Dünyanın en zenginleri 285 milyar dolar bağışladı, ’hayırsever kulübü’nde buluştu

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın en zenginleri 285 milyar dolar bağışladı, ’hayırsever kulübü’nde buluştu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2007 00:00

David Rockefeller’ın kızı Peggy Dulany, Global Philanthropists Circle (Küresel Hayırsever Halka) adıyla bir organizasyon oluşturdu. Organizasyonun üyeleri, dünyada toplam 285 milyar dolarlık hayır işi yapan 68 aile. Dulany, zengin hayırseverlerle iletişim ağı kurmayı hedefliyor.

ROCKEFELLER Ailesi’nin varisi Peggy Dulany, dünyanın en zengin aileleri arasındaki iletişim için yeni bir model yaratıyor. Küresel Hayırsever Halka’nın (Global Philanthropists Circle-GPC) üyeleri, 22 ülkenin en zengin 68 ailesinden oluşuyor. Çoğu dünyadaki iş hanedanlarına mensup. Kulübün amacı küresel konuları vurgulamak için para bağışında bulunmak. Hayırseverlerin çoğu hatta deneyimli olanları bile verimli şekilde para bağışının onu kazanmaktan daha zor olduğunu söylüyor. GPC, 60 yaşındaki Peggy Dulany ve onun babası David Rockefeller tarafından kuruldu. Hayırseverleri birbirleriyle partner yapmak da Dulany’nin altı yıllık hayırsever kuruluşunun bu alanda yaptığı ilklerden.

YILDA 285 MİLYAR DOLAR: Hayırseverlerle ilgili zincirleri inceleyen Business Week dergisinde yer alan habere göre, hayırseverlik dünyada küresel hale geliyor. Merrill Lynch/Capgemini’nin araştırmasına göre, dünyada geçen yıl süper zenginlerin yaptığı bağış tutarı 285 milyar dolara ulaştı. Dulany, dünyadaki bütün bağışçıların buluşması, fikirlerini paylaşmasını sağlayacak bir organizasyona ihtiyaç olduğunu gördü. GPC’nin üyeleri arasında Hewlett’lar, Gund’lar, Ted ve Vada Stanley gibi aileler bulunuyor. Bu üyeler yıllık üyelik bedeli olarak 25 bin dolar ödüyor. Hayırsever kulübün yurtdışındaki üyeleri arasında ise, Filipinli zengin Lopez Ailesi, Brezilyalı internet milyoneri Marcos de Moraes ve Fas’tan bankacı aile Benjelloun bulunuyor.

PERİYODİK BULUŞMALAR: GPC’in hedefi, üyelerin birbirleriyle sosyalleşmesini sağlamak. Rockefeller binasında da belli zamanlarda bir araya geliyorlar. Son toplantıda Bill Gates panelistti. Glenn Close da gelenler arasındaydı. GPC üyesi olan Richard Gere ise, bu yılki etkinliğe katılamadı. Yılın belli dönemlerinde Rockefeller’in sahip olduğu Maine Koyu’nda da, 40 üye bir araya geliyor. Grubun başka toplantıları da oluyor. Grup üyeleri, olağan grup toplantıları dışında yurtdışına da geziler düzenliyorlar. Her üye kendi parasını ödüyor. Grup üyeleri Londra’da Prens Charles’ın evinde yemek yiyebildiği gibi, Himalayalar’da soylu aile Bhutanese’lerde öğleni geçirip, Meksikalı milyarder Carlos Slim Helü’nün özel sanat müzesinde akşam yemeği yiyebiliyor. Gelecek yıl Kenya’ya gidecek olan grubun rehberliğini Nobel Ödülü alan Wangari Maathai yapacak. Ted Turner, Hintli Tata Group’un Başkanı Ratan Tata, Coca-Cola Başkanı Neville Isdell bu grupta yer alacak.

HAYIRSEVER PROJELERE İVME: GPC ve sosyal ağlar, bağışçılara kendi başarılarını paylaşmaları ve birbirlerinin hatalarından öğrenmeleri konusunda şans veriyor. Kár amacı gütmeyen Charity Navigator’un Başkanı Trent Stamp, bu ağların insanların ciddi olması durumunda önemli fikir olduğunu kaydetti. Stamp, "Ama eğer zengin insanları bir araya getirmek ve kár etmek için yapılıyorlarsa, bu zaman kaybetmenin pahalı yolu" dedi. GPC, dünyanın zenginlerinin güçlü insanlarının tanışmasının hayırsever projelerine ivme kazandıracağına inanıyor.

Hedef fakirlik ve eşitsizlik

PEGGY Dulany, ilk olarak 1978’de GPC’nin ilk halini Synergos Institute’yi kurdu. Fakirlik ve eşitsizliğe odaklandı. Dulany’nin ailesi Rockefeller’lar kendi vakıfları Rockefeller Foundation’a sahip. GPC’nin, 2001’de kuruluşundan beri birçok ağ da hayata geçti. Çoğu, özel projeler için para miktarını artırmak yerine insanlar arasında iletişim kurmaya yönelik. Bill Clinton’un ağı Clinton Global Initiative bunlar arasında en çok bilineni.

Zenginlerin hayırsever ağları

Aysa Pasifik Hayırsever Konsorsiyumu: Yüksek gelirli Asyalı kişiler, kurumlar ve ailelerin 2005’ten beri üye olduğu grup. Konsorsiyum aynı zamanda Asyalı bağışçıları eğitiyor.

Clinton Global Initiative: İki yıl önce kurulan grup bin 300 işadamı, politikacı ve devlet başkanını çekti. Üyelik bedeli 15 bin dolar dolar.

Global Hayırseverlik Forum: 2001’de kurulan grup avukatlığa odaklanıyor. Geçen yıl üç günlük yıllık konfreranslarına Google evsahipliği yaptı. Yıllık üyelik bedeli 10 bin dolar.

Philanthropia: Londra ve İsviçre merkezli grup Hintli yazılım milyarderi D.K. Matai ve eşi Surinda tarafından 2005’de kuruldu.

Zenginlik ve Bağış Forum: Kuzey Carolina’da işadamı Leonard Kaplan tarafından kuruldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!