Dünyada yılda kaç plastik poşet kullanılıyor?

Güncelleme Tarihi:

Dünyada yılda kaç plastik poşet kullanılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2019 16:54

Çöpten arındırılmış bir çevre yaratmak için çalışan Çöpüne Sahip Çık Vakfı, üretilen çöp miktarının azaltılması ve çöpün doğru yere atılması yönünde farkındalık yaratmak için çalışıyor. Birkaç dakika kullanıp çöpe attığımız bu ürünler doğada yüzlerce yıl kalıyor. Peki, dünyada yılda kaç adet plastik poşet kullanılıyor?

Haberin Devamı

Çöpüne Sahip Çık Vakfı’nın yaptığı araştırmaya göre dünyada her yıl 5 trilyon poşet kullanılıyor. Pek çok ülkede poşet kullanımının azaltılması için caydırıcı yöntemler kullanılıyor. 1 Ocak 2019 itibariyle Türkiye’de de Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan düzenleme kapsamında plastik alışveriş poşetleri, tüketicilere 25 kuruş karşılığında verilmeye başladı. Peki, plastik poşetin zararları neler?

- Kanser vakalarındaki artışın en büyük sorumlularından biri naylon poşetlerdir. Isıya veya güneşe maruz kaldıklarında bileşimindeki maddeler çözünerek kansere neden oluyor.

- Doğaya atılan naylon poşetler nedeniyle yunus, fok, balina,deniz kaplumbağaları gibi hayvanlar denize atılan poşetleri yiyecek sanıp yerler. Bu da onların sindirim sistemlerinde bozulmalara yol açarak ölmelerine neden olur.

- Naylon posetler şeffaf oldukları için, tıpkı bır sera gibi ısıyı emerek orman yangınlarına neden olur.

- Kimyasal maddeler içeren naylon poşetler, özellikle siyah olanlar, sadece toprağa değil, içlerine konulan sebze ve meyveler aracılığıyla insan sağlığına da zarar verebilirler. Özellikle incir, üzüm, çilek gibi poşetle temasta olabilen meyveler bu poşetlerde taşınmamalıdır.

- Naylon poşetler doğada bozulmaya başladıklarında çevreye zararlı kimyasal maddeler yayar ve bu maddeler toprağa, suya karışarak besin zincirimizi yavaş yavaş kirletir.

 

BAKMADAN GEÇME!