DYP milletvekili SeptioÄŸlu vefat etti

Güncelleme Tarihi:

DYP milletvekili SeptioÄŸlu vefat etti
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 04, 2001 08:09

DYP Elazığ Milletvekili Ali Rıza Septioğlu, bir süredir tedavi gördüğü Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde vefat etti.

Haberin Devamı

Alınan bilgiye göre SeptioÄŸlu, Mayıs ayında, nefes darlığı ve yüksek tansiyona baÄŸlı kalp yetmezliÄŸi nedeniyle BaÅŸkent Ãœniversitesi Hastanesi'ne kaldırılmıştı. Yaklaşık 5 aydır tedavisi süren 88 yaşındaki SeptioÄŸlu, bu sabah hayatını kaybetti.Â

1913 yılında Palu'da doğan Septioğlu, 3, 5, 18 ve 19'uncu dönemlerde de Elazığ milletvekilli olarak seçildi, Devlet Bakanlığı yaptı. Septioğlu, bir süre de Palu Belediye Başkanlığı görevinde bulundu. Ortaokul mezunu olan Septioğlu, evli ve 6 çocuk babasıydı.

OLAYLI YEMİN TÖRENLERİNDE BAŞKANLIK KOLTUĞUNDA

DYP Elazığ Milletvekili Ali Rıza Septioğlu, 19. dönemde (1991)  kapatılan HEP'in milletvekillerinin olaylı yemin töreni ile Merve Kavakçı'nın Genel Kurul Salonu'na türbanla geldiği 21. dönemde (1999) en yaşlı üye sıfatıyla geçici başkanlık yaptı.

Haberin Devamı

TBMM'de ve kamuoyunda renkli kişiliği ile tanınan Septioğlu, 1991 yılında, SHP listelerinden seçilen HEP'li milletvekillerinin  yemin etmeleri sırasında yaşanan olaylarda birleşimi yönetmiş, Diyarbakır Milletvekilleri Leyla Zana ve Hatip Dicle'nin yeminlerini, ''Anayasa'ya uygun yemin etmedikleri'' gerekçesiyle tekrarlatmıştı.

Yemin ettikten sonra kürtçe konuşan Zana'yı ''kızım bir dakika bakarmısın?'' diye uyaran Septioğlu, ''baskı altında yemin ettiklerini'' söyleyen Hatip Dicle'yi de Anayasa'ya uygun yemin etmesi için uyarmıştı.

Aradan 8 yıl geçtikten sonra 1999 yılında 21. dönemin 1. birleşimini de geçici başkan sıfatıyla yöneten Septioğlu, bu sefer de kapatılan FP'den İstanbul Milletvekili seçilen, ancak daha sonra Türk vatandaşı olmadığı gerekçesiyle milletvekilliği düşürülen Merve Kavakçı olayını yaşadı.

Kavakçı'nın Genel Kurul Salonu'na türbanla gelip yemin etmek istemesi üzerine başta Başbakan Bülent Ecevit olmak üzere DSP milletvekili sert tepki gösterince Başkan Septioğlu, birleşime ara vermişti. DSP'lilerin tepkisi üzerine Kavakçı, yemin edemeden Genel Kurul Salonu'nu terketmek zorunda kalmıştı.

BELEDÄ°YE BAÅžKANLIÄžI'NDAN MECLÄ°S'E

Ali Rıza Septioğlu, milletvekili seçilmeden önce doğum yeri olan Elazığ'ın Palu ilçesinde bir süre belediye başkanlığı yaptı.

Haberin Devamı

Daha sonra 3, 5, 18, 19 ve 21. dönemlerde TBMM'ye Elazığ milletvekili olarak giren Septioğlu, 1978-1979 yılları arasında 3. Ecevit Hükümeti'nde, Meteoroloji'den sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yaptı.
Ailesinin istememesi nedeniyle SeptioÄŸlu için TBMM'de tören düzenlenmeyecek. SeptioÄŸlu, yarın Elazığ'da düzenlenecek cenaze töreninin ardından, doÄŸum yeri olan Palu'daki aile mezarlığında topraÄŸa verilecek.Â
Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!