Dünyanın dilinde

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın dilinde
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2006 00:00

Almanya’da ailesinin kendisini zorla evlendirdiği kuzeni ile yaşamak istemediği için öz kardeşleri tarafından katledilen Hatun Sürücü davası tüm dünyanın dilinde.

En küçük kardeşin aldığı 9 yıllık hapis cezası, Avustralya’dan İngiltere’ye tüm dünya basınının dikkatini çekti. Paskalya tatili nedeniyle gazeteler yayınlanmadığı için, habere TV ve radyolar geniş yer verdi, cinayet büyük tepkilere yol açtı.

Hayatını istiyordu

Avustralya’da yayınlanan Daily Telegraph Gazetesi öz kardeşi tarafından katledilen Hatun Sürücü’nün ailesinin baskısından kaçarak kendi hayatını yaşamak istediğini vurguladı. Haberde, 5 yaşında bir erkek çocuk annesi olan Sürücü’nün elektrik mühendisi olmak için çalıştığı belirtildi.

Müslümanlar tartışılıyor

Euronews’un haberinde Hatun Sürücü’nün 2005 Şubatı’nda otobüs durağında beklerken öz kardeşi tarafından öldürüldüğü belirtildi. Euronews, olayın "Almanya’da son yıllarda görülen sözde namus cinayetlerinin son halkası olduğunu" belirterek, cinayetin ardından Almanya’da Müslüman nüfusu konusunda tartışmaların başladığını bildirdi.

6. sözde namus cinayeti

Hatun Sürücü’yü öldüren Ayhan Sürücü’nün ablasının yaşam tarzı için, "Benim için çok fazlaydı. Silahı aldım ve tetiği çektim" dediğini aktaran BBC, genç kadının Almanya’daki Türk toplumu içinde son aylarda yaşanan altıncı sözde "namus" cinayeti vakası olduğunun altını çizdi.

8 yılda 45 kişi öldürüldü

Deutche Welle’nin haberinde de Berlin merkezli kadın örgütü Papatya’nın raporlarına göre 1996-2004 yılları arasında namus cinayeti adı altında 45 kişinin öldürüldüğü ve bunların 13’ünün Berlin’de gerçekleştirildiği ifade edildi. Almanya’da çoğunlukla cinayete karşı çıkıldığını belirten Deutche Welle, ancak azınlıkta da kalsalar cinayeti destekleyen bir grup olduğuna dikkat çekti. Deutche Welle, Berlin ve Brandenburg Türk Birliği’nin Başkanı Kenan Kolat’ın "Azınlıkta olabilirler, ama cinayeti destekleyen bir kişinin bile olması kabul edilemez" sözünü de aktardı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!