Dünyaya '301 kaldırılsın' çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Dünyaya 301 kaldırılsın çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2006 16:09

Uluslararası Af Örgütü dünya çapında başlattığı bir kampanya kapsamında, farklı ülkelerde dağıttığı kartpostallarla Türk Ceza Kanunu'ndan 301'inci maddenin kaldırılması için imza toplayacak.

Haberin Devamı

Uluslararası Af Örgütü, 301'in ifade özgürlüğüne temelden karşı olan bir madde olduğunu savunuyor.
 
Af Örgütü, 'resmi tarih ya da Türk Silahlı Kuvvetleri'ni tartışmaya açma cesareti gösterdikleri ya da devleti karikatürize ettikleri' için aralarında insan hakları savunucuları, yayımcılar, önde gelen yazarlar ve gazetecilerin de bulunduğu birçok kişi hakkında soruşturma açıldığını belirtti.

Yazar Orhan Pamuk davasının düşürüldüğünü de hatırlatan Af Örgütü, bunun 'ifade özgürlüğüne giden yolda atılmış çok küçük bir adım' olduğunu belirtti.
 
Uluslararası Af Örgütü, 301'inci maddeye dayanılarak kişiler hakkında başlatılan soruşturmaların derhal sona erdirilmesi ve bu maddenin tamamen kaldırılması için Türk yetkililer üzerinde baskı kurulması amacıyla çok sayıda ülke halkına çağrıda bulunacak.
 
Erdoğan "yeni karar alınabilir" demişti

   TARTIŞMALI MADDE
Madde 301:
1) Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

2) Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini, Devletin yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

3) Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır.

4) Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.

 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz aralık ayında yaptığı bir açıklamada ''TCK'nın 301'inci maddesi ile ilgili alınacak kararlar geleceğe yönelik içtihatları oluşturacak. Bunda çok acele etmemek lazım'' demişti.
 
Erdoğan, TCK'nın 301'inci maddesiyle ilgili ciddi aksamalar olması durumunda yasamanın bununla ilgili bir değerlendirme yaparak yeni bir karar alabileceğini söylemişti.

Haberin Devamı

Gül: "Mahkemeler özgürlükçü davrandı"
 
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise, geçtiğimiz ocak ayında 301'inci maddeyle ilgili bir açıklamasında "son dönemde yazılanlar (Orhan Pamuk davası) Türkiye'ye 'Midnight Ekspress' gibi zarar vermiştir. Verilen bir - iki karar vardır. Mahkemeler hep özgürlükçü davranmıştır. Şimdiye kadar Yargıtay'a giden karar yoktur. 'Fikrini beyan etti, mahkum oldu' da denilmemiştir" demişti.
 
Bakan Gül, "önemli olan terörle çok etkin mücadele ederken, demokrasinin şartlarını, özgürlükleri zedelememek. Bunları zedelerseniz terörle mücadele de zayıflar" diye konuşmuştu.

Haberin Devamı

301'inci maddeyle ilgili tartışmalar sürerken Yaşar Kemal, Oral Çalışlar ve Adalet Ağaoğlu gibi isimlerin de aralarında bulunduğu 169 aydın, TCK'nın 301 ve 305'inci maddelerinin kaldırılmasını istemiş ve bu konuda bir bildiri yayımlamıştı.
 
301'den hapis cezası
 
'Yitik Köyler - Binyılların Mirası Nasıl Yakıldı' adlı kitabın yazarı Zülküf Kışanak ile 'Yeni Dünya İçin Çağrı' dergisinin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Aziz Özer, yeni TCK'nın 301'inci maddesi kapsamında geçtiğimiz aralık ayında hapse mahkum edilmişti.
 
'Türkiye Cumhuriyeti devletini alenen aşağılamak' suçundan beş ay hapis cezasına çarptırılan Kışanak'ın cezası 3 bin YTL adli para cezasına, dergide yayımlanan bir yazısı nedeniyle 10 ay hapis cezasına çarptırılan Özer'in cezası da 6 bin YTL adli para cezasına çevrilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!