’Dünya krizdeyken biz büyürüz’ dedi, baskette NBA’ya sıçradı

Güncelleme Tarihi:

’Dünya krizdeyken biz büyürüz’ dedi, baskette NBA’ya sıçradı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2008 08:05

Geçen yıl elde ettiği 2.4 milyar YTL ile kárlılıkta öne geçen Garanti Bankası, uluslararası piyasalardaki sıkıntılara rağmen, 2008’de de kárını yüzde 30-35 artırmayı hedefliyor.

Dünyada krizin iki çeyrek daha sürmesini bekleyen Genel Müdürü Ergun Özen, "Ayağımız yere sağlam basıyor" dedi. Özen, 12 Dev Adam’la basketbola verdikleri desteği NBA’ya taşıyacaklarını açıkladı.

GARANTİ Bankası 2007 yılında ulaştığı rakamlarla "61 yıllık tarihinin en iyi sonuçlarını" elde ederken, 2008 için de iddialı hedefler açıkladı. Uluslararası piyasalarda yaşanan sıkıntıların 2 çeyrek daha sürmesini bekleyen Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, buna karşın kárda yüzde 30-35’lik artış örgördüklerini belirtti. Bu arada Özen, basketbol sporuna verdikleri desteği "12 Dev Adam"dan sonra, NBA’ya taşıyacaklarını açıkladı. İlk kez bir Türk şirketi tüm dünyada en çok izlenen spor organizasyonlarından biri olan NBA ile 2 yıllık bir anlaşma yaparken Özen, bunun için 1 milyon dolar ayırdıklarını belirtti.

ABD BANKACILIK KRİZİ: Dış piyasalarda yaşanan sorunun adını "ABD bankacılık krizi" olarak koyan Özen, bu konuda şöyle konuştu: "Amerikan bankaları sermaye sıkıntısı çekiyor. Ne kadar sermaye ihtiyacı olduğu da bilinmiyor. Bilinmeyişinin nedeni ise, yapılandırılmış kredilerin ikincil piyasalarda fiyatların sağlıklı olmayışı. Bir analist sermaye ihtiyacını 200 milyar dolar olarak açıkladı ama tam bir rakam bilinemiyor. Yurtdışındaki şeffaflık problemi devam ediyor. Uluslararası bankalarda sorun devam edecektir, bankalar iki çeyrek dana kredi vermekte zorlanacaktır. IMF’nin büyüme rakamlarını revize etmesi de bunun bir göstergesi."

AYAĞIMIZ YERE BASIYOR: Buna karşın geçen yıl yüzde 108’lik artışla Türkiye’nin en fazla kár açıklayan bankası ünvanını alan Garanti Bankası’nın 2008 yılında da büyümesini sürdüreceğini söyleyen Özen, YTL kredilerinde yüzde 30 ve döviz kredilerinde yüzde 40 büyüme, kár rakamlarında da yüzde 30-35 artış öngördüklerini açıkladı. Bu yılı ayakları yere basan planlar yaptıklarını ve bu hedefleri yurtdışındaki çalkantının devam edeceğini öngörerek koyduklarını dile getiren Özen, "Arkasında durmadığımız rakamları paylaşmayız" dedi.

İHTİYATLI İYİMSERLİK: Yine de ihtiyatlı bir iyimserliğe bürünmemiz gerektiği kesin" diyen Özen, "Bize bir şey olmaz" yaklaşımını doğru bulmadığını da dile getirdi. Büyüme rakamlarını örnek göstererek, "Bize bir şeyler olmaktadır" diyen Özen, "Ama şansımız var, gerçekten ekonomide sağlıklı gelişmeler oldu" dedi. Cari açık probleminin sürmesine karşın, bir sorun beklemediğini söyleyen Özen, banka kárlılıkları için de "CDO (bir tür yüksek riskli yatırım aracı) gibi garip enstrümanlara yatırım yapmadık. O yüzden koca koca kárlık açıklanmaya başladı" diye konuştu.

12 DEVDEN NBA’YA: Bu arada Garanti Bankası’nın 2008 yılında NBA gibi dünyanın en büyük spor organizasyonlarından NBA (National Basketball Association) ile bir sponsorluk anlaşması yaptığını açıklayan Ergun Özen, bunun 2 yıllık bir anlaşma olduğunu, bu sponsorluk bedelininin de 1 milyon dolar civarında olacağını söyledi. 12 Dev Adam’la basketbol sporuna vermeye başladıkları desteği sürdüreceklerini dile getiren Ergun Özen, "Nasıl futbol Türkiye’de çok sevilen, sokak aralarında oynanan bir oyun, basketbolun da öyle bir spor olması, yaygınlaşması için destek vermeye devam edeceğiz" dedi.

Parasal ihtiyacımız yok ama IMF ile anlaşmalıyız

TÜRKİYE için IMF ve AB olmak üzere iki önemli çıpa bulunduğunu hatırlatan Ergun Özen, şunları söyledi: "IMF’ye artık Türkiye’nin ihtiyacı yok, parasal destek gerekmiyor. Ancak uluslararası piyasalara güven vermek, şeffaflık ve hesap verebilirlik açısından ihtiyacı IMF’ye ihtiyacımız varr Türkiye’nin 2008 Mayıs ayında IMF ile yeni bir anlaşma yapmasına kimsenin karşı çıkacağını sanmıyorum. IMF ile bir anlaşma olacaktır. AB konusunda da Türkiye’yi zayıflatmamak lazım."

Kurda hedef hálá kurşun kalemle

BU yıl enflasyonu yüzde 6.5 seviyesinde beklediklerini söyleyen Ergun Özen, "Kur hedefini ise hálá kurşun kalemle yapmaya devam ediyoruz" dedi. FED’in yapacağı indirimler doğrultusunda Türkiye Merkez Bankası’nın da faizde gidecek yeri olacağını söyleyen Özen, ancak ilk 6 ayda en fazla yüzde 0.50, yurtdışı gelişmelere bağlı olarak en fazla yüzde 0.75 düşüş beklediklerini belirtti. Bankaların, özellikle konutta artmaya başlayan faiz oranları içinde Özen, "Burada ihtiyat nedeniyle çok fazla indirim olacağını düşünmemek lazım" dedi.

Garanti NBA ile neler yapacak

ABD’de bulunan bir profesyonel basketbol ligi organizasyonu olan NBA’nın TIR’ları Türkiye’ye gelecek. Basket sahasına dönüşen bu TIR’larda sokak turnuvaları düzenlenecek. İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir gibi pek çok ilde yapılacak turnuvalar sonucu en iyi takım seçilecek.

Bir NBA koçu ya da oyuncusu Türkiye’ye gelerek, eğitmen olacak. İnternet üzerinden gönderilen videolar arasından 30 çocuk seçilecek. Başarılı bu çocuklar kampa alınacak. Garanti, bu etkinliği sponsoru olduğu 12 Dev Adam Basketbol Okulları ile birlikte yapmayı planlıyor.

İki yıl boyunca bu ünlü organizasyonun resmi internet sitesi nba.com’da Garanti Bankası’nın adına yer verilecek.

2009’da ise NBA’den iki takım Türkiye’ye gelecek. Bu takımlar özel bir maç yapacak.

Likidite varsa bankalarımıza gelecek

ERGUN Özen, "Piyasalarda bir likitide varsa, Türk bankalarına gelecektir" derken, 2008 yılında Türkiye’nin para çekebilmek için vergi, sosyal güvenlik ve iş gücü piyasalarında rekabeti artıracak reformları gerçekleştirmesi gerektiğini vurguladı. Özen, bunlar yapılsa bile zorluklar yaşanabileceğini söylerken, Genel Müdür Yardımcısı Tolga Egemen sendikasyonlarda değil, ancak seküritizasyon ve bono piyasalarında sıkıntılar olabileceğini, buralarda eskisi gibi büyük işlemler olmayacağını söyledi. Global krizin yaşandığı günlerde Türkiye’deki bankacılık sektörünün güçlü olmasını "şans" olarak nitelendiren Egemen, "Yurtdışında bize kredi vereceklerde problem var. Daralma olacak ve maliyetler artacak ama artık biz de yurtdışından borçlanmaya o kadar bağımlı değiliz. Bu sektör geneli için geçerli" dedi.

BDDK’nın ’temettü’ görüşü dikkate alınacaktır

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bankalara 2007 yılı kárlarını temettü olarak dağıtmamaları yönünde bir önerisi bulunduğu hatırtılarak, Garanti Bankası’nın temettü dağıtıp, dağıtmayacağına ilişkin bir soru üzerine Ergun Özen, şunları söyledi: "Bu konu önümüzdeki günlerde genel kurulumuzda ele alınacak bir konu. BDDK’nın önerisini herkesin sağlam durması gerektiğine yönelik bir uyarı olarak görüyorum. BDDK’nın bu görüşü dikkate alınacaktır."

Taksilerde de ödeyip geçilecek

GARANTİ Bankası’nın geçen yıl küçük meblağlı harcamalar için başlattığı öde-geç (paypass) uygulamasını yaygınlaştırmak için çalışmalar yaptıklarını belirten Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin, önümüzdeki günlerde İstanbul’da taksilerde de bu yöntemle ödeme yapılabileceğini açıkladı. Şimdilik 100 kadar taksi ile anlaştıklarını söyleyen Sezgin, zaman içinde yaygınlaştıracaklarını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!