Eczacılardan mahalle baskısı iddiasına cevap

Güncelleme Tarihi:

Eczacılardan mahalle baskısı iddiasına cevap
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2009 17:30

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, TEB’in eczacılara mahalle baskısı uyguladığı yönündeki iddialara sert tepki göstererek, “Geleneği demokrasi ile yoğurulmuş, 52 yıllık bir örgüt olarak mahalle baskısı bize yakışmaz. Asıl SGK’nın bazı eczacı odalarını çağırarak görüştüğünü biliyoruz. Asıl mahalle baskısını SGK yapıyor” şeklinde görüş bildirdi.

Haberin Devamı

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, birlik merkezinde düzenlediği basın toplantısında, İlaç Alım Protokolü’nün 1 Şubat 2009 itibariyle fesh edilmiş olacağına dair bir ihtarnameyi SGK’ya yolladıklarını söyledi. İhtarnameye yanıtın, Bakan Çelik’in ağzından medya aracılığı ile geldiğini ifade eden TEB Başkanı Çolak, “Kendileri, sorunun eczacılarla değil, Türk Eczacıları Birliği ile olduğunu, sorunun 16 Ocak’a kadar çözülmezse Birliğimizi devre dışı bırakarak kendilerinin çözeceğini ifade ediyorlar” dedi.

Türk Eczacıları Birliği Kanunu’nun ilgili maddesinin, üyeleri adına sözleşme yapma yetkisini sadece Birliğe verdiğini bildiren TEB Başkanı Çolak, “Kanun maddeleri sadece bizi değil, herkesi bağlar. Yani Türk Eczacıları Birliği Kanunu Çalışma Bakanlığı’nı da, Sağlık Bakanlığı’nı da bağlar” diye konuştu.

22 BİN ECZACIDAN İMZALI DİLEKÇE

Çolak, 22 bin eczacının ıslak imzalı kaşeli dilekçelerinin Sağlık Bakanlığı’na iletileceğini belirterek, “22 bin eczacı diyor ki biz meslek örgütümüzün onay vermediği hiçbir yasa değişikliğini istemiyoruz” dedi. Kendilerinin ideolojik davrandığı yönündeki iddialara da tepki gösteren Çolak, "Bizler eczacıyız. Eczacılık sorunları gündeme geldiğinde de siyasi farklılıklarımızı bir tarafa bırakırız. Zaten, 21 Aralık’ta yaptığımız miting bunu yeterince göstermiştir" dedi.

Çolak, uzlaşmadan yana olduklarını belirterek “Ama dayatmaları da kabul etmiyoruz. Meslek örgütümüzü devreden çıkartarak yapılacak herhangi bir sözleşmeyi de, herhangi bir Kanun değişikliğini de kabul etmiyoruz” diye konuştu.

SGK ile sözleşmeli eczacıların tamamının bu görüşte olduğunu savunan Çolak, “Eczanemizi açtığımızda ekranımıza “meslek örgütünüzü, odanızı boşverin, gelin sizinle bireysel sözleşme yapalım” derlerse, 22 bin eczacı, bunu yapmayacak. Çünkü eczacı artık bu vaadlere inanmıyor. SGK’nın sözleşme yapacak eczane bulamayacağını tek tek eczacılarımızdan aldığımız yetki ile, söylemeye geldik. Buradan ilan ediyoruz; biz eczacılar olarak sağlık, meslek ve yaşam hakkımızı hiçe sayan uygulamalara taviz vermeyeceğiz” dedi.

MAHALLE BASKISI BİZE YAKIŞMAZ

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan TEB Başkanı Çolak, TEB’in eczacılara mahalle baskısı uyguladığı yönündeki iddialara sert tepki gösterdi. Çolak, “Geleneği demokrasi ile yoğrulmuş, 52 yıllık bir örgüt olarak mahalle baskısı bize yakışmaz. Asıl SGK’nın bazı eczacı odalarını çağırarak görüştüğünü biliyoruz. Asıl mahalle baskısını SGK yapıyor” dedi. İlgili bakanlardan görüşme talebinde bulunduklarını belirten TEB Başkanı Çolak, “TEB’in kaos yaratma gibi, eczacıların ise hükümetle kavga ederek halkı ilaçsız bırakmak gibi bir tavrı olamaz. 1 Şubat’a kadar zaman var. Randevu talebinde bulunduk. Ancak henüz bir cevap gelmedi” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!