“Dünyanın en küçük Kur'an-ı Kerim'i” Sabancı Müzesi'nde

Güncelleme Tarihi:

“Dünyanın en küçük Kuran-ı Kerimi” Sabancı Müzesinde
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2006 15:35

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nce bir müzayededen satın alınan, Kerim Bin İbrahim Şirazi'nin kaleme aldığı ve “dünyanın en küçük Kur'an-ı Kerim'i” olarak nitelendirilen Kur'an-ı Kerim basına tanıtıldı.

Emirgan'daki müzede gerçekleştirilen tanıtımda konuşan Müze Müdürü Nazan Ölçer, bir süre önce bir müzayededen satın alınarak müze koleksiyonuna dahil edilen eser hakkında bilgi verdi.

Ölçer, Sakıp Sabancı Müzesi'nin önemli bir Hat Sanatı Koleksiyonu bulunduğunu anlatarak, Kerim Bin İbrahim Şirazi'nin kaleme aldığı Kur'an-ı Kerim'in satın alınmasından da mutluluk duyduklarını bildirdi.

Müze Koleksiyonlar Yöneticisi Filiz Çağman da geçtiğimiz Şubat ayında gerçekleştirilen bir müzayedede Mesut Hakgüden'in koleksiyonundan satışa sunulan Kur'an-ı Kerim'e, 'müze koleksiyonunda böyle çok küçük harflerle yazılmış eser bulunmadığı” için talip olduklarını ifade etti.

Söz konusu Kur'an-ı Kerim'in, 1635 tarihinde Padişah 4. Murat döneminde Kerim Bin İbrahim Şirazi tarafından kaleme alınan ve cildine göre de İstanbul'da yazıldığını sandıklarını anlatan Çağman, kitabın 390 sayfa ve nesih hatla yazılı, deri cildi altın çiçek motifleriyle bezeli, 3.5, 2.2, 1.5 santimetre ebatlarında olduğunu dile getirdi.

Çağman, bu Kur'an-ı Kerim'in Mesut Hakgüden tarafından 1960'lı yıllarda yapılan bir müzayedede Hasip Paşa terekesinden alındığını öğrendiklerini de kaydetti.

Kitapta sayfaların 22 satırdan oluştuğunu belirten Çağman, yazıların kamış kalemle değil, daha ince metal bir kalemle yazıldığını tahmin ettiklerini söyledi.

Çağman, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu küçüklükte Kur'an-ı Kerim sayısı azdır. Topkapı Sarayı'nda da var. Bunlar 'sancak Kur'an-ı Kerim'i' denen veya insanların üzerinde taşıdığı küçük kitaplar. Bu Kur'an-ı Kerim'ler için hazırlanmış şık metal kutular da bulunur.

Böylece bu Kur'an-ı Kerim'ler sancakların tepelerine asılıyorlardı ya da insanlar ceplerinde veya kuşaklarında taşıyorlardı.”

“Bu Kur'an-ı Kerim'in dünyanın en küçük Kur'an-ı Kerim'lerinden biri olarak sayılabileceğini” vurgulayan Çağman, kitabın bir başka özelliğinin de bir büyüteç yardımıyla yazılarının rahatlıkla okunabildiğini, bunun da kitabın özenle yazıldığını gösterdiğini bildirdi.

SERGİYE ÇIKARILACAK

Kitabın daha önce özensiz bir şekilde onarımdan geçirildiğini gördüklerini ve burada bir konservasyon işlemi göreceğini kaydeden Çağman, Kur'an-ı Kerim'in Haziran ayı içinde sergiye çıkarılacağını ve büyüteçli sistemi olan özel bir vitrin hazırlanacağını söyledi.

Filiz Çağman, bir soru üzerine de Kur'an-ı Kerim'i 65 bin YTL'ye satın aldıklarını sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!