Dünyanın en ünlü opera sanatçısı Türkiye'de

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın en ünlü opera sanatçısı Türkiyede
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın önde gelen opera sanatçılarından bas Paata Burchuladze, Hürriyet Gazetesi'in sponsorluğunda Türkiye'ye geldi. Yarın Atatürk Kültür Merkezi'nde bir konser verecek olan Burchuladze, Rus Ortadoks Kilisesi tarafından ‘‘prens’’ unvanı verilen ilk Gürcü sanatçı. Saat 19.00'da başlayacak olan konserde sanatçıya Ivan Anguelov yönetimindeki İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ve Korosu eşlik edecek.

Paata Burchuladze, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te doğdu. Ses eğitimini yine doğduğu şehirde Olimpi Khelashivili'den aldı. 1986 yılında da Bölgesel Opera Topluluğu'nun üyesi oldu.

Dağılan SSCB'nin önemli sanatçıları ile birlikte, Guilietta Simionato ve Edoardo Mueller'in Milano La Scala'daki son çalışmalarına katılmak üzere seçildi.

1981 yılında Busetto'daki uluslararası bir şan yarışması olan Verdi Sesleri'nde birinci oldu. Bir yıl sonra da Moskova'daki Çaykovski Yarışması'nda birincilik ödülünü ve altın madalyayı aldı. 1985 yılında Uluslararası Luciano Pavarotti Yarışması'nı kazandı.

İlk defa Londra Kraliyet Opera Evi'nde, Zubin Mehta'nın yönetiminde Aida'nın galasında, Katia Riciarelli ve Luciano Pavarotti ile birlikte yer alarak büyük bir sansasyon yarattı.

Burchuladze o zamandan bu yana dünyanın önemli operalarında sahneye çıktı. Bunlardan bazıları şunlar:

Milano La Scala (Nabucco, Aida, Luisa Miller, Simon Boccanegra, Macbeth, I Lombardi, The Fiery Angel), Viyana Devlet Operası (Luisa Miller, Boris Godunov, Nabucco, Khovanshchina), Bavyera Devlet Operası (Boris Godunov, Nabucco, Macbeth, Aida), Hamburg Devlet Operası (Khovanshchina, Macbeth, Sevil Berberi, Kaderin Gücü), Paris Devlet Operası (Boris Godunov, Faust, Nabucco), San Francisco Operası (Prens Igor), New York Metropolitan Operası (Boris Godunov, Don Giovanni, Aida, Khovanshchina).

Burchuladze, kendisini ‘‘ikinci Schaljapin’’ olarak gören Herbert von Karajan tarafından 1987'de Salzburg Festivali'ne davet edildi. Burada Mozart'ın Don Giovanni'sinde Commandatore'yi seslendirdi.

Daha kariyerinin başlarında Boris Godunov'daki başarılı performansıyla büyük alkış aldı. Bunun sonucunda Metropolitan Operası'nın 1990-91 yılı açılışına davet edildi.

Paata Burchuladze, geçtiğimiz sezon Covent Garden'da (Rimsky Korsakkov'un The Golden Cockerel adlı eseri), La Scala'da (Prokofiev'in The Fiery Angel'ı) ve Hamburg Devlet Operası'nda (Kaderin Gücü) sahnelenen yeni yapımlarda başrollerde yer aldı.

Operalardaki başarısının yanısıra Paata Burchuladze, çok iyi bir konser ve resital sanatçısı olarak da tanınıyor, dünya çapındaki pek çok önemli festivale düzenli olarak katılıyor. Sanatçının CD'leri ise şunlar:

Sevil Berberi, Simon Boccanegra, Aida, Ernani (DECCA), Don Giovanni, Mozart Requiem, Kaderin Gücü, Yevgeni Onyegin, Khovanshchina (Deutsche Grammophon), Rigoletto (EMI), La Boheme, Nabucco, Samson, Dalila (Philips)...

Paata Burchuadze 1981 yılında, Rus Ortodoks Kilisesi tarafından Prens ilan edilen ilk Gürcü oldu. 1998 Temmuzunda ise Stuttgart Devlet Operası onu ‘‘Kammersanger’’ sıfatı vererek ödüllendirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!