Dünya sualtında kalacak

Güncelleme Tarihi:

Dünya sualtında kalacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 1997 00:00

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Dünya Meteoroloji Teşkilatı, iklim değişikliği konusunda tüm dünya ülkelerinin dikkatini çekerek 2100 yılına kadar küresel sıcaklığın 1-3.5 derece artacağını, dünyadaki ortalama deniz seviyesinin de 15-95 santimetre arasında yükselmesinin beklendiğini bildirdi.

Dünyua liderleri, uluslararası en önemli günündem maddesi haline gelen ‘‘küresel ısınma’’yı tartışmak için aralık ayında Japonya'nın Kyoto kentinde bir zirve yapacaklar. ‘‘Küresel Isınma Zirvesi’’ öncesi Dünya Meteoroloji Teşkilatı, dünya ülkelerinin meteoroloji teşkilatlarına bir broşür göndererek ‘‘sera gazlarının etkileri ve iklim değişikliği’’ konusuna dikkati çekti. Broşüre göre, 2100 yılına kadar dünyada global sıcaklık 1-3.5 derece civarında artacak. Sıcaklıktaki 1 derecelik artış bile son 10 bin yıl içerisindeki en yüksek artış olacak. Herhangi bir iklim değişiminden daha büyük sonuçlara yol açacak bu durum sonucu, iklim de geçmiş yıllarda açığa çıkan gazların etkisiyle bir değişim sürecine girecek ve küresel çevre üzerinde önemli etkiler yaratacak.

Atmosferdeki karbondioksit, metan ve kloroflorokarbon (CFC) olarak bilinen önemli sera gazlarının artması, dünya yüzeyinden uzaya kaçan kızılötesi ışınları engelliyor. Bu da dünyanın giderek daha fazla ısınmasına neden oluyor.

Neler olacak?

Küresel ısınma sonucu eriyen buzullar, birçok kıyı kentinin su altında kalmasına neden olacak.

Ada devletler su aytında kaldıkları için ortadan kalkacaklar.

Buralarda yaşayan yüz milyondan fazla insan ‘‘çevre göçmeni’’ olacak.

Su baskınları yaygınlaşacak.

Kuraklık artacak.

Açlık ve salgın hastalıklar yaygınlaşacak.

Çok güçlü fırtınalar büyük afetlere neden olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!