Korona virüs mutasyonu nedir, aşıları etkisizleştirir mi? E484K ile ilgili bilgiler

Güncelleme Tarihi:

Korona virüs mutasyonu nedir, aşıları etkisizleştirir mi E484K ile ilgili bilgiler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2021 07:16

İngiltere'de vaka sayılarında artışa neden olan mutasyonlu virüs Türkiye'ye de sıçradı. Tüm dünyanın mücadele verdiği salgında yeni tedbirler alınırken İngiltere'den çarpıcı açıklama geldi. İngiltere'de mutasyonlu virüsün mutasyona uğradığı bildirildi. E484K mutasyon varyantı ile ilgili uzmanlardan da açıklama geldi. Yüzde 70 daha hızlı yayılan ve 60 yaş üzeri kişilerde yüzde 30-40 daha öldürücü olan tipin, aşılara karşı daha dirençli hale geldiğinden endişe ediliyor. Peki, korona virüs mutasyonu nedir, aşıları etkisizleştirir mi? E484K ile ilgili bilgiler

Haberin Devamı

İngiltere'de görülen E484K mutasyon varyantı, bilim insanlarının yakın takibinde yer almaya başladı. Mutasyonlu virüsün mutasyona uğradığı varyant olan E484K, Güney Afrika ve Brezilya'da görülen mutasyon farklılıklarına benzer bir yapıda yer alıyor. Peki, endişe verici olarak nitelendirilen E484K nedir ve aşılara karşı dirençli midir? İşte, merak edilen o detaylar

"E484K" adlı mutasyon, dünyada endişeye yol açan Güney Afrika ve Brezilya mutasyonlarında görülen değişimin aynısını içeriyor.

"BEKLENMEDİK OLMASA DA ENDİŞE VERİCİ BİR GELİŞME"

Dolayısıyla yüzde 70 daha hızlı yayılan ve 60 yaş üzeri kişilerde yüzde 30-40 daha öldürücü olan tipin, aşılara karşı daha dirençli hale geldiğinden endişe ediliyor.

Leicester Üniversitesinden Dr. Julian Tang, BBC'ye yaptığı açıklamada, mutasyonu "beklenmedik olmasa da endişe verici bir gelişme" olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

Virüsün daha fazla mutasyona uğramasını önlemek için halkın karantina kurallarına uymasının ve vakaları azaltmasının önemine dikkati çeken Tang, "Aksi takdirde virüs, yayılmaya devam etmekle kalmaz aynı zamanda gelişebilir" dedi.

"AŞILAR, DAHA ETKİLİ ŞEKİLDE TASARLANABİLİR"

Bilim insanlarının E484K'yla ilgili araştırmaları, mutasyonun virüsün antikorlara karşı daha korunaklı hale gelmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor.

ABD merkezli ilaç üreticisi Moderna, geliştirdikleri COVID-19 aşısının bu mutasyona karşı hala etkili olduğunu açıklasa da, vücudun bağışıklık tepkisinin o kadar güçlü veya uzun süreli olmayabileceği değerlendiriliyor.

Uzmanlar, en kötü senaryoda aşıların birkaç hafta veya aylar içinde mutasyona karşı çok daha etkili olabilecek şekilde yeniden tasarlanabileceğini belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!