Dünya sinemasında Atatürk adayları

Güncelleme Tarihi:

Dünya sinemasında Atatürk adayları
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatı, 1951’den bu yana Hollywood için önemli bir sinema malzemesi oldu. Fakat Atatürk'ün ölümünün 60. yıldönümünde Hollywood sinemacılara hâlâ Atatürk’ü kimin canlandıracağına karar veremedi.

Yirminci yüzyıla damgasını vuran liderleri beyazperdede canlandırmak, Hollywood'da moda olmuştu. Atatürk'ün savaşlarla, mücadelelerle geçen yaşamı sinemacıları etkilemişti. İlk olarak 1951 yılında, Hollywood'un tanınmış aktörlerinden Douglas Fairbanks Jr.'a teklif yapıldı. Hollywood, Atatürk filmi girişimleri için dönemin hükümetine başvurdu. Douglas Fairbanks, Türkiye’de devlet töreniyle karşılandı. Atatürk rolünü oynamaya hazır olduğunu bildirdi. Aktör, Amerika'ya döndükten sonra senaryonun yazılması sorun yarattı ve proje rafa kaldırıldı.

Birkaç yıl sonra ‘‘Kral ve Ben’’ filmiyle büyük üne kavuşan Yul Brynner'a Atatürk rolü teklif edildi. Brynner, İstanbul’a geldi. Hilton Oteli'nin kral dairesine yerleşti.Atatürk'ü anımsatacak pozlar vermeye gayret etti ve birkaç gün sonra o da ülkesine döndü.Bir kez daha senaryo sorunu filmcileri engellemişti.

Projeler tamamlanmadı

‘‘Yunanlı Zorba’’ filmindeki başarısı Anthony Quinn'in de Atatürk rolüne aday olmasını sağlamıştı. Meksikalı aktör, Atatürk rolü konusunda bir yorumda bulunmaktan kaçındı ve olay kapandı.

Amerikalılar bir süre sonra Kirk Douglas'ı fahri elçi ve Atatürk rolüne aday olarak Türkiye'ye gönderdiler. Ünlü aktör eşiyle birlikte Türkiye'ye gelerek böyle bir filmde rol almayı onur saydığını açıkladı. Ama bu arada Atatürk filminin gerçekleşemeyeceği anlaşılmıştı. Daha sonra Charlton Heston'un adı geçmeye başladı. Ancak sinemacılar, Atatürk filmini diledikleri gibi çeviremeyeceklerini anlayınca bundan da vazgeçtiler. Son olarak genç aktör Antonio Banderas'ın Atatürk rolünü oynaması gündeme geldi. Genç aktör, önce bu teklifi kabul etti. Ancak Ermeni lobilerinden gelen tehditler üzerine Atatürk rolünü oynamayacağını açıkladı. Bu kez devreye ünlü aktör Kurt Russell girdi, ama bu proje de hayata geçirilmedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!