Dünyanın yeni gözü

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın yeni gözü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2006 00:00

Bilim adamları uzayın sırlarını çözebilmek için Şili’nin ıssız çöllerine 66 dev teleskoptan oluşan "Alma" sistemini kuruyor.

Bilim adamlarının uzayın sırlarını çözmek için Şili çöllerine kurduğu yüksek teknoloji ürünü cihazlardan biri de APEX. 12 metre yarıçapında bir çanak antenden ibaret olan APEX radyoteleskopu, radyo dalgalarıyla çalışıyor. Şimdi tek başına olan APEX’e gelecek yıl 2 tane daha katılacak. Alınan bilgiye göre 2008 yılından itibaren ise, sayıları 66’yı bulana dek ayda bir tane eklenecek. Bu 66 anten "Alma" adlı sistemi oluşturarak, uzayın en ince ayrıntılara kadar incelenmesine yardımcı olacak.

VISTA 2007’de devrede

Merkezi Almanya’da bulunan Avrupa Güney Gözlemevi (European Southern Observatory) ESO tarafından işletilen teleskoplar arasında VLT (Very Large Telescope) diye anılan "Çok Büyük Teleskop" adlı dünyanın en büyük teleskopu da bulunuyor. VLT, üstün özellikleri sayesinde, en uzak gök cisimlerinin en net görüntülerini çekebiliyor. Teleskopun yüksek çözünürlüğü, teorik olarak Ay’daki bir astronotu bile ayırt edebiliyor. Gözlemevinde, İngilizlerin yaptığı Vista (Visible and Infrared Survey Telescope) adlı yeni bir teleskop 2007’de faaliyete başlayacak. Ayrıca, çapları 30-60 mm’ye kadar dev teleskoplardan oluşan "ELT-Extremely Large Telescopes" (Aşırı Büyük Teleskoplar) projesi de yolda.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!