Ecevit: Seçim isteyenler pişmanlık içinde

Güncelleme Tarihi:

Ecevit: Seçim isteyenler pişmanlık içinde
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2002 15:52

Başbakan, hem iş çevrelerinin hem de politikacıların erken seçim istedikleri için pişman olduklarını savundu. Ecevit, DSP'ye komplo kurulduğu iddiasını yineledi ve kanıt olarak Erkan Mumcu'nun sözlerini gösterdi. Ecevit saat 16:30'da Derviş'le biraraya geldi.

Haberin Devamı

Başbakan bülent Ecevit, DSP Parti Meclisi toplantısından sonra basın açıklaması yaptı. PM'de çok verimli bir çalışma yaptıklarını söyleyen Ecevit, erken seçim gündemine ilişkin şunları söyledi:

KENDİMİZİ ANLATAMADIK

"Önümüzde çok kısa bir zaman var. Bu zamanı çok iyi değerlendirmemezi gerektiğinde birleştik. Biz DSP olarak, 57. koalisyon döneminde kenidimizi anlatamadık. İş yapmaktan kendimizi anlatmaya fırsat bulamadık. Bundan sonra yaptığımız işleri kamuoyuna anlatacağız."

İŞVERENLER YASADAN KORKMASIN

Meclis'ten dün geçen İş Güvencesi tasarısının yasalaşmasında partisinin büyük katkısı olduğunu belirten Ecevit, işverenlere seslendi:

"İş güvenliği yasası nihayet çıkarıldı. bir yıldan fazladır, gündemdeydi. Nihayet bir hamle yaptık. DSP'nin gösterdiği bu çaba olmasaydı iş güvenliği yasası yerini bulamayacaktı. Yazılı basına bakarsanız, yazılı basının bu yasaya ne kadar az yer verdiğini görürsünüz. Çünkü Türkiye'de bazı çevreler bu yasanın çıkmasını istemiyorlar.

Haberin Devamı

Dün dikkatimi çeken bir konu oldu. Bütün partiler bu yasanın çıkmasını istermiş gibi davranırlar ancak, DSP'den başka hiç bir partinin genel başkanı Meclis'te yoktu. Bu siyasi partilere yönelik ne kadar çok baskı yapıldığını da gösteriyor.

Bazı iş çevreleri bu yasadan çok tedirginler. Bu yasa yürürlüğe girerse ekonomimizin, sanayimizin zarara uğrayacağını düşünüyorlar. Bu bana bir deneyimimi hatırlattı. Sanayi yasasını çıkardığımız dönemde iş çevreleri itiraz ettiler. sanayimiz batacak dediler. Yasa çıktıktan sonra Türkiye'de sanayi büyük bir güç kazanmaya başladı. Fakat bu yasalar çıktıktan sonra çağdaş yöntemler, bilimsel yöntemler uygulanmaya başladı ve sanayimiz büyük ivme kazandı.

İş çevreleri ürkmesinler. Bu yasa yürürlüğe girdiği zaman ekonomimiz büyük ivme kazanacaktır. Kaçak işçilik büyük ölçüde ortadan kalkacaktır. O yüzden kimsenin kaygı duymaması gerektiğine inanıyorum."

EKONOMİ SEKTEYE UĞRADI

Başbakan Ecevit, erken seçim dönemine girildiğini hatırlattı ve DSP'nin erken seçime karşı olduğunun altını bir kez daha çizdi. Bunun nedeninin kendine güvensizlik olmadığını belirten Ecevit, ortaklarını bu konudaki mutabakata uymamakla suçladı. Ecevit şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Bizim erken seçim istememizin çok farklı nedenleri var. Reform niteliğinde sayısız yasa çıkarttık. Bir kısmı yaşama geçemedi, bir kısmının da faydaları halka anlatılamadı. Bizim Nisan 2004'e kadar vaktimiz vardı.

Erken seçimin gündeme gelmesiyle birlikte ekonomimiz sekteye uğradı. Bugün bir-iki parti dışında erken seçim isteyen kimse yok. İttifak arayışlarına girildi. Seçimden önce yapılması gereken bazı işler seçim kararı alındıktan sonra yapılmaya başlandı. Bir yandan kısa bir sürede seçim yapılacak, bir yandan da bir takım konular Meclis'in gündemine getiriliyor.

GİDENLER İDEOLOJİYİ UNUTTU

Erken seçim kararı çok olumsuz sonuçlarını şimdiden göstermeye başladı. Erken seçim istiyoruz diyen çevreler şimdi pişmanlık içindeler. Bu erken seçim sürecine girilmeden önce komplolor gündeme girmişti. O arada özelilkle DSP'ye karşı aylar süren yoğun bir kampanya baş göstermişti. Adeta artık, Ecevit'te, DSP'de iş kalmadı havası yayılarak bazı arkadaşlarımızın partiden ayrılmasına yol açıldı. Bunlar bir kısım milletvekili arkadaşlarımız. Bir-iki küçük olay dışında örgütümüz sapasağlam ayakta duruyor.

Haberin Devamı

SOLCULUĞU BIRAKINCA SAĞCILARLA İŞBİRLİĞİ YAPTILAR

Bu arada DSP'den ayrılan milletvekillerinin çok büyük bir hayal kırıklığı uyandırdığı belli. Fakat artık ideolojiyi falan unuttular. Yeni partinin genel sekreteri açıkça 'biz solcu falan değiliz' dedi. Fikriyatla falan ilişkileri yok. Bu arada solculuğu bırakınca sağcılarla işbirliğine girdiler. Bunu üyelerimiz çok yadırgıyor. DSP'nin seçimlerde şansı olmadğını söyleyenler, anket sonuçlarını çok ciddiye alanlar, DSP'nin bir özelliği vardır, başlangıçta yavaş gidiyor gibi görünür ama sonra hızlanır ve amaçıcına ulaşır. bu özelliğini bu seçimlerde de gösterecektir."

MUMCU'NUN SÖZLERİ KOMPLONUN KANITI

Haberin Devamı

Ecevit, portisine ve kendisine yönelik komplo ididalarını da yeniden gündeme getirdi. ANAP Genel Başkan Yardımcısı Erkan Mumcu'nun partisine ve kendisine sıcak bakmadığını söyleyen Ecevit, Mumcu'nun dün yaptığı açıklamaların bu komplolara kanıt niteliğinde olduğunu savundu. Mumcu'nun siyasette tuluat oynandığı yönündeki sözlerini okuyan Ecevit, şunları söyledi:

"(57. hükümetin düşürülmesini, içerden yıkılmasını, Ecevit'in yerine bir başkasının getirilmesini, DSP'nin parçalanmasını kim istiyorsa onlardır kastettiklerim. Türkiye'nin istikrarını, iç barışını kundaklayan bir projeye sokuluyor diyor arkadaşımız. Özellikle yaklaşan seçimlerde ANAP kendi çizgisinden başka bir çizgiye götürülmek isteniyor. Türkiye'de bir elitler ittifakı kurulmaya çalışıyor. demokrasinin ruhuna karşı bir girişimde bulunuluyor.)

Haberin Devamı

Bu ANAP kaynaklı değerli politakacı Mumcu'nun söyledikleri gerçeğin ta kendisidir. Türkiye'nin ne kadar tehlikeli bir oyuna sürüklendiğinin göstergesidir. Gazeteler bu konuya hemen hemen hiç değinmediler."

DERVİŞ'LE KRİTİK RANDEVU

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ecevit, Derviş'in istifa edip etmeyeceği sorusuna, "Bu iddiaların milliyeti nedir bilmiyorum, Sayın Derviş beni ziyaret etmek istiyormuş, bugün saat 16.30'da kendisine randevu verdim" diye yanıtladı.

Bu konudaki ısrarlı sorular üzerine de Ecevit, "Böyle bir niyeti var mı yok mu bilmediğim için böyle bir varsayımda bulunmam doğru olmaz" demekle yetindi.

Ecevit bir başka soru üzerine de "Fikret Ünlü'nün Derviş'e yakın olduğunu biliyoruz, çünkü kızı yanında çalışıyordu yakın zamana kadar. Eğer Tayyibe Gülek'i kastediyosanız, bu konuda yanlış anlama olmaması için bizzat gelip benle görüştü" dedi.

ERKEN SEÇİM İSTEYENLER PİŞMAN

"Seçimlerin ertelenme olsalığı var mı?" sorusuna Ecevit, "Erken seçim istemekten kaynaklanan pişmanlık giderek yoğunlaşıyor. Başta işverenler, bazı medya unsurları ve partiler olmak üzere ne kadar hata yaptıklarını anladılar" yanıtını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!