Ebedi gençlik beyinde

Güncelleme Tarihi:

Ebedi gençlik beyinde
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

50'li yaşlarda insanın önünde iki seçenek duruyor. Bedensel ve zihinsel yeteneklerde görülen gerilemeye bağlı gelişen öfke ya da hayattan yaşlı bir birey olarak zevk almaya dayanan bir mutluluk. Tercihi ise vücudun orkestra şefi belirliyor yani beyin.

Yaşlılık 50 yaşından sonra bir korku olarak kendini gösteriyor. Bu korkunun yaşamı altüst etmesi hatta küskünlüğün intiharla sona ermesi mümkün. Ancak mutlu bir yaşlılık sürmek, üretici olmaya devam edebilmek de olası. Psikologlar, yaşlılık döneminde insanın kendine yeni aktiviteler bulmasını, çeşitli hobilerle yaşama bağlanmasını öneriyorlar.

Genellikle insanlar yaşlanma gerçeğiyle, daha önce kolaylıkla yapabildikleri bedensel bir işlevi başaramadıklarında ani olarak karşılaşıyorlar. Yaşlılık korkusunun en önemli gerekçeleri arasında yalnız kalmak, dışlanmak ve muhtaç olmak psikozları başta geliyor. Yaşlıların yüzde 70'i bir işe yaramadıklarını düşünüyor ve ölüm beklentisi içinde bulunuyor. Yüzde 49'u ise geçmişin daha güzel olduğunu düşünerek psikoz yaşıyor. Yüzde 25'i de eşini ya da yakın kaybetme nedeni ile deprasyona uğruyorlar.

Kendisinin istenmediği düşüncesini taşıyan yaşlıların çoğunda yaşamın olanaklarından vazgeçme ve küskünlük görülüyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Geropsikiyatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Engin Eker yaşlandıkça yeni fikirleri kabul etme yeteneğinde bir azalma başladığını belirterek ‘‘Yaşamın her döneminde her yaşın kendine özgü güzelliği olduğunu unutmamak gerekir. Yaşamdan da ancak bu şekilde tat alınır’’ diyor. Yaşlıların hoşça vakit geçirmeleri için ‘‘Gündüz Bakım Evleri' kurulması gerektiğini belirten Eker, bu düşüncenin Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde gerçekleştiğini söyledi. Eker, Türkiye'de üniversite bünyesinde ilk ve tek bakımevi olan 'Gündüz Bakım Evi'ne 60 yaş üstü hafif deprasyon ve hafif demans (bunama) olan yaşlıların devam ettiğini belirtti. Amaçlarının yaşlıların kalan yaşamlarını daha iyi geçirmek ve hasta yakınlarını rahatlamak olduğunu kaydeden Eker, ‘‘Bakımevimizde sanat ve müzik terapisi ile ihtiyacı olan yaşlılara psikolojik ve fizyolojik terapi uygulanıyor’’ dedi.

Geç yaşlanmak için

Yaşlandıkça insanların çeşitli etkinliklerden uzaklaştığını belirten uzmanlar, yaşlılara daha dinç kalmaları için yapabildikleri oranda yürüyüş ve fiziksel egzersiz öneriyorlar. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Erşen Aygün yaşlıların yüzde 98'inin bir hastalığı olduğunu, bunun da en önemli sebebinin belli bir yaştan sonra kendilerine dikkat etmemekten kaynaklandığını belirtiyor. Egzersizler yanında zevk alınan hobiler ve mekanlar moral için önemli etkenler olarak ortaya çıkıyor.

YAŞLILIĞIN BELİRTİLERİ

Dikkati verme ve yoğunlaştırmada zorluk.

Yeni bilgileri öğrenmede zorlanma.

Kısa dönem bellek kayıpları.

Sosyal ilişkilerde daha derin ve daha seçici olma.

Eskiye duyulan özlem artar.

Yaşlı ile genç kuşak arasındaki mesafe artar.

Beden sağlığı ile aşırı ilgilenme.

Aşırı tutumluluk ve kişisel eşyaya düşkünlüğün artması.

Fiziksel yeteneklerini kaybetme korkusu.

Zihinsel fonksiyonlarda aksama, bunama korkusu.

YAŞLILARIN BEKLENTİLERİ

İyi bir ev ortamı.

Beslenme olanakları.

Yalnız olmadıklarına ait bir teminat.

Belli bir gelir düzeyine sahip olmak.

Toplum içinde bir konuma sahip olduklarını hissetmek.

İçten gelen ziyaretler ile ilgi gösterilmesi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!