DYP'de olağanüstü kongre arayışı

Güncelleme Tarihi:

DYPde olağanüstü kongre arayışı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

İstifalarla sarsılan DYP'de, Tansu Çiller'i genel başkanlıktan indirmek için olağanüstü kongre startı verildi. Muhalif milletvekilleri önceki akşam yaptıkları toplantıda, önce Çiller'e ‘çekil' baskısını artırma, bunda başarılı olamadıkları takdirde de, bir deklarasyon yayınlama kararına vardılar. Bu da başarısız olursa, milletvekilleri olağanüstü kongre için imza toplama çalışmalarına başlayacaklar. DYP'nin iptal edilmediği takdirde bugün yapılacak Genel İdare Kurulu'nda da, bazı üyeler Çiller'e ‘‘Başkanlık Divanı ile birlikte istifanı ver'' diyecek.

Bir süredir milletvekilleri Çiller'in yüzüne karşı ‘‘İstifa et'' çağrısında bulunurken, partideki istifalar, daha önce ‘Çiller'e sahip çıkan' bazı milletvekilleri tarafından da dile getirilmeye başlandı. DYP'nin önceki gün yapılacak grup toplantısında, aralarında Mehmet Ağar ve Osman Berberoğlu'nun da bulunduğu bazı milletvekilleri Çiller'e, ‘‘İstifa et'' çağrısında bulunacaklardı. Ancak grubun son anda iptal edilmesi üzerine milletvekilleri gruplar halinde toplanıp, olağanüstü kongre konusunda görüşme yaptılar. Aralarında Ünal Erkan, Mahmut Duyan, Mehmet Tatar gibi milletvekillerinin bulunduğu grubun toplantısında, güvenoyunda takınılacak tavır da ele alındı. Toplantıda, Çiller'in bir an önce istifa etmesi için zorlanması kararına varıldı. Çiller'in direnmesi halinde, önce deklarasyon ile kendisine ‘çekil' çağrısının yapılması, bu deklarasyona il başkanlarının da imzasının alınması için start verildi.

Çiller'in yine direnmesi halinde, olağanüstü kongre için imza toplamaya başlanılması kararına varılan toplantıya katılan bir milletvekili, şunları söyledi:

‘‘En geç ekim ayına kadar olağanüstü kongreyi tamamlayıp, seçime yeni bir başkan ve yönetim ile gitmek zorundayız. Yoksa seçimden hezimetle çıkarız. Çiller ile daha fazla gitmemiz imkansız.''

Ağar da, önceki akşam DYP'den ihraç edilen Yalım Erez ve Samsun İl Başkanlığı'ndan istifa eden Lokman Kondakçı ile buluştu.

DYP'de sayıları 40'ı bulan bu milletvekilleri, olağanüstü kongrenin ne zaman yapılması gerektiği konusunda aralarında uzlaşma sağlayamıyor. Bazı milletvekilleri hemen bir olağanüstü kongreye gidilmesi görüşünü dile getirirken, bazı milletvekilleri, ‘‘Çiller, geçmişte kendisine en ağır eleştirileri getirmesine karşın, son dönemde yakınlaşan Ayvaz Gökdemir ve arkadaşları ile birlik olup kongreyi alabilir'' endişelerini dile getirdiler. Bu milletvekilleri, Çiller'in istifasının ardından teşkilatı düzenleyip kongre ortamını hazırlayacak geçici bir genel başkan formülünü gündeme getiriyorlar. Genel Başkan Vekili olarak düşünülen isim ise Cevheri.

Bilkent'teki konutunda milletvekilleri ile kahvaltı yapan Çiller'in ise ‘‘Böyle bir dönemde genel başkan değiştirilmesi ve kongreye gidilmesi için konjonktür uygun değil'' dediği öğrenildi. Çiller'in kahvaltısına davet ettiği Hakkari Milletvekili Mustafa Zeydan ve Antalya Milletvekili Osman Berberoğlu katılmadılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!