Dünyanın en zengin rockçıları

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın en zengin rockçıları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Rock yıldızları, çok para kazanan ve iyi yaşayan insanlar olarak bilinir. Bu tabii ki bir noktaya kadar doğru. Ama bu isimlerden bazıları kazandıkları parayı kısa sürede harcayıp başladıkları noktaya dönerken, bazıları da gelirlerini iyi değerlendirerek dev boyutta servetlere sahip olabiliyorlar. İngiliz Q Dergisi'nin, son sayısında yayınladığı ‘‘Rock Dünyasının En Zengin 100 İsmi’’ başlıklı araştırması, ilginç bir takım gerçekleri de ortaya koydu. The Beatles'ın 4 efsane isminden Paul McCartney, topluluğun diğer elemanlarıyla karşılaştırıldığında inanılmaz bir servete sahip. 500 milyon sterlin gibi müthiş bir serveti bulunan McCartney'in yanında, George Harrison'ın 80 milyon sterlinlik serveti veya Ringo Starr'ın 70 milyon sterlinlik mirasları ‘‘az’’ gözüküyor.

Paul McCartney

(220 trilyon TL)

Beatles'ın ünlü ismi Paul McCartney'in serveti, 1970 yılında grubu dağıtmak için diğer ‘Beatles’ üyelerine açtığı davaya kadar sadece 738,000 sterlindi. Dava sonunda 17,5 milyon sterlini banka hesabına ekledi. 90'lara kadar da Beatles üyeleri Apple plakçılıktan senede 2 milyon sterlin kazanmaya devam ettiler. Ama asıl büyük patlama dört yıl boyunca 44 milyon adet satan 2 cd'lik ‘Anthologies’ albümü oldu.

Paul McCartney bu patlamadan önce kendi imparatorluğunu kurup, solo çalışmalarıyla da hatırı sayılır bir servete sahip olmuştu. Örneğin 1993 yılındaki dünya turnesinden sağladığı 14 milyon sterlinlik gelir ve son albümü Flaming Pie'ın satışından gelen 4,5 milyon sterlin onu daha da zenginleştirdi.

Buna karşın McCartney'in kazanının en önemli kısmını yayıncılık oluşturuyor. Eski kontratlara bağlı olarak elinde bulundurduğu Lennon-McCartney besteleriyle yetinmeyip 25.000 parçanın daha yayın haklarını satın aldı. Şu anda Grease ve Hello Dolly gibi müzikallerin, Scott Joplin, Ira Gershwin ve Buddy Holly gibi sanatçıların kataloglarının tek yayıncısı konumunda. McCartney'in bunca parayı nasıl harcadığına gelince... Ünlü sanatçı kendi zevklerinin yanında yardım amacıyla da büyük miktarları gözden çıkarmaktan çekinmiyor. Magritte, Kooning, Rauschenberg gibi sanatçıların eserlerinin de yer aldığı özel resim koleksiyonun yanı sıra İngiltere'nin çeşitli yerlerine dağılmış ve çok da görkemli olmayan evlerin sahibi. Bu evlere bir de Arizona'da satın aldığı çiftliği eklemek mümkün. Ama en büyük zevki servetini ailesi çin harcamak için olsa gerek: Birlikte çıktıkları tatiller, ve kızının doğum günü için verdiği 90.000 sterlinlik parti de bunu gösteriyor.

Elton John

(65 trilyon TL)

Elton John çok kazandığı ölçüde para harcamayı da seviyor. Sadece 1996 yılındaki geliri 40 milyon sterlin olan İngiliz rock yıldızı bu alanda henüz kırılamayan bir rekora da imza atmıştı. Billy Joel'le 1995 yılında çıktığı 12 konserlik turnede 22 milyon dolar kazanan Elton John, kazandığı süratte para harcıyor. 1970'lerden bu yana otomobil, kıyafet ve Ertre, magritte, picasso gibi sanatçıların eserlerini toplayan, bu arada 50 bin albümlük dev bir müzik arşivi oluşturan sanatçı, bu arada Watford Kulübü'nü satın alarak, futbol kulübü sahibi olan ilk rock yıldızı da oldu.

Elton John bu arada hayır kurumlarının da gözdesi. AIDS Vakfı ve çok sevdiği Lady Diana'nın kurduğu vakıflara yaptığı nakit yardımın net miktarı bilinmiyor.

Mick Jagger

(55 trilyon TL)

Rolling Stones konseri izlemek, bir rockseverin hayatta erişebileceği en yüksek mertebe olarak görülür. Ancak bu dev topluluk, vergi konusunda İngiliz hükümetiyle anlaşamadığı için, ‘‘vergi sürgünü’’ olan ilk rock topluluğu oldu. 1989 turnelerinden 95 milyon dolar kazanan topluluk, bu yılki turnelerine memleketleri olan İngiltere'yi eklemediler.

Son üç albümleri için Virgin'den 45 milyon dolar alan, ‘‘Start Me Up’’ adlı şarkılarını reklamlarında kullanmak isteyen Microsoft'tan da 5 milyon dolar alan topluluk iyi para kazanıyor. Bu parayı en iyi değerlendiren kişi de topluluğun solisti Mick Jagger olarak göze çarpıyor. Jagger, İngiltere'de ve New York'ta muhteşem evlere, Paris'te de göz kamaştırıcı bir şatoya sahip. Rolling Stones'tan Bill Wyman'a evlenirken 20o bin sterlin değerinde bir Picasso armağan edecek kadar cömert olan Jagger, bu arada Lip Service adlı bir de film prodüksiyon şirketi kurdu.

TOP 20 ROCK YILDIZI

1- Paul McCartney (220 trilyon TL)

2- Elton John (65 trilyon TL)

3- Mick Jagger (55 trilyon TL)

4- Phil Collins (46 trilyon TL)

5- David Bowie (44 trilyon TL)

6- Keith Richards (44 trilyon TL)

7- U2 (Her elemana 39.5 trilyon TL)

8- Sting (39.5 trilyon TL)

9- George Harrison (35.2 trilyon TL)

10- Eric Clapton (33 trilyon TL)

11- Ringo Starr (30.8 trilyon TL)

12- Charlie Watts (26.4 trilyon TL)

13- Rod Stewart (26.4 trilyon TL)

14- Dave Gilmour (26.4 trilyon TL)

15- Robert Plant (24.2 trilyon TL)

16- Mark Knopfler (24.2 trilyon TL)

17- Jimmy Page (24.2 trilyon TL)

18- Brian May (22 trilyon TL)

19- George Michael

(22 trilyon tl)

20- Tom Jones (22 trilyon TL)






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!