Eczacılar, yeni protokol olmamasına rağmen ilaçları verdi

Güncelleme Tarihi:

Eczacılar, yeni protokol olmamasına rağmen ilaçları verdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2009 11:57

SOSYAL Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacılar Birliği (TEB) arasında 31 Aralık 2008'ta hastaların eczaneden ilaç almasını sağlayan sözleşmenin süresi dolmasına rağmen ‘2009 Yılı İlaç Alım Protokolü'nün imzalanmamış olması yılbaşı gecesini nöbet tutarak geçiren eczacılara sıkıntı yaşattı.

Yeni İlaç Alım Protokolü'nün imzalanmaması nedeniyle yılbaşı gecesi ilaç almak için gelen hastaların ilaçlarının karşılanmasında sorunlar oldu. Nöbetçi eczacılar, sözleşme olmadığı için ilacı verip vermemekte tereddüt etti. Ancak, daha sonra sözleşme olmamasına karşılık hastaların ilacını karşıladı. Nöbetçi eczacı ve hastalar, bu durumu “2009'da sağlıkta sorunun habercisi” olarak değerlendirdi.
Adana Eczacı Odası (ADEO) Başkanı Burhanettin Bulut, hastaların ilaca ulaşımını kolaylaştırmak ve eczacının haklarını korumak amacıyla 2008'in son günlerinde yaptıkları eylem ve referanduma hükümetin kulaklarını kapattığını belirterek, çözüm yolunda yalnız kaldıklarını söyledi. Eczacıların 2009'a umutsuz girdiğini anlatan Başkan Bulut, şöyle dedi:

“En önemli sıkıntı, sözleşmenin süresinin dolması. Yılbaşı gecesi, 1 Ocak ve sonrasında nasıl yol izleyeceğimizi bilmiyoruz. Yeni sözleşme imzalanmadı, fakat vicdanımız vatandaşın ilaçsız kalmasına razı olmuyor. Sözleşme süresinin ardından 1 Şubat'a kadar 1 aylık geçiş süreci var. Fakat 1 Ocak - 1 Şubat arasında karşılanan ilacın parasının ödenip ödenmeyeceği konusunda bir boşluk yaşıyoruz. Şu bir gerçek 1 Ocak’tan sonra eczacı vicdanıyla baş başa kalarak ilacı karşılayacak. Hükümet yetkilileri eylem ve referandumumuzu görmezden geldi, vatandaşlarımızın ilaçsız kalmaması, sağlıkta paranın konuşulmaması için ocak ayı boyunca da sıkıntıları dile getirmeye devam edeceğiz.”
ADEO Denetme Kurulu Başkanı Alev Ersan, tüm eczacıların yeni yıla sağlıkta sorunların bitmesi dileğiyle girdiğini anlatırken, 2009'da ciddi sorunlarla karşılaşacaklarını söyledi. Ersan, şöyle devam etti:

“İlk defa yeni bir yıla bu kadar umutsuz ve sorunlu giriyoruz. Bugün karşımıza nasıl sorunlar çıkacağını bilmiyoruz. Eczacılar olarak ‘sağlıkta sorunlar çözülsün' diye her türlü çabayı harcıyoruz. Benim yeni yıldan ilk dileğin muayene ücretlerinin eczacı üzerinden tahsilinin kaldırılması. Vatandaşın büyük tepki gösterdiği bu durumu açıklarken, kendi işimizi yapamaz hale geldik. Vatandaş ortalama 10 dakikasını eczaneden geçirirken, artık 25 dakikaya çıktı. Vatandaş çok tepkili. İşimi çok sevmeme rağmen sabah işe gelirken ayaklarım geri geri gidiyor, eczaneyi açmak istemiyorum, tüm eczacılar çok yoruldu, fedakarca davranıyoruz ama karşılık bulamıyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!