e-dolandırıcılık: yılda 2 milyar $

Güncelleme Tarihi:

e-dolandırıcılık: yılda 2 milyar $
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2002 19:45

İnternet kullananlar bilir, Nijerya kaynaklı "URGENT & CONFIDENTIAL" bir mesaj vardır: Nijerya'nın önemli yöneticilerinden birinin bir yakınından, ya da bir generalin dul eşinden gelen bir yardım çağrısı. "Nijerya'dan gizlice 30 milyon dolar çıkarmama yardım edene yüklü bir komisyon vereceğim" diye vaat eden... Bilin bakalım bu e-dolandırıcılığın yıllık cirosu ne kadarmış!

Haberin Devamı

Neden Nijerya, bilmiyorum. Ama son on senede, internet yoluyla dolandırıcılıkta bu Afrika ülkesi dünyada bir numara hale gelmiş. Gülümseyip geçmeyin, Nijerya'nın e-dolandırıcılıktan yılda tam ... 2 milyar $ kazandığı iddia ediliyor.

Anti-spam (yani siz istemeden gönderilen e-reklam) filtreler geliştiren Brightmail şirketine göre bu spam, dünyanın en çok gönderilen 10 e-mesajından biriymiş.

Çoğunuz gülüp çöpe atıyorsunuz bunu.

Ama tuzağa düşen "açgözlü" sayısı çokmuş.

The Inquirer gazetesinin haberine göre, bu mesajın "cirosu" (yani bu e-dolandırıcılığın ulaştığı rakam) inanmayacaksınız ama ... yılda 2 milyar doları buluyormuş, yani 3,3 katrilyon lirayı.

Demek ki, Nijerya'nın petrolden sonraki en büyük sanayi kolu e-dolandırıcılık.

PALAVRA DEMEYİN

Demeyin çünkü Amerikan istihbaratına göre, bu meşhur "419 dolandırıcılığı" 2.600 Amerikan vatandaşını tuzağına düşürmüş. Bunlardan 16'sı 350'şer bin dolar kaptırmışlar.

(Nijerya'da internet üzerinden yapılan nitelikli dolandırıcılık, ceza kanununun 419. maddesine giriyormuş da ondan "419 dolandırıcılığı" denilmiş.)

Mekanizma şöyle işliyor:

Güya, Nijerya devletinin bir üst düzey yöneticisi zimmetine geçirdiği milyonla doları yurt dışına kaçırmak üzere, yurtdışından birilerini aradığını söylüyor. Ve tabii yüklü bir komisyon vaat ediyor.

Tuzağa düşen sayısı çok azmış. Ama "bir deneyelim" diyenler de çıkıyormuş.

Bu dolandırıcılıktan iyi kazanmış Taiwo adlı bir tövbekârın ifadesine göre, "İnsanlar, laf olsun diye gönderdikleri e-postalarına ciddî ciddî cevap gelince, çok şaşırıyorlar. Sonra, başlıyorsun ufak ufak tırtıklamaya... Bir gümrük memuruna rüşvet vermek için yüz - ikiyüz dolar istiyorsun, sonra başka bir bahaneyle bir yüz dolar daha... Maksat, güven aşılayıp, kurbanı Nijerya'ya çekmek."

Bir kere Nijerya'ya ayak bastın mı, tuzak kapanıyor, işkence, şantaj, aileden para sızdırma...

FBI'ın bir raporuna göre, en az 25 Amerikalı "419 Dolandırıcılığı" yüzünden ölmüş, ya da kayıp. FBI ve CIA'nın diğer istihbarat birimleriyle yürüttüğü dolandırıcı avı da işe yaramamış.

YABANCILAR O KADAR AÇ GÖZLÜ Kİ...

Nijeryalı e-dolandırıcılar her gün yeni bir "ürün" sürüyorlarmış piyasaya.

Son icatları : ABD'den otomobil ithal etmek isteyen Nijeryalı işadamı mesajı...

İnternet yoluyla Amerikalı satıcılarla ilişki kuruluyor önce. Sonra, otomobil ve nakliye için "Nijeryalı'nın tanıdığı bir Amerikalı" satıcıya bir dandik çek gönderiyor. Amerikan bankaları, çeki provizyon almadan hesaba geçtiği için, satıcı parayı aldım zannediyor. Adama "Nakliye için şu hesaba 5 bin dolar yatır" denilince, şüphelenmeden ödüyor parayı.

Ve tabii çek karşılıksız çıkınca da...yandım Allah diyor, ama nafile...

Bu yolla 5'er bin dolar kaptıran yüzlerce Amerikalı birleşip bir dernek bile kurmuşlar...

Nijeryalı e-dolandırıcıların metodlarını anlatan "e-itirafçı" Taiwo'nun savunması da muhteşem. Hani "özrü kabahatinden büyük" dedikleri cinsten:

"Ben on kişilik ailemi yıllarca bu yolla geçindirdim. Niye yüzüm kızaracakmış ki?Yabancılar bu kadar aç gözlüyse, kabahat Nijeryalılar'da mı?"

*

Serdar'ın notu : Maalesef sorup öğrenemedim, e-dolandırıcı Taiwo ülkesinde milletvekili seçilebilmiş mi? "Nijerya seninle gurur duyuyor" diye omuzlara alınmış mı?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!