‘Efemine’ öğretmen olamaz

Güncelleme Tarihi:

‘Efemine’ öğretmen olamaz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2002 01:49

"Efemine davranış" biçimi, "kişilik bozukluğu" tanımı içine alındı. Çocukların, kişiliklerinin oluştuğu dönemde, öğretmenlerini örnek alarak "efemine davranış"lara özenmelerinin önü kesilecek.

Kadınsı davranış sergileyen erkekler, öğretmenlik yapamayacak. Milli Eğitim’in üzerinde çalıştığı taslak ‘öğretmen olabilme koşulları’nı değiştiriyor. Psikozlar, nörolojik hastalıkları olanlar, obezler, cüceler, sübyancılar, ağır travma ve yanık izleri olanlar öğretmen olamayacak.

Milli  Eğitim Bakanlığı, ‘efemine davranış’ biçimini, ‘kişilik bozukluğu’ tanımı içine aldı. Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü organizasyonunda yürütülen komisyon çalışması sonunda hazırlanan raporda, ‘efemine (kadınsı) davranışlarda bulunanlar’ın özellikle okul öncesi ve ilköğretim düzeyinde öğretmenlik yapamayacakları vurgulandı.

Raporda çocukların kişilik yapılarının oluştuğu döneme denk gelen kreş ve ilköğretim süresince öğretmenlerini ‘model’ aldıkları vurgulanarak, ‘efemine’ öğretmenlerin iyi bir model olmayacağı savunuldu.

SÜBYANCIYA ENGEL

Yine, tıbbi adı ‘pedofili’ olan ‘sübyancılar’ da okul öncesi ve sınıf öğretmenliğinin yanı sıra ‘yakın temas’ gerektiren beden eğitimi, müzik, resim öğretmenliği gibi öğretmenlik programlarında görev yapmalarına da izin verilmeyecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, ‘öğretmen profili’nde bazı değişiklikler yaptı. 25 sayfalık rapor, Talim ve Terbiye Kurulu’na sunuldu. Yeni koşullar, 2002-ÖSS Tercih Kılavuzu’na yetiştirilmesi planlanıyor.

YENİ KOŞULLAR

Adayların, öğretmenlikle ilgili programları tercihte şu hususlara dikkat etmeleri gerekecek:

Psikozlar, nevrotik ve kişilik bozukluğu bulunanlar, alkol ve madde bağımlılığı olanlar ile epilepsi hastaları ve sübyancılar tercih edip okumayacaklar.

Okul öncesi öğretmenliği programlarına kişilik bozukluğu başta olmak üzere jest, mimik, iletişim bozukluğu olanlar, cüceler, çok uzun boylular, obezler, nörolojik engelliler, obur ve sübyancılar alınmayacaklar.

Ağır nevrotik bozukluğu bulunanlar, eğitim fakültelerinin ‘sosyal bilimler’ programlarını tercih edemeyecek.

Parkinson hastaları ile ağır kalıcı yanık ve travma yarası taşıyanlar ‘fen bilimleri’ grubu öğretmenlik programına alınmayacak.

SAĞLIK RAPORUNA GÖZALTI

Belirlenen yeni koşullara rağmen, öğretmenlik programlarını tamamlayıp da atanmayı bekleyenlerin öğretmen olmalarının önüne ise ‘sağlık kurulu raporu’ ile geçilecek. Buna rağmen rapor alarak atananların durumlarının tespiti halinde de hem öğretmene hem raporu düzenleyen kurum ve doktorlara ağır yaptırımlar uygulanacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!