E-devlet İle Vergi Numarası Nasıl Alınır?

Güncelleme Tarihi:

E-devlet İle Vergi Numarası Nasıl Alınır
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2015 09:11

Ticari işletme ve şirketinizin vergi mükellefiyeti ile ilgili yapacağınız her işlem için vergi kimlik numarası gerekmektedir. Vergi nedir? Vergi numarası sorgulama işlemi nasıl gerçekleştirilmektedir? Sizler için cevapladık…

Vergi Ne Demektir?

Haberin Devamı

Vergi; kamu hizmetlerini gidermek amacı ile kişi ve ticari işletmelerden alınan yasal paralardır. Topluma daha iyi hizmet edebilmek için devlet ve kamu kuruluşları, kişiler ve tüzel kişiliklerden gelirleri oranında belli bir miktar para almaktadır. Verginin iki tane vazgeçilmez unsuru vardır. Verginin ödenmesi zorunludur ve karşılıksızdır. Vergi; kanun ile ödenmesi mecburi hale getirilmiştir. Vergi ödenmemesi halinde bir yaptırım uygulanmaktadır ve kişi ile tüzel kişilikler cezalar ile karşı karşıya kalabilmektedir. Vergi sisteminde vergiler vasıtalı ve vasıtasız olmak üzere ikiye ayrılırlar.

Vasıtalı Vergiler Nelerdir?

Yükümlü olan kişinin önceden bilinmediği ve mal satın alan kişiyi mükellef tutan tüketici vergisine vasıtalı vergi denmektedir. Ek Vergi, akaryakıt tüketim vergisi, dahili katma değer vergisi, banka ve sigorta muamele vergisi, taşıt alım vergisi, harçlar ve damga vergisi vasıtalı vergiler sınıfına girmektedir.

Haberin Devamı

Vasıtasız Vergiler Nelerdir?

Vergi ödemekle yükümlü olan kişi tarafından ödenen ve başka bir şahsa devredilemeyen vergilere vasıtasız vergiler denmektedir. Emlak vergisi, kurumlar vergisi, gelir vergisi, veraset ve intikal vergisi ile motorlu taşıtlar vergisi vasıtasız vergiler sınıfına girmektedir.

E-devlet İle Vergi Numarası Nasıl Alınır

Vergi Levhası Nasıl Çıkarılır?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan gerçek kişiler, vergi mükellefiyetlerini gerektirecek tüm ticari faaliyetleri sebebi ile vergi dairesine mükellefiyet kaydı yaptırabilmektedir. Bu kişiler Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası üzerinde yazılı bulunan nüfus cüzdanının noter onaylı bir örneği ya da vergi dairesi yetkililerinin onaylayacağı nüfus cüzdanın aslı ve fotokopisi ile işe başlama bildirimi ekinde yazan istenen evraklar ile birlikte bu kaydı yaptırabilmektedirler. Nüfus cüzdanında Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası mevcut olmayan vergi mükellefi kişiler ise yetkili makamlar tarafından verilecek olan nüfus cüzdanı kimlik numarasını gösteren belgeyi vergi dairesine ibraz etmek zorundadırlar. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, vergi numarası olarak kullanılmaktadır. Bu sebeple ayrıca bir vergi numarası verilmez.

Haberin Devamı

Vergi Kimlik Numarası Nasıl Alınır?

E-devlet sistemi üzerinden vergi kimlik numarası sorgulama yapılabilir. E-devlet internet adresine tıkladıktan sonra açılan ekranda bulunan bilgi formunu doldurmanız gerekmektedir. Adınız, soyadınız, baba adınız, doğum yeri ve doğum yılı bilgilerinizi sisteme girdikten sonra açılan ekrandan vergi kimlik numarası alınabilir.

Şirket Vergi Numarası Nasıl Bulunur?

Tüm ticari sicil müdürlükleri Mersis’e geçtiği için aslında şirket vergi numarası Mersis numarasıdır. Mersis numarası ise 16 haneden oluşmaktadır. Limited ve anonim nitelikli şirketlerden bu numara ‘0’ ile başlar, daha sonra vergi numarası ile devam eder ve son olarak da ‘000’ ve ‘15-16-17...’ gibi rakamlar ile biter. Şahsi ticari işletmelerde ise; şirket sahibi kişinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ile başlar ve ‘00015’ ya da ‘00019’ gibi bir rakamla biter. Eğer Mersis numaranız bu biçimlerde değil de karışık rakamlardan oluşur ise bu şirketinizin geçici Mersis numarasıdır. Bu durumda ticaret sicil müdürlüğüne başvurarak Mersis numarası verilmesini talep etmelisiniz. Eğer şirketinizin Mersis numarasını bilmiyorsanız internet adresinden öncelikle kayıt olmanız gereklidir.

BAKMADAN GEÇME!