Dünyayı değiştiren 15 olay

Güncelleme Tarihi:

Dünyayı değiştiren 15 olay
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2005 02:17

Hürriyet Gazetesi, dünyanın bugünkü haline zemin hazırlayan büyük tarihsel olayları, seri halinde okuyucularıyla paylaşıyor.İşte Tarihi Değiştiren Olaylar.

Hürriyet Gazetesi ile birlikte dağıtılacak 15 dergi, dünya tarihine yön veren en önemli 15 olayı içeriyor. A4 boyunda parlak kağıda, 16 sayfa ve renkli olarak tasarlanan dergiler, 2 Şubat’tan itibaren haftaiçi günlerde dağıtılacak.

Olayların kronolojik tarihi ile dünyaya etkilerinin anlatıldığı dergiler, sadece tarih meraklıları ve öğrenciler için değil, insanlık tarihinin serüvenini merak eden herkes için önemli bir başvuru kaynağı.

Çatışma tarihini Haçlı Seferleri’nden başlatarak Soğuk Savaş’a kadar getiren seri aynı zamanda Fransız Devrimi, 1968 hareketi, önemli keşif ve icatlar gibi sosyal, kültürel ve bilimsel değişimleri de ayrı başlıklar altında topladı. Serinin son dergisi ise Bilgi Devrimi.

İLK SAYI: I. DÜNYA SAVAŞI

Önümüzdeki çarşamba günü Hürriyet Gazetesi ile birlikte okuyucuya ulaşacak olan ilk sayı, I. Dünya Savaşı’nı konu alıyor. Tarihi fotoğraflarla anlatımı kuvvetlendirilen bu sayı, cumhuriyetimizi ortaya çıkaran süreçte bütün dünyada hangi gelişmelerin yer aldığını tarafsız bir tarihçilik anlayışıyla ortaya koyuyor:

‘Uluslar savaşı olan Birinci Dünya Savaşı büyük güçlerin çıkar çatışmalarını, hırslarını, Avrupa haritasının yeniden çizilecek olmasının yarattığı gerilimi ve devletlerin askeri ve ideolojik alandaki çekişmelerini göstermektedir. Çünkü 1914-18 kuşağı için bu büyük savaş, eski düzenin yok oluşu ve yepyeni bir çağın başlangıcı anlamına geliyordu.’

SERİDE HANGİ BAŞLIKLAR VAR?

I. Dünya Savaşı

II. Dünya Savaşı

Kurtuluş Savaşı

Soğuk Savaş

Fransız Devrimi

Hıristiyanlık

İslamiyet

Haçlı Seferleri

İstanbul’un Fethi

Aydınlanma ve Rönesans

Keşifler ve İcatlar

Sanayi Devrimi

Rus Devrimi

1968 Hareketi

Bilgi Devrimi


HULUSİ ORAN (Hazırlayan)

Macar Urban’ın adını hiç unutmadım ama Fuat Paşa’nın ‘Siyasi Vasiyetnamesi’ni bilmiyordum bile

Yıllardır aklımdan silemediğim üç isimle boğuşuyorum. Zaman zaman kendi adımı unuttuğum olur ama bu üç ismi hiç unutamam: Sarıca Sekban, Müslihiddin ve Macar Urban. Bu üç isim, İstanbul’un fethinde topları döken mühendislerin isimleri ve lise dönemimde neredeyse 3-4 yazılı sınavımın sorusu. Bunları biliyordum da, ne yazık ki Fuat Paşa’nın ‘Siyasi Vasiyetnamesi’ ile ancak yıllar sonra kızımın eğitim sürecinde karşılaştım. Cumhuriyet maceramızı, Fransız İhtilali’ni, Avrupa’daki aydınlanma hareketini ve siyasi gelişmeleri bilmeden nasıl kavrayabiliriz? Kurtuluş Savaşı sürecini, Çanakkale Savaşı ve I. Dünya Savaşı süreci ile Sovyet Devrimi sürecini bilmeden nasıl açıklayabiliriz? Hıristiyanlık ve İslamiyet kavramlarını, gelişme ve yayılma süreçlerini bilmeden bugün yaşadığımız medeniyetler çatışmasını anlamamız mümkün mü? Okullarda verdiğimiz tarih dersleri ne yazık ki bilimsel boyuttan uzak. Öğrenciler için bol rakamlı ve isimlerle dolu bir işkence süreci sadece. Bu sorumluluk kapsamında Hürriyet Gazetesi olarak insanlık tarihinin ana başlıklarını, yaşanan büyük çatışmaları, bu süreçlerin neden ve sonuç ilişkilerini ansiklopedik bir tarzda vermeyi amaçladık. 15 ana başlıkta topladık her şeyi. Hıristiyanlık’ın doğuşundan başlıyoruz, ‘Teknoloji Devrimi’ olarak adlandırılan sürece kadar geliyoruz.

I. DÜNYA SAVAŞI SAYISINDAKİ BAŞLIKLAR

Beklenen Anlaşmazlık n Askeri Operasyonlar

Osmanlı Devleti’nin Savaşa Girmesi n Çanakkale Boğazı’nda ve Balkanlar’da Durum n Deniz Savaşları

İtalyan ve Rus Cepheleri n Osmanlı Cephesi ve Savaşın Sonu

Antlaşmalar ve Barışın Sağlanması n Osmanlı Devleti’nin Parçalanması n Savaşta Hükümetler n Ülke Ekonomilerinin Savaştaki Durumu Savaş Sırasında Halkların Durumu
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!