‘‘dokuzlama’’ olduğunu ve devam filmlerinin 1999 ya da 2000 yılında gösterime gireceğini öğrenince hem sevindik hem de şaşırdık. Şaşırdık, çünkü Lucas'ın 1977'de çektiği ilk ‘‘Yıldız Savaşları’’ aslında tüm serinin 4. bölümüydü. Yani dünyayı sallayan üçleme, 4. 5. ve 6. bölümlerdi. Bu bölümlerde Jedi Şövalyesi olmak isteyen genç Luke Skywalker (Mark Hamill), ona yardım eden Obi-Wan Kenobi (Alec Guinness), maceraperest Han Solo (Harrison Ford) ve Prenses Leia'nın (Carrie Fisher) kötü İmparatorluk güçleriyle savaşları anlatılıyordu. Bugün bizde de gösterime giren film ise hikayenin başını konu ediniyor.

‘‘Yıldız Savaşları Bölüm I: Gizli Tehlike/Star Wars Episode I: The Phantom Menace’’ adını taşıyan bu ilk bölümde, 4. bölümden 32 sene geriye gidiliyor. Naboo gezegenindeki problemi çözmek için iki Jedi Şövalyesi, Qui Gon Jinn (Liam Neeson) ve Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) Naboo'ya doğru yola çıkarlar. Yolda, köle bir çocuk olan Anakin Skywalker (Jake Lloyd) ile karşılaşırlar. Çocuğun içindeki ‘‘güç’’ün çok yüksek olduğunu fark eden şövalyeler Anakin'i de yanlarına alarak yola devam ederler. Kraliçe Amidala'yı Nathalie Portman'ın, Anakin Skywalker'ın annesini Pernilla August'un, Mace Windu'yu Samuel L. Jackson'ın canlandırdığı filmde, ilk üçlemeden hatırladığımız ışın kılıçları ve sevimli robot kahramanlar R2D2 ile C3PO de yer almışlar.

Aslında oldukça ilginç olacak, yani ilk filmde olanlara nelerin yol açtığını ancak şimdi öğreneceğiz. Peki, Lucas sırayı neden karıştırmış? diye sorabilirsiniz. Bunun nedeni tüm serinin ilk kısmının yani şimdi izleyecek olduğumuz bölümlerin maliyetinin daha fazla olması.

‘‘Yıldız Savaşları’’yla 20. yüzyılın son mitolojisini yaratan George Lucas, 80'lerde Steven Spielberg'le ‘‘Indiana Jones’’ serisini yarattıktan sonra, 1997'de ‘‘Yıldız Savaşları’’, ‘‘İmparator’’ ve ‘‘Jedi'nin Dönüşü’’nü birkaç dijitize sahne ekleyerek yeniden gösterime soktu. Bundaki amacı, hem seyircileri ilk üçlemeye hazırlamak için konuyu hatırlatmak, hem ‘‘bakın, ben o yılların teknolojisiyle bunları yapabildim, yeni teknolojiyle de bu kadar oluyor’’ demek, hem de (tabii ki) parasına para katmaktı.

Lucas'ın asıl sürprizini ise sona sakladık. Seri aslında ‘‘dokuzlama’’ demiştik ya, Lucas son üç bölümü çekmeyecekmiş çünkü hem bu bölümler için konu sıkıntısı olacakmış, hem de 55. yaşındaki Lucas gelecek bölümleri yapacak zamanı olmadığı konusunda endişeliymiş.

YILDIZ SAVAŞLARI

BÖLÜM 1: GİZLİ TEHLİKE

STAR WARS EPISODE I: THE PHANTOM MANACE

Yönetmen: George Lucas

Yapımcı: George Lucas, Rick McCallum

Senaryo: George Lucas

Görüntü yönetmeni: David Tattersal

Görsel efektler: Dennis Murren, Nick Dudman

Müzik: John Williams

Oyuncular: Liam Neeson (Qui-Gon Jinn), Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi), Nathalie Portman (Kraliçe Amidala), Jake Lloyd (Anakin Skywalker), Samuel L. Jackson (Mace Windu), Ian McDiarmid (Senatör Palpatine), Pernilla August (Shmi Skywalker), Ahmed Best (Jar Jar Binks), Frank Oz (Yoda), Ray Park (Darth Maul)...

1999 ABD yapımı, 132 dk.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!