Düşman toprağına girer gibi

Güncelleme Tarihi:

Düşman toprağına girer gibi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2013 23:24

"Düşman topraklarına girer gibi, Ankara’nın en önemli değerlerinden biri olan ODTÜ ormanlık alanına girilmesi, en hafif değerlendirmeyle, bu kararı alanların bulundukları makamın ağırlığı ve öneminin farkında olmadıklarını göstermektedir. Öğrencilerimiz, mezunlarımız ve bölge halkı bazı şahısların ve polisin saldırılarına maruz kalmış, 2 öğretim üyemiz gaz fişekleri ve plastik mermiler ile yaralanmıştır."

Haberin Devamı

ODTÜ Mezunlar Derneği, ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği, ODTÜ Asistan Dayanışması, Eğitim-Sen 5 No’lu Şube ve ODTÜ Öğrenci Bileşenleri tarafından yapılan ortak basın açıklamasında, kampustan yol geçirmek için bölgede bulunan 3 bin ağacın büyük bir bölümünün gecenin karanlığında, Büyükşehir Belediyesi ekiplerince iş makineleriyle tahrip edildiği ileri sürüldü. Açıklamada, “Düşman topraklarına girer gibi, Ankara’nın en önemli değerlerinden biri olan ODTÜ ormanlık alanına girilmesi, en hafif değerlendirmeyle, bu kararı alanların bulundukları makamın ağırlığı ve öneminin farkında olmadıklarını göstermektedir” denildi. Mülkiyetinin bir bölümü ODTÜ tüzel kişiliğine, bir bölümü de ODTÜ Mezunlar Derneği’ne ait araziye, bu kurumlardan herhangi bir izin almadan ve bilgilendirme yapmadan girildiği belirtilen açıklamada, şunlara yer verildi: “Gece boyu süren çalışmalar sonucunda bu bölgede bulunan 3 bin ağacın büyük bölümü tahrip edilmiş, az sayıda ağaç ise göstermelik bir biçimde taşınmıştır. Bu sırada Mezunlar Derneği arazisinde bu çalışmaları izleyen öğrencilerimiz, mezunlarımız, öğretim elemanlarımız ve bölge halkı Büyükşehir Belediyesi üniformaları giydirilmiş bazı şahısların ve polisin saldırılarına maruz kalmış, 2 öğretim üyemiz gaz fişekleri ve plastik mermiler ile yaralanmıştır.”

Haberin Devamı

600 AĞAÇ NAKLEDİLMELİYDİ

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, “Onaylanan plan, bizim istediğimiz ve onayladığımız plan değildir. Gerekli yasal itirazlarımızı yapacağız” dedi, şöyle konuştu: “Oradaki ağaçlar bizim mülkiyetimizdedir. Bizden izin almadan ağaçların kesilmemesi lazım. Biz bu konuda yasalara uygun olarak her türlü girişimi yapacağız, çünkü herkesin yasalara uyma mecburiyeti var. Orman yasasına göre oradaki ağaçların en az 600 tanesinin nakledilmesi gerekiyordu. Bunun bir prosedürü var hepsinin kayıt altına alınması ve damgalanması lazım. Bunlar yapılmadan bir gecede o ağaçların hepsi kaldırıldı. Burada zaten bir orman suçu da var. Ayrıca bu kadar ağacın bir gecede taşınması mümkün değil. 5-10 ağaç sembolik olarak uygun şekilde kaldırılmış olabilir ancak gerisinin çok büyük ihtimalle kesildiğini düşünmekteyim. Bir ağacın sökülüp götürüleceği yere bırakılması için en az 2 saat lazım ve 200-300 aracın kullanılması gerekiyor bunu yapmak için. Bunlar da yakın zamanda ortaya çıkacaktır.”

Haberin Devamı

5 bin fidan çağrısı

ODTÜ’lüler sosyal medyada, bugün ODTÜ’nün A4 kapısında buluşup 5 bin fidan dikme çağrısı yaptı. Etkinlik, “(Bir gecede katlettiklerini bir günde dikiyoruz) diyen 100. Yıl halkı, ODTÜ öğrencileri, ODTÜ mezunları ve ODTÜ’lü akademisyenler fidan dikimi için 12.30’da ODTÜ Hazırlık E Binası önünde, 14.00’de A4 kapısında buluşacak” diye duyuruldu. Dün ODTÜ’de sessizlik hakimdi. ODTÜ’nün 100. Yıl’daki A 4 kapısından başlayarak, Eskişehir Yolu çıkışındaki A1 kapısına kadar uzanan yolda, gece yarısı baskınından arta kalanlar da olduğu yerde duruyor. Belediye işçilerinin gece yarısı vardiyasında yediği kumanyaların paketleri ODTÜ Ormanı’na bırakılmış halde beklerken, iş makinelerinin zarar verdiği ODTÜ arazisini belirleyen çitler de açılan yeni yolda duruyor. Yol projesine karşı çıkan eylemcilerden bazıları da, ODTÜ’nün A4 kapısında yapılan viyadük ayağına ‘Otoyol yapma boşa yıkıcaz başına’ , ‘Gece gelme gündüz gel’ yazdılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!