DYP: Erez olmasın 3'üncü isme hazırız

Güncelleme Tarihi:

DYP: Erez olmasın 3üncü isme hazırız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

ANASOL-D Hükümeti'nin gensoruyla düşürülmesinin ardından lider başbakanlığında geniş tabanlı hükümette ısrar eden DYP, muhalefet cephesinde yalnız kalınca, strateji değiştirmek zorunda kaldı.

Muğla Bağımsız Milletvekili Yalım Erez'in hükümet kurmasını engellemek için yeni bir politika belirleyen DYP yönetimi, FP ve CHP'ye, ‘‘Erez hükümetini desteklemeyin. 3'üncü bir ismin başbakanlığa razıyız’’ çağrısı yaptı. DYP'li bir kurmay, Erez'in başbakanlığını engellemek için DYP'nin bu fedakarlığa razı olduğunu belirterek, ‘‘Kaya Erdem ve Sümer Oral gibi isimler tartışılabilir. FP ve CHP'nin önereceği diğer isimleri de tartışabiliriz’’ dedi.

DYP Lideri Tansu Çiller de, strateji değiştirdiklerini önceki gün toplanan Başkanlık Divanı'nda açıklayarak, ‘‘Erez'in hükümeti birinci turda kuramaması halinde, 2'nci tura geçmesine meydan vermeden 3'üncü ismin başkanlığını tartışmaya açmalıyız’’ diye konuştu.

DYP bu görüşünü, dün resmi ağızdan da ilan etti. DYP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Ekinci, dün düzenlediği basın toplantısında, şunları söyledi:

‘‘Biz kurallar içinde bir siyasi parti genel başkanına görev verilsin dedik. Artık kural, gelenek kalmadı. Bütün siyasi partilerle konsensus sağlanırsa ve güvenoyu alacak biri atanırsa, DYP'de böyle geniş tabanlı seçim yapacak bir hükümetin oluşmasına destek de verir, içinde de olur.’’

KUTAN'A TELEFON

Çiller, Erez'in başbakanlığını engelleyebilme amacıyla, DYP eksenli bir muhalefet oluşturmak için de kolları sıvadı. FP Lideri Recai Kutan'ı telefonla arayarak, ‘‘Refahyol'a ne yaptığını unutma. Erez'e destek vermeyin’’ dedi. Ancak Kutan'ın, ‘‘Önce bir gelsin bakalım ne diyor, ne düşünüyor. Onu gördükten sonra tavrımızı ortaya koyarız’’ yanıtı, Çiller'i memnun etmedi.

Çiller, CHP yönetimine de, ‘‘Erez'i reddedin, görevin Hikmet Çetin'e verilmesini destekleyelim’’ mesajını iletti. Çiller'in, DYP Grup yöneticileri aracılığıyla gönderdiği bu mesajı, CHP MYK toplantısında değerlendiren Genel Başkan Deniz Baykal, ‘‘Hikmet Çetin olabilirdi, ama FP bile kabul ederiz derken, DYP buna yanaşmayarak ‘İlla Çiller Başbakan olsun' diye diretti’’ dedi. Çiller, kurmayları aracılığıyla TBMM’de 8 sandalyeye sahip BBP'ye de mesaj gönderip, Erez'in kuracağı hükümete destek verilmemesini istedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!