Ecevit: Af kaçınılmazdı

Güncelleme Tarihi:

Ecevit: Af kaçınılmazdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2000 00:00

Başbakan Bülent Ecevit, TBMM'de kabul edilen şartlı salıverme yasasının gerekliliğin vurgularken, ''Cezaevlerinin çoğu teröristlerin ve mafyanın eylem merkezleri durumundadır. Yine cezaevlerinden bir çoğunda, can güvenliği de devlet otoritesi de kalmamıştır" dedi.

F Tipi cezaevi sistemine hemen geçilmeyeceğini bildiren Ecevit, ölüm orucu eylemi yapanlara, ailelerine ve sivil toplum örgütlerine seslenerek, eylemlere son verilmesini istedi.

Şartlı salıverilme

Ecevit, Başbakanlık'ta yaptığı açıklamada, şartlı salıverme ve ceza erteleme yasasının bir yararının da cezaevlerindeki yığılmanın yarıya inmesini sağlaması olduğunu söyledi. Böylece, cezaevlerinde sağlıklı bir düzenleme yapılması fırsatının elde edilmiş olacağını belirten Ecevit, şunları kaydetti:

''Cezaevleri, çoğu teröristlerin ve mafyanın eylem merkezleri durumundadır. Yine cezaevlerinden bir çoğunda, can güvenliği de devlet otoritesi de kalmamıştır. Uzun yılların birikimi olan bu sorunlar cezaevlerinde öngörülen yeni yapılanmalarla ve düzenlemelerle çözülebilecektir. Bunu sağlamanın başta gelen koşullarından biri, koğuş sisteminin sona erdirilmesidir. Ancak bunun yerine hücre sisteminin gelmesi söz konusu değildir.''

Komisyon da ölüm oruçları devrede

Öngörülen F tipi cezaevlerinde hükümlülerin 1-2-3 odalı ve her bakımdan sağlıklı odalarda kalabileceğini, spor ve kütüphane gibi etkinliklerde de bir araya gelebileceklerini anlatan Ecevit, şöyle devam etti:

''En uygar ve demokratik ülkelerdeki yapılanmalar ve düzenlemeler ülkemizde de geçerli olacaktır.

Ona rağmen cezaevlerindeki bazı teröristler, etkileri altına aldıkları gençleri ölüm orucuna sürükleyerek F Tipi'ne geçişi engellemeye uğraşmaktadır. O yüzden yaklaşık 250 genç ölümün eşiğine gelmiştir. Bu insanlık dışı eyleme artık son verilmelidir. Bu konuda öncelikle annelere, babalara görev düşmektedir.''

Başbakan Ecevit, TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyelerinin de bu faciayı önlemek için devreye girdiğini söyledi.

Dün gece komisyon üyesi bazı milletvekilleriyle görüştüğünü ifade eden ve üstlendikleri bu insanlık görevinde başarı dileğinde bulunduğunu belirten Ecevit, ''gözlemleri sonucunda bize getirecekleri bilgileri ve önerileri gereği gibi değerlendireceğiz. Şunu da hatırlatmak isterim ki, F tipine hemen geçilecek değildir. Bu konudaki hazırlıklar daha bir süre devam edecektir. Bu süre içinde gerçekler daha iyi anlaşılabilecektir'' diye konuştu.

MHP'nin iç sorunu

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ecevit, 1974 affından yararlanan MHP İçel Milletvekili Ali Güngör'ün dün Meclis'te Ecevit'e yönelik sert suçlamalarda bulunması konusundaki bir soruyu, "Güngör'ün de bu aftan yaralandığını bilmiyordum. Bu konuşmayla ilgili bir şey söylemek istemiyorum. Bu, MHP'nin kendi iç sorunudur" diye yanıtladı.

"Cezaevindeki ölüm oruçları nasıl durdurulacak, ölümler nasıl engellenecek" sorusuna da Ecevit, "Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı çaba gösteriyor. Sivil toplum örgütleri devrede. Bu insanlık dışı ölüm orucunun bir an önce sona erdirmeye çalışıyoruz" yanıtı verdi.

IMF yardımı ve piyasalardaki kriz için "IMF Başkanı Köhler önceki gün beni aradı tebrik etti ve başarılar diledi" bilgisini veren Ecevit, AB'nin 2010 yılına kadar Türkiye'ye kapatılması için de "Bundan bir kaç yıl önce 1997 de Lüksemburg'daki bir toplantıda Türkiye'ye karşı çok haksızlıklarla dolu bir bildiri yayınlanmıştı. Türk halkında çok büyük tepki yaratmıştı. O zaman da üzülmeyin demiştim, bizi kendileri davet edecekler demiştim. Nitekim öyle oldu Helsinki'de kapımıza geldiler, mektuplar yazdılar, bizi aday ülkeliğe davet ettiler. Umarım aynı sonuç yine olacaktır. Önemli olan bizim gereği gibi hazırlanmamızdır" değerlendirmesi yaptı.

MİT'in ve Genelkurmay Başkanlığı'nın Kürtçe konusundaki görüşlerinin arasındaki çelişkiye ilişkin de Ecevit, "Türkiye bir açık toplum haline gelmiştir. Bütün kuruluşlar görüşlerini açıklıyorlar. Bir uzlaşma sağlanacağına inanıyorum" dedi.


Afta son söz Sezer'in
Aftan kimler yararlanacak


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!