EDS’den kaçmaz

Güncelleme Tarihi:

EDS’den kaçmaz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2012 00:00

İstanbul Büyükşehir Belediyesi mühendislerince, özel olarak tasarladığı Elektronik Denetleme Sistemleri (EDS), 2007’de Kırmızı Işık İhlali ve Emniyet Şeridi İhlali parametreleri üzerinden 13 noktada kuruldu.

Haberin Devamı

2012 itibariyle, 7 parametre üzerinden elektronik denetimle, sürücülerin kırmızı ışık, emniyet şeridi, koridor hız ihlali, ters yön ihlali, park ihlali, tramvay yolu ve bus lane ihlallerini” tespit ediyor.

EDS, şu anda aktif olarak 226 noktada kullanılıyor. Ayrıca, oluşabilecek lokal yoğunluklardaki ihlallerin o an içinde tespiti için oluşturulan, Mobil EDS Araçları da gerekli noktalara intikal ettirilerek ihlaller tespiti yapıyor. İhlal tespitleri, Trafik Kontrol Merkezi’ndeki, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nden görevli polisler tarafından İl Emniyet Müdürlüğü Gayrettepe Bilgi İşlem Büro Amirliği’ne gönderiliyor. Burada, elektronik ortamda ihlal türüne göre kesilen cezalar, ihlalin fotoğrafıyla birlikte Maliye Bakanlığı’na ve PTT aracılığıyla araç sahiplerine iletiliyor.

İtfaiye, ambulans, resmi polis aracı gibi trafikte geçiş üstünlüğü olan araçlar dışında, Trafik Kontrol Merkezi’nde hazır bulunan polisler, acil durumlarda trafik ihlallerine EDS cezası kesmiyor. Örneğin, kırmızı ışıkta bekleyen araç arkadan gelen ambulansa yol vermek için geçerse ceza almıyor.

226 noktada denetliyor

Haberin Devamı

EDS SAYILARI: Kırmızı Işık 126 / Emniyet Şeridi  29 / Tramvay Yolu 15 / Koridor Hız Tespit 12 / Ters Yön 1 / Park 20 / Otobüs Yolu Şerit İhlal 23

Kırmızıda geçen 72 lira öder

TRAFİK kurallarının ihlaline kesilecek cezaların tutarlarını, cezanın çeşidine göre Maliye Bakanlığı belirliyor. Cezalar, her yıl belirli oranlarda artırılıyor. İhlallerden Elektronik Denetleme Sistemiyle Tespit edilen ceza türleri ve kesilen ceza miktarları şöyle:

EDS İhlal Kesilen Ceza Tutarı
Kırmızı Işık İhlal Tespit Sistemi  72 TL
Kırmızı Işık İhlal Tespit Sistemi  154 TL
Emniyet Şeridi İhlal Tespit Sistemi  72 TL
Koridor Hız İhlal Tespit Sistemi  154 TL
Koridor Hız İhlal Tespit Sistemi  319 TL
Ters Yön İhlal Tespit Sistemi  72 TL
Park İhlal Tespit Sistemi  72 TL
Tramvay Yolu İhlal Tespit Sistemi  72 TL
Bus Lane İhlal Tespit Sistemi  72 TL


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!