Dünyada 4’üncü vaka

Güncelleme Tarihi:

Dünyada 4’üncü vaka
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2007 00:00

Uzun süredir göğüs ağrıları çeken zihinsel engelli 13 yaşındaki Selda Bulut’un kalbinden 2 dikiş iğnesi çıkarıldı. Bulut, dünyada kalbine iğne saplanan 4’üncü, ama 2 iğne battığı için belki de ilk vaka olarak kayıtlara geçecek.

Haberin Devamı

13 YAŞINDAKİ KIZIN KALBİNDEN 2 DİKİŞ İĞNESİ ÇIKARTILDI

ESKİŞEHİR’de zihinsel engelli 13 yaşındaki Selda Bulut’un kalbinden 2 dikiş iğnesi çıkartıldı. Uzun süreden bu yana göğüs ağrısı şikáyeti bulunan Selda Bulut, yakınları tarafından Eskişehir’deki bir hastaneye götürüldü. Çekilen röntgen filminde kalbinde 2 iğne olduğu belirlenen Selda Bulut, Eskişehir’deki Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi. Selda, burada ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi ve Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Tünerir tarafından ameliyata alındı. Endoskopik yöntemle yapılan ameliyatla Selda’nın kalbinden 2 adet dikiş iğnesi çıkartıldı. Yıllarca kalbindeki 2 dikiş iğnesiyle yaşayan Selda Bulut, ameliyatı gerçekleştiren Tünerir’e sarılarak, "İğnelerimi çıkardın, sağol" dedi. Annesi İpek Bulut da kalpten çıkartılan iğnelere bakarak, bunların kızına yıllarca ağrı çektirdiğini söyledi.

Ya yuttu, ya da battı

Tünerir, Selda Bulut’un sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. Kalbe giren iğnelerin ölümcül etkisi olduğunu belirten Tünerir, "İğneler oksitlenmiş, yeni değil. Yıllar içinde oksitlendiğini, daha küçük yaşlarda kalbe girmiş olabileceğini düşünüyoruz" dedi. Selda’nın kalbine giren 2 iğnenin çok nadir bir olguyla kalp duvarına yapışıp dokuyla örtüldüğünü anlatan Tünerir şunları söyledi: "Selda’nın kalbine iğnelerin iki yolla girdiğini sanıyoruz. Bunlardan birisi, yutulan iğnelerin toplardamardan sağ kalbe giden kan tarafından kalbe taşınmasıdır. Diğeri ise kaza sonucu dışarıdan batma yoluyla iğnelerin kalbe girmesidir. İğnelerin kalbe girmesi çok risklidir. İlk girdiğinde ölümcül etki yaratır. Bu nedenle 13 yaşındaki çocuğun bugüne kadar sadece zaman zaman ağrılarla yaşayabilmesi nadir bir olgu. İğneler kalbin sağ karıncığı dediğimiz yerden akciğerin damarına da gidebilirdi."

YÖNTEM DE BİR İLK

TIP literatüründe dünyada buna benzer 3 olayın olduğunu kaydeden Tünerir, şunları anlattı:

"Biri Çin’de akupunktur tedavisinde iğne kırılmış kalbin üzerine girmiş, ikincisi İngiltere’de ilaç bağımlısının ilaç enjekte ederken kırılan iğne parçası kalbine gitmiş, üçüncüsü de Japonya’da 14 yaşındaki çocuğun kazayla üzerine düşmesi sonucu iğne kalbe saplanmış. Bizim vakamız ise kalpte 2 dikiş iğnesinin olması nedeniyle belki de dünyada ilk görülen olgu olarak ortaya çıkıyor. Biz bu iğneleri dünyada kalp cerrahisinde yeni kullanılmaya başlanılan endoskopik yöntemle çıkardık. Bu tedavi yöntemini de dünyada ilk kez uygulanan bir olgu olarak görüyoruz. Tıp literatürüne girmesi için bu vakayı yurtdışındaki bilimsel tıp dergilerine yayınlanması amacıyla göndereceğiz."

Adnan başında beş dikiş iğnesiyle yaşıyor

AĞRI’nın Doğubeyazıt İlçesi’nde ilköğretim öğrencisi 12 yaşındaki Adnan İlhan, başında 5 dikiş iğnesiyle yaşam savaşı veriyor. Selda Bulut kalbindeki iğnelerden kurtulurken, Adnan İlhan’a müdahale edilemiyor. Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahi Servisi’nde görevli Yrd. Doç. Dr. Gökşin Şengül, "Dünyada bu tip vakalar var. Ancak bu kadar çok sayıda olan iğnelere ilk kez şahit oluyoruz. Dünyada tek iğne olup çıkarılan çok. Fakat böyle 5 iğne olan ve çıkarılan olay tıp literatüründe yok" demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!