Dünyanın en büyük tek parça vaftiz havuzu

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın en büyük tek parça vaftiz havuzu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2010 00:00

Ayasofya Müzesi’nin 2008 yılından beri sürdürülen restorasyon çalışmaları tamamlanarak, ortaya çıkarılan 3 metre genişliğindeki Bizans Vaftiz Havuzu da ziyarete açıldı.

Monoblok özelliği ve dizaynı ile dünyada tek olan havuz, 1939’da avluya çıkarılmış, vaftizhane alanı da I. Mustafa’nın buraya gömülmesiyle türbeye dönüştürülmüş.

İSTANBUL 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından 2008’den beri desteklenen Ayasofya Müzesi’nin restorasyon çalışmaları tamamlandı. Müzede yapılan çalışmalar, dün düzenlenen ve aralarında İngiltere, Rusya ve Japonya’dan yabancı basın mensuplarının da katıldığı basın gezisinde anlatıldı. Restorasyon çalışmaları sonucu ortaya çıkartılan 3 metre genişliğindeki Bizans Vaftiz Havuzu da ilk kez ziyarete açıldı.
Vaftiz havuzunun 6’ncı yüzyıldan önceki dönemlerden kaldığını belirten Ayasofya Müzesi Müdürü Haluk Dursun, şu bilgiyi verdi: “Bu vaftiz havuzu, büyüklüğü, monoblok özelliği ve dizaynı ile dünyada tek. Bir efsaneye göre Hazreti İsa’nın da bu havuzda vaftiz edildiği iddia ediliyor. Bu vaftiz havuzu 1453’ten sonra camiye çevrilen Ayasofya’nın iç aydınlatmasında kullanılan kandillerin yağ deposu olarak kullanılmış. 1939’da vaftiz havuzu avluya çıkarılmış ve vaftizhane alanı I. Mustafa’nın buraya gömülmesiyle türbeye dönüştürülmüş.”
Ayasofya Müzesi’nin girişinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Müze Müdürü Dursun 2010 Ajansı kaynaklarıyla yapılan çalışmaları anlattı. Dursun, Osmanlı Dönemi’nden kalma bütün hat levhalarının elden geçirilerek bakımının tamamlandığını söyleyerek, şöyle devam etti: “Ana kubbe mozaik restorasyonları da bitirildi. 17 yıl kubbede kalan büyük iskele indirildi. Bu sırada cami olduğundan beri yüzü kapalı olan Melek, kapağı kaldırılarak restorasyonu yapıldıktan sonra açık bir şekilde bırakılmıştır. Müze’nin Narteks bölümünde tavan mozaik çalışmaları tamamlanmıştır. Müze içinde başta büyük top kandil olmak üzere bütün kandillikler aslına uygun olarak yenilendi.”

18 yıl sonra yeniden yıllık

AYASOFYA Müzesi’nin 2010 yılında Avrupa’da yılın müzesi “Rotondi 2010 ödülünü” kazandığını belirten Müze Müdürü Haluk Dursun, “1992 yılından beri çıkarılamayan ve bir müze dergisi olan Ayasofya Yıllığı, 18 yıl sonra tekrar çıkarıldı. Daha önce lojman olarak kullanılan Sıbyan Mektebi, Ayasofya Araştırma Merkezi ve Arşivi şeklinde düzenlendi” diye konuştu.

Efsaneye göre Hz. İsa burada vaftiz edilmiş

AYASOFYA Müzesi’nde restorasyon çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan vaftiz havuzunda, bir efsaneye göre Hz. İsa da vaftiz edilmiş. Bu vaftiz havuzu 1453’ten sonra camiye çevrilen Ayasofya’nın iç aydınlatmasında kullanılan kandillerin yağ deposu haline getirilmiş.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!