Ecevit açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Ecevit açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 1999 00:00

Başbakan Bülent Ecevit, Başbakanlık Merkez Binası’ndan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazeteci, Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin’in Türkiye’de “Çeçen kampları“ bulunduğu iddiasını ortaya attığını, bunun üzerine Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in de bu kampların haritasını istediğini anımsatarak, bu incelemenin nerede ve kimler tarafından yapıldığını sordu. Ecevit, bu soruyu cevaplandırırken, Rusya Federasyonu’nun dış istihbarat örgütünün başkanının bugün Ankara’ya geleceğini ve MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun’la görüşeceğini söyledi. Ecevit, „Ellerinde gerçekten belge var mı yok mu, onu da bilmiyoruz. Ama bu vesileyle Rusya’da bulunan PKK kamplarıyla ilgili olarak MİT’in elinde belgeler var. Onlar da gündeme getirilmiş olacak“ diye konuştu.

TERÖRİST ÖCALAN SORUSU: Bir gazetecinin, terör örgütü elebaşı sanık Abdullah Öcalan’ın 25 Kasım’da yapılacak karar duruşmasının Helsinki Zirvesi’nden sonraya bırakılacağı yönündeki iddialarla ilgili sorusu üzerine, Başbakan Ecevit, şunları söyledi:

“25’inde yapılacak duruşmada davanın hukuki süreci sona erecek mi ermeyecek mi, onu şimdilik bilmiyoruz. Çünkü başka itiraz yolları da var. Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) avukatların yaptığı başvuru nedir, o başvuruya yanıt geldi mi, mahkemeden bize bir erteleme isteği geldi mi, gelecek mi henüz bilmiyoruz. Şu ana kadar gelmedi. Gelecek mi bilmiyoruz, öyle birşey olursa tavrımızı ona göre belirleyeceğiz.“

Ecevit, AİHM’in Türkiye’yi bağlayıcı kuralları bulunduğunu, ancak davayla ilgili hukuki sürecin henüz sona ermediğini kaydetti.

DEPREM SORUSU: Başbakan Ecevit, deprem yöresiyle ilgili alınacak ek önlemlerin sorulması üzerine, kışa dayanıklı mevcut ne kadar çadır varsa bunların tümünün Bolu, Düzce ve Kaynaşlı bölgesine gönderildiğini söyledi. Sipariş verilen 8 bin 802 çadırın gelmek üzere olduğunu bildiren Ecevit, şöyle devam etti:

„Onun dışında yeni siparişler de veriyoruz. Çadır sıkıntısının olmaması gerekir. Olsa olsa çadırların kurulması, yağmurda belki zaman alıyordur. Fakat elde ihtiyacı fazlasıyla karşılayacak kadar kışa dayanıklı çadır var. Ayrıca bölgedeki valiliklere yetki ve görev verildi.Onlar da ahşap, prefabrik konut dahil olmak üzere çeşitli olanakları değerlendiriyorlar. Elden gelen yapılıyor.“

Başbakan Bülent Ecevit, geçici konutların zamanında yetişip yetişmeyeceğini soran gazeteciyi cevaplandırırken, Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın’ın konutların yetiştirilebileceğini söylediğini anımsattı. Bakan Aydın’ın konuyla yakından ilgilendiğini ve büyük bir gayret gösterdiğini bildiren Ecevit, „Yetişeceğini umarız. Tabii bu arada, 2. bir deprem dalgası geldiği için yeni zorluklarla karşı karşıyayız. Ama elden gelen yapılıyor“ dedi.

Bir başka soru üzerine, yarın yapılması planlanan „Liderler Zirvesi„nde her konunun görüşüleceğini anlatan Ecevit, gündemde Af Yasası’nın bulunup bulunmadığı sorusuna „Bilemiyorum artık. Genel Başkanlar neleri getirirlerse onlar görüşülecek“ karşılığını verdi.

Ecevit, depremle ilgili ek vergi uygulamasının iş dünyasından tepkiler bulunduğunun belirtilmesi üzerine de, „Bütçe açığı ortada iken kamu gelirlerindeki sıkışıklık ortada iken yeni vergilere gerek yoktur demenin mantıkla bağdaşır tarafı yoktur“ dedi.

Başbakan Ecevit, bir başka soru üzerine de, Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na kimin getirileceğinin henüz belli olmadığını bildirdi.
Haberin Devamı



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!