Dünya turuna çıkan balon Çorlu'da

Güncelleme Tarihi:

Dünya turuna çıkan balon Çorluda
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Balonla dünya turuna çıkan Amerikalı milyoner Steve Fossett bu sabah Karadeniz'den Türkiye'ye giriyor. Fossett'in balonu Trakya'da Çorlu yakınlarından geçip, yine Karadeniz yönünde ilerleyecek.

Hiç yere inmeden balonla dünya çevresini dolaşmak için 3'ncü girişimini yapan Chicagolu milyoner, yolculuğunun 5'nci gününde Karadeniz üzerine geldi. ABD'de St Louis'ten havalanan ve Atlantik'i 43 saatte geçen Fossett, ‘‘Solo Spirit’’ (Yalnız Ruh) adlı balonuyla önceki gün İngiltere sahillerine ulaştı.

Libya'dan geçmekten vaz geçti

Atlantik'i zaman zaman saatte 259 km'ye çıkan rekor hızda geçen Solo Spirit, Almanya ve Hollanda üzerinde ters rüzgarlara yakalandı. Güneye savrulan balon bu nedenle Libya'dan uçuş izni istedi. Libya önce izin vermek istemedi. Ancak Kaddafi devreye girerek Fossett'e izin verdi. Ancak Fossett, daha önce rotasını değiştirdiği için Libya üzerinden uçmadı.

6 bin metre yüksekten uçuyor

Yeni rota nedeniyle balonun irtifasını 7.900 metreden 4.600 metreye kadar düşüren Fossett, doğuya doğru esen kuvvetli bir rüzgarın etkisiyle dün öğleden sonra Romanya'nın Temaşvar kenti üzerinde Karadeniz'e çıktı. Bugün erken saatlerde Trakya'dan Türkiye'ye girip 6 bin metre yükseklikte Çorlu yakınlarından geçecek olan balon daha sonra Karadeniz yönünde yoluna devam edecek.

Saatte 90 km hız

Ortalama saatte 90 km yol alan Solo Spirit'in uçuş kontrol yetkilileri balonda herşeyin yolunda gittiğini, tüm aletlerin yüzde yüz çalışır durumda olduğunu ve yakıt sorunu bulunmadığını bildirdiler. Günde 3-4 saat uyuyan 53 yaşındaki Amerikalı milyoner baloncu ise bu kez rekor denemesini başarıyla bitireceğine kesin inandığını söyledi.

44 ülkeden geçme izni aldı

Havalandıktan sonra Mississippi nehri üzerinde Atlantik'e doğru yol alırken görülen Solo Spirit'in kaptanı Steve Fossett yolculuğun büyük bölümünde balonu kendisi kullanıyor. Geceleri ise balonu hep sabit bir yükseklikte tutan otomatik pilot devreye giriyor. Fossett balonla dünya turunu tamamlamak için 44 ülkeden geçiş izni aldı. İşte balonun Türkiye üzerinden geçmesi beklenen muhtemel rota. Tabii rüzgar bu rotayı değiştirebiliyor.

Öğrenciler yardım ediyor

Yılbaşında St Louis'teki Busch Stadyumu'ndan havalanan Chicagolu milyoner borsacı Fossett'e en büyük destek Washington Üniversitesi öğrencileri ile öğretim üyelerinden geliyor. Öğrenciler hava durumunu uydulardan elektronik posta yoluyla durmadan balona bilgi ulaştırıyorlar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!