Dünyaya açılan altı bilgisayar

Güncelleme Tarihi:

Dünyaya açılan altı bilgisayar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde ilk internet ekonomi laboratuvarı kuruldu. Laboratuvar, küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) uluslararası ilişkiler sağlamayı amaçlıyor.

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) interneti kullanarak yeni iş modelleri geliştirebilmesi, uluslararası patent, teknoloji, ticaret ve finans bilgilerine ulaşabilmeleri için Yıldız Teknik Üniversitesi'nde bir internet ekonomi laboratuvarı kuruldu.

YTÜ, Uluslararası Bilim Parkları Birliği (International Association of Science Parks-IASP), Intel ve Exper şirketlerinin işbirliği ile oluşturulan laboratuvar, 19 Nisan'da hizmete girdi.

Intel ve IASP Avrupa'nın altı pilot ülkesinde KOBİ'ler için laboratuvar kurdu. İlki geçen yıl İspanya'da, ikincisi 12 Nisan'da İsviçre'de, üçüncüsü de Türkiye'de kuruldu. Laboratuvarlar Avrupa'da 40 bin KOBİ'ye destek sunuyor.

Sanal teknopark

Laboratuvar aynı zamanda Türkiye'nin ilk sanal teknoparkı. Sanal teknopark fikri, şirketler arasında bilgi ağının oluşması için arayış içinde olan uluslararası teknopark yöneticilerinden geldi.

Amaçları küçük şirketlerin internete ulaşmasını sağlayıp birbirleriyle temasa geçmelerini ve dünyaya açılmalarını sağlamaktı.

Rektör Danışmanı Yrd Doç. Dr. Ayşe Gözen bu laboratuvara daha büyük bir teknoparkın ilk nüvesi olarak bakıyor:

‘‘Bu uzun soluklu bir çalışma. Ekim ayında başlandı. Hedefimiz Davutpaşa'da Yıldız Teknik Üniversitesi'nin yeni kampusunda 200 bin metrekare üzerine 40 bin metrekarelik kapalı alanı olan bir AR-GE firmaları parkı yaratmak. Bunun için, şirketler teknoparkla ilgileniyor mu, teknoloji talebi nedir gibi sorulara cevap arıyoruz, talep araştırması yapıyoruz.’’

Sanal parka giden otobüs

Laboratuvar perakendeciden toptancıya, şirketlerarası ticaretten doğrudan ya da dolaylı pazarlamaya kadar birçok alana, İstanbul'un çeşitli yerlerine dağılmış yüzlerce küçük ve orta ölçekli firmaya hitap ediyor.

Üniversite, ring otobüs seferi koyulması için Büyükşehir Belediyesi'ne başvurdu. Öneri kabul edilirse İkitelli'den yola çıkıp Organize Sanayi Bölgeleri'ni dolaşan bir otobüs sanayicileri Yıldız'a taşıyacak.

Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Ayşe Gözen

Hayali teknopark tehlikesi

Teknoparklarda yerleşen firmalara devlet, AR-GE teşviki veriyor. Ayrıca şirketler AR-GE projelerinde çalışan personeline ödediği ücretin yüzde 90'ını devletten geri alıyor. Şirket bir teknoparka yerleşirse Hakkari'deki teşviki İstanbul'da alması mümkün. Ayrıca bugünlerde sanayi bölgelerine kalkınmada öncelikli yöre teşvikleri verilmesi diye bir yasa gündemde. Uygulamaya 2002'de geçeceği söyleniyor. Bu, 'Organize Sanayi Bölgeleri'ne teknoparklara verilen teşvikleri veriyoruz' demek. AR-GE külfetli bir iş. Organize Sanayi Bölgesinde teşvik alırsa kalkıp da teknoparka gelir mi, AR-GE için gayret sarfeder mi? Etmez. Ayrıca teşvik nedeniyle teknopark da cazip. Birkaç firmayı biraraya getirip 'ben teknopark kurdum' diyen birileri de ortaya çıkabilir. Gerçek teknopark bir üniversite ya da araştırma kurumunun yanıbaşında olmalıdır.

Hizmet ücretsiz

Laboratuvarda üniversitenin İngilizce'yi çok iyi derecede bilen, bilgisayar konusunda uzman öğrenci asistanları görev yapıyor. Yaklaşık 30 metrekarelik bir odada, altı tane bilgisayarla hizmet veriyorlar.

Küçük şirketler, YTÜ'nin kurduğu uluslararası bağlantılardan yararlanabiliyor. Laboratuvarda Uluslararası Teknoparklar Birliği'ne üye olan teknoparkların ağına girilebiliyor. Bu Birlik'te 49 ülke, 200 teknopark ve ona bağlı 33 bin şirket var.

KOBİ'lere bu laboratuvarda ‘‘Ben şöyle bir konuda bir temsilcilik istiyorum’’ sorusuna cevap bulmaktan ‘‘ticaret için bir web sayfası yapmak istiyorum’’ diyenlere yardımcı olmaya kadar her türlü hizmet verilebiliyor.

Tüm bu hizmetler ücretsiz. Laboratuvar salı ve cumartesi 9.00-19.30; pazar hariç diğer günler 15.30-20.30 arası açık.

Telefon: 0 212 259 70 70'den 2635 ya da 2417.

www.yildiz.edu.tr/~teknopol

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!