Dünya 'kene' için İstanbul'da toplanıyor

Güncelleme Tarihi:

Dünya kene için İstanbulda toplanıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2008 14:02

Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (ESCMID) tarafından 27-28 Haziran tarihlerinde “Ebola'dan Kırım Kongo'ya Viral Kanamalı Ateşler Konferansı” düzenlenecek.

Haberin Devamı

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Haluk Eraksoy, yaptığı yazılı açıklamada, viral kanamalı ateşlerin bir süreden beri Türkiye'nin de sorunu haline geldiğini hatırlatarak, özellikle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'ndan (KKKA) dolayı 6 yıl içinde 100'ün üzerinde insanın hayatını kaybettiği bildirdi.

ESCMID tarafından 27-28 Haziran tarihlerinde “Ebola'dan Kırım Kongo'ya Viral Kanamalı Ateşler Konferansı” düzenleneceğini, konferansa 30'un üzerinde uluslararası otoritenin katılacağını vurgulayan Eraksoy, özellikle KKKA'nın toplantı gündeminin birinci maddesi olduğunu kaydetti.

Toplantılarda hastalığın görüldüğü Yunanistan, İran, Afrika gibi ülkelerden uzmanların kendi deneyimlerini anlatacaklarını ifade eden Eraksoy, bu toplantıda, KKKA'ya çare olabilecek önemli adımların atılabileceğine dikkat çekti.

Eraksoy, toplantıda diğer viral kanamalı ateşlerde Bolivya, Arjantin gibi ülkelerden edinilen tecrübelerin de gündeme geleceğini belirterek, “Diğer kanamalı ateşlerle ilgili o ülkelerde yapılan bazı ilaçlar etkili ya da bazı aşı çalışmaları henüz başlangıç aşamasında, ama umut verici gelişmeler var. Onların deneyimleri acaba bize uyarlanabilir mi? Yani bu KKKA virüsü de öteki X virüsünün davranışını göstererek korunması, yani aşıya dönüşmesi imkanı var mı? Toplantıda bunlar tartışılacak” dedi.

KKKA'nın şu anda en fazla Türkiye'yi etkilediğini ileri süren Prof. Dr. Haluk Eraksoy, özellikle Amerikan Sağlık Enstitüsü'nden gelecek konuşmacıların Türkiye'deki çalışmalara ışık tutacağını bildirdi.

Veterinerler ve virologlar gibi sadece virüslerle uğraşan insanların katılacağı toplantıda, hastalığın her boyutuyla ele alınacağını anlatan Eraksoy, İstanbul ve Kafkas üniversitelerinden veterinerlerin kenelerin rolü ve hayvanlar arasında nasıl yayıldığıyla ilgili bilgileri aktaracaklarını ifade etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!