Dünyada kömür tüketimi dururken Çin’de artıyor

Güncelleme Tarihi:

Dünyada kömür tüketimi dururken Çin’de artıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2010 09:22

İklim değişikliği endişeleri yüzünden gelişmiş ülkelerde kömürle çalışan enerji santrallerinin inşaatları hızla azalmasına rağmen, başta Çin olmak üzere Asya ülkelerinde kömür piyasası gün geçtikçe güçleniyor.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

Kanada, Avustralya, Endonezya, Kolombiya ve Güney Afrika’nın limanlarında, sayısız gemi Çin’e kömür taşımak için sıraya giriyor. Çin, bu değişimle kömür ihracatçısı konumundan en önde gelen kömür ithalatçılarından birine dönüşüyor.

 

Çin’in artan kömür talebi karşısında, Pekin’e Kanada üzerinden kömür gönderen ABD de kömür ithalatında kullanılan liman ve maden sayısını artırıyor. Dahası, dünyanın çevresel konularda en hassas bölgelerinin kömür ihracatının merkezine oturması iş dünyasıyla çevresel hedefler arasında sorun oluşturacağa benziyor.

Haberin Devamı

 

ABD’de son birkaç yılda 139 kömür santralinin kapanmasına katkıda bulunan Sierra Club örgütü sözcüsü David Graham Caso, ABD’de kömür ihracatı ve kullanımının artmasının bugüne kadar gösterdikleri tüm çabaların altını oyduğunu belirtti. Avustralya Başbakanı Julia Gillard ise göreve geldiğinde karbon yayılımına kısıtlama getireceklerini açıklamıştı. Ancak bu yıl içinde bir Avustralya şirketi Çin ile 60 milyar dolarlık kömür ihracatı anlaşması yaptı.

 

Avustralya tarihinin en büyük kömür ihracatı anlaşmasına imza atarken, uzmanlar yaşanan bu gelişmeleri karbon yayılım standartlarına bağlıyor. Buna göre kömürün nerede çıkarıldığından çok, nerede yakıldığına odaklandığı için, birçok ülke iş imkanı yaratmak adına Çin’e kömür ihracatı yapmak için sıraya girmiş durumda.

 

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

 

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!