Dünyaca ünlü psikolog: Mahalle baskısı var

Güncelleme Tarihi:

Dünyaca ünlü psikolog: Mahalle baskısı var
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2007 14:25

DÜNYACA tanınmış bilim adamı ve bu yıl 27 ülke tarafından ortaya koyduğu psikopolitik teoriler ve dünyanın sorunlu birçok yerinde barış için yaptığı çalışmalar nedeniyle Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilen Prof.Dr. Vamık Volkan son günlerde sık konuşulan ve ünlü Türk bilim adamı Prof.Dr. Şerif Mardin tarafından dile getirilen “Mahalle Baskısı'nı kendisinin de gördüğünü belirtti.

Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampusu'nda, ‘Kimlik adına çatışma ve katillik’ konulu seminerde konuşan Prof.Dr. Vamık Volkan, son dönemde Türkiye'nin önemli dönüşüm süreci ile karşı karşıya olduğunu savundu. Volkan, laiklik yanlısı ve ona karşı olanların durumunu da ‘kimlik sorunu' olanak niteledi. Oruç tutanlar ile tutmayanların artık iki ayrı kimlik gibi ortaya çıktığını bildiren Prof.Dr. Volkan şunları söyledi:

“Eskiden bu kimlik ayrılığı yoktu. Birimiz oruç tutuyordu, diğerimiz tutmuyordu ama toplum kimliğini bir çadıra benzetirsek, hepimiz aynı çadırın altındaydık. Şimdi öyle bir durum ortaya çıkıyor ki; sanki bir kimlik çatışması ortaya çıkacak gibi. İnşallah çıkmaz. Fakat bunlara bakmazsak kötü gelişmeleri önleyemeyiz. Yıllardır bunlar üzerine çalıştığımız için şimdi öğrendiklerimizi toplum ile paylaşıyoruz. Şu anda biraz korku ve heyecanla buna bakıyoruz ancak hemen bir şey söylemek doğru değil. Bir takım süreçler ortaya çıkacak. Bu süreç ona göre ya yumuşak bir şekilde ilerleyecek ya da talihsiz kötü bir şekle dönecek. Atatürk'ün gösterdiği bir yol vardı; Modern Türk kimliği. Modern sözcüğünün ne demek olduğunu açmayacağım. Ancak dini meseleler ile ilgili ‘Ben size karışmıyorum, siz de bize karışmayın' şeklinde bir yapıydı bu. Bunların değiştiğini görüyoruz, kimlikte bir gelişme olacak gibi.” 

Şimdilik bu süreci gözlemleyenlerin sessiz kaldığını belirten Prof. Dr. Vamık Volkan, Türkiye'ye dışarıdan gelindiği zaman yayılan bir şey olduğunu gözlemlediğini belirtirken, şöyle devam etti:

“Dışarıdan gelip baktığınızda bu değişim çok net görülüyor. İçinde yaşadığınız zaman bu yavaş yavaş gelişiyor. Mesela 6 ay 1 sene Türkiye'ye gelmiyorum. Geldiğim zaman beni şaşırtan şeyler, mahalle baskısı görüyorum. Türkiye'de İslami bir yönelim var. Dışarıdan geldiğiniz zaman gördüğünüz yayılan bir şey var. Kıyafetten tutun, konuşmalara kadar başka türlü şeyler görüyorsunuz. Tabii ona alışana kadar seziyorsunuz ki Türkiye’de büyük bir değişiklik oldu."

Kimsenin bir diğerine “İyi Müslüman mısın?” diye sormaya hakkı olmadığını söyleyen Prof.Dr. Volkan, toplumda böylesi soruların ortaya çıktığını ve bu sorulara bazı sembollerin takılı kaldığını söyledi. Türbanın bir sembol olduğunu belirten Vamık Volkan, “Önemli olan türbanın altıdaki. Ben kimsenin bana karışmasını istemiyorum. Ben dinimden memnunum. Ama birisi ‘Senin din anlayışın bir işe yaramaz, gerçek din bu’ dese o zaman içimizde bir çatışma olur. Bunu görüyorum” diye konuştu.

Vamık Volkan kimdir?

ABD'de yaşayan, 40 kitap çalışması bulunan ve 400'ü aşkın bilimsel makale yayınlayan psikiyatri profesörü Vamık Volkan, “Politik psikoloji dehası” olarak tanınıyor. Yaptığı çalışmalar nedeniyle dünyanın çeşitli yerlerinde çatışmaların önlenmesi için çaba harcayan Volkan bu yıl 27 ülke tarafından Nobel Barış ödülüne aday gösterildi. Ana çalışma konusu ‘Çatışma ve uzlaşma' olan ve dünya çapındaki etnik, dini ve ulusal temelli düşmanlıkları inceyen Prof.Dr. Vamık Volkan, Politik Psikoloji dalında dünyanın en önemli bilim insanları arasında gösteriliyor. Prof.Dr. Volkan, 3 ay süreyle Bahçeşehir Üniversitesi'nde ders vermek üzere geldiği Türkiye’de çeşitli seminerler de verecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!