Ecevit’in kafasındakiler

Güncelleme Tarihi:

Ecevit’in kafasındakiler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Ecevit'in önceki akşam yaptığı sohbet toplantısında, ‘‘Cumhurbaşkanı adaylarının şekillenmesi için kamuoyundaki oluşumları bekleyeceğini’’ söylemesi, dikkatlerin kulislerde adı geçen potansiyel Cumhurbaşkanı adaylarına çevrilmesine yol açtı.

Hürriyet, bugünden itibaren siyasi çevrelerde adı geçen, konuşulan siyasilerin özgeçmişlerini okurlarına iletmektedir. Seçimde başvurulan tek ölçü, bu isimlerin kendi parti gruplarında yoğun bir şekilde konuşuluyor olmasıdır. İşte DSP'den iki isim:

Hafız oğlu

Ertuğrul Kumcuoğlu, 1938 yılında Aydın'ın Sultanhisar Kasabası'nda Hafız Yusuf Bey'le, Necibe hanımın oğlu olarak dünyaya geldi. Hafız olan babası Yusuf Kumcuoğlu, 1970'li yıllarda Sultanhisar'ın Adalet Partili Belediye Başkanıdır. Kumcuoğlu, Aydın Lisesi'ni bitirdikten sonra Ankara'ya gelerek Mülkiye'nin maliye şubesine girdi. 1961 yılında mezuniyetinin ardından Maliye Bakanlığı'na müfettiş olarak girdi. Devlet bursuyla ABD'ye giderek, New York State University'den master derecesi aldı. Maliye Bakanlığı'nda süratle yükseldi, Cenevre'deki BM delegasyonunda maliye müşaviri olarak görev yaptı. Dönüşünde henüz 41 yaşındayken Bütçe Genel Müdürlüğü'ne yükseldi. Ocak 1981'de 43 yaşındayken devletin en kritik görevlerinden biri olan Maliye Bakanlığı Müsteşarı, 1987 yılında Lefkoşa Elçisi oldu. 1991 Kasım ayında Ankara'ya dönerek, dönemin Başbakanı Demirel'in Başdanışmanı oldu. Ocak 1993'te emekli olarak özel sektöre geçti. Önce Toprakbank'ta Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. 1998'de buradan ayrılarak Demirören Şirketler Grubu Genel Koordinatörü ve Finansbank Yönetim Kurulu üyeliğini üstlendi. 18 Nisan seçimlerinde DSP'den Aydın milletvekili oldu.

ÜSTÜNE SÖZ YOK

Eşi Ümran Kumcuoğlu, 1971 ODTÜ mezunu ve uzun yıllar İş Bankası'nda üst kademe yönetici olarak çalıştıktan sonra geçen yıl emekli oldu. ABD'nin en prestijli üniversitelerinden MİT mezunu olan oğlu (28) Ümit Kumcuoğlu ise halen Chase Manhattan Bank'in İstanbul temsilciliğinde çalışıyor. Kumcuoğlu'nu yakından tanıyanlar ‘‘Aleyhinde söylenebilecek hiçbir şey yoktur’’ diyorlar. Klasik Batı müziği hayranı. Tiyatro ve klasik batı müziği konserlerinde kendisini sıkça görmek mümkün.

Kilit adam

‘‘Son dönemde Türk siyasetinde en etkili isimlerden biri kimdir?’’ diye sorulacak olursa, akla ilk gelen isimlerden biri tartışmasız Hüsamettin Özkan oluyor. Son dönemde Türk siyasetinde meydana gelen pek çok önemli gelişmede Bülent Ecevit'in tam güvenine sahip ‘‘sağ kolu’’ olarak onun izlerini görmek mümkün. Örneğin, Yalım Erez 1998 sonunda hükümeti kurmak üzereyken, bir hafta sonu İstanbul'a giderek, sessizce, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın kardeşi Turgut Yılmaz ve DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'le görüşüp, Ecevit'in azınlık hükümeti kurmasını sağlayan siyasi operasyonun baş mimarı. Ancak bu başarısını, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in görev süresinin uzatılmasını sağlayan anayasa değişikliği teklifinde tekrarlayamadı, FP'nin ikna edilmesine dönük manevrada takıldı. Özkan'ın siyasetteki en önemli vasfı Ecevit'e olan mutlak sadakati. Ağabeyi Necdet Özkan Bayrampaşa'nın DSP'li Belediye Başkanı'yken, Ecevit'in önerisi üzerine 1991 seçimlerinde İstanbul milletvekili seçilerek siyasete adım attı ve o tarihten sonra hep Ecevit'in en yakınında oldu.

DANS ŞAMPİYONU

Kayseri Develi'den İstanbul'a göç edip Yenikapı'da yerleşen köklü bir ailenin yedi çocuğunun en küçüğü. Gençliği Yenikapı'da geçti. Siyasette yükseldiği zamanlarda bile Yenikapılı mahalle arkadaşları her zaman kapısından içeri girebildiler. Pertevniyal Lisesi'ni bitirdikten sonra Galatasaray İktisat ve İşletmecilik Yüksek Okulu'nu bitirdi ve hemen ardından iş hayatına atıldı. Siyasete girmeden önce müteahitlik yapmaktaydı. Özkan'ın önemli bir özelliği daha var: Henüz 18 yaşındayken Akşam Gazetesi'nin düzenlediği yarışmada Türkiye Dans Şampiyonu oldu. Evli ve iki çocuk babası.

Aday gibi konuştu

KAMUOYUNDA yapılan anketlerde adı, Cumhurbaşkanlığı için en önde yeralan Dışişleri Bakanı İsmail Cem, dün TBMM Genel Kurulu'nda sürpriz şekilde gündem dışı konuşma yaptı. Cem, dün ayrıca yine hiç alışılmadık bir şekilde Meclis kulisine Genel Kurul'un başlama saatinden erken gelerek milletvekilleriyle sohbet etti. Cem'in bu tavırları ‘‘aday, görücüye çıktı’’ yorumlarına neden oldu. Cumhurbaşkanı Demirel'in üslubunu andıran konuşmasında Cem, Orta Asya'dan Japonya'ya, AB’den Latin Amerika ülkeleriyle ilişkilere kadar, Türkiye'nin 21'inci yüzyıldaki hedeflerini anlattı. Cem, konuşmasında tek tek ve ayrıntılı rakamlarla, konularına hakim olduğu görüntüsünü vermeye çalıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!