Ecrimesil borçlularına kolaylık

Güncelleme Tarihi:

Ecrimesil borçlularına kolaylık
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2008 13:28

Maliye Bakanlığı, 1 Temmuz 2007 tarihinden önce ecrimisil borcu olanlara, davalarından vazgeçmeleri halinde borçlarına ödeme kolaylığı sağlayacak.

Antalya Defterdarı Hidayet Mat, yaptığı yazılı açıklamada, 5736 sayılı Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü ile Tahsili Hakkında Kanunun 2. maddesi ile Hazine taşınmazlarını kullananlara, hiç peşinat ödemeden 18 ayda 18 eşit taksitte ve her ay için ayrı ayrı sadece binde 2 faiz oranı ile ödeme kolaylığı getirildiğini anımsattı.

Ecrimisil borcu olanların taksitlendirme ve faiz avantajından yararlanabilmeleri için öncelikle 1 Temmuz 2007 tarihinden önce ecrimisil borcunun tebliğ edilmesi, bu tarih itibariyle bu bedelin ödenmemiş olması gerektiğini belirten Mat, ecrimisil borcu olanların 30 Nisan'a kadar Defterdarlık veya Mal Müdürlüklerine başvurmalarını istedi.
Ecrimisil borcu olanlara yazı göndererek borçlarını taksitlendirmelerini istediklerini anlatan Mat, açıklamasında şunları kaydetti:
“Bu durumda, aynı yerde bulunan emsal nitelikteki taşınmazlar için oluşmuş kira bedelleri veya ecrimisiller göz önüne alınarak, idaremiz tarafından yeniden ecrimisil bedeli takdir edilerek, başvuru sahibine bildirilecek, bedelin tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde, varsa ecrimisil işlemine karşı açılmış davadan vazgeçme dilekçesinin de verilmesi kaydıyla uzlaşma tutanağı düzenlenecektir. Uzlaşma tutanağının imzalanması üzerine, talep edilmesi halinde, hiç peşinat ödemeden ilk taksiti uzlaşma tutanağının düzenlendiği ayı takip eden tarihten başlamak üzere 18 ayda 18 eşit taksitte ödeme yapabilecekler. Ayrıca taksit tutarları, ilk taksit ödeme süresinin başlangıç tarihinden itibaren her ay ve kesri için ayrı ayrı binde 2 oranında hesaplanacak faiziyle birlikte ödenebilecektir. Uzlaşma tutanağı imzalayan kullanıcıların, önceki ecrimisil borçları hükümsüz hale geleceği göz önüne alınarak, hükümsüz hale gelen ecrimisil borçları ve bu borçlara ait gecikme zammı tahsil edilmeyecektir. 6183 sayılı Kanun uyarınca tahsil edilmek üzere vergi dairelerine intikal ettirilen uzlaşmaya konu ecrimisil alacakları, 5736 sayılı Kanun uyarınca yeniden yapılandırılarak uzlaşma tutanağı düzenlendiği ilgili vergi dairesine, bildirilerek takibinden vazgeçilecektir.”

Ecrimisil alacaklarının, 28 Şubat 2008'den önce kısmen ödenmiş olması halinde, ödenmemiş tutar için ilgililerin de bu kanundan yararlanabileceğini vurgulayan Mat, şöyle devam etti:
“Ancak, madde kapsamında uzlaşılan alacaklara ilişkin taksitlerin, süresinde ödenmemesi ya da eksik ödenmiş olması halinde, süresinde ödenmemiş veya eksik ödenmiş taksit tutarı son taksit ödeme süresi sonuna kadar, ödenmeyen ya da eksik ödenen taksitin son taksite ait olması halinde ise bu tutara son taksiti izleyen ayın sonuna kadar her ay ve kesri için ayrı ayrı yüzde 5 oranında, tahsil tarihine kadar geçen süre için ise 21.7.1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre, gecikme zammı tatbik edilerek ödeme emri tebliğine gerek kalmaksızın aynı Kanun hükümlerine göre cebren takip ve tahsil edilir.”

Defterdar Hidayet Mat, 1 Temmuz 2007 tarihinden önce Antalya'da 5,5 milyon YTL ecrimisil alacağı bulunduğunu belirterek, borçlu olanların 30 Nisan'a kadar Defterdarlıklar ile Mal Müdürlüklerine başvurmalarını istedi.

ECRİMİSİL NEDİR?

Hazinenin özel mülkiyetindeki yerlerle devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin izinsiz olarak ve herhangi bir hukuki nedene dayanmaksızın kullanıldığının tespiti üzerine kullanıcılardan alınan bedele ecrimisil deniliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!