Dünya ısındı, Pınarbaşı’nın şansı açıldı

Güncelleme Tarihi:

Dünya ısındı, Pınarbaşı’nın şansı açıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2008 00:00

Kastamonu’nun Pınarbaşı İlçesi, Valla Kanyonu, Ilgarini Mağarası, Ilıca Şelalesi gibi doğal zenginlikleriyle küresel ısınmadan etkilenen bölgelerden turist çekmeye başladı.

Son yıllarda Akdeniz ve Ege bölgelerinde sıcaklıkların mevsim ortalamalarının üstüne çıkması, nemin dayanılmaz boyutlara ulaşması Karadeniz bölgesine ilgiyi artırdı. Batı Karadeniz’de Vahşi Cennet adıyla anılan Valla Kanyonu’nun yanı sıra, dünyanın en büyük mağaralarından biri olan Ilgarani Mağarası, Ilıca Şelalesi gibi doğal güzelliklere sahip Pınarbaşı ormanları yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu.

AV TURİZMİ BAŞLATILDI

İlçe sınırları içinde yer alan Küre Dağları Milli Parkı dünyada korunması gereken dokuz önemli nokta arasında gösteriliyor. Doğal güzelliklerinin yanı sıra geçit vermez kayalıklar nedeniyle macera tutkunlarının ilgisini çekiyor. Yaban hayatı sayesinde av turizminden de pay almaya başladı. Çevre Orman Bakanlığı’ndan gerekli izinleri aldıktan sonra belirli sayıda olmak koşuluyla yaban domuzu avlayan yabancı turistler yöre ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Her av için Türkiye’ye yüklü miktarda para ödeyen zengin turistler ayrıca, av sezonunda Pınarbaşı’nda buluşuyorlar.

Küre Dağları’nın bakirliğine dikkat çeken Pınarbaşı Belediye Başkanı Halil Sarımeşe, ormanların ilçe halkı için önemini anlattı. Yerelde Orman Bakanlığı ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile ormanları korumaya çalıştıklarını söyleyen Sarımeşe, dışarıdan gelenlere korudukları alanı sunduklarını söyledi.

ORMANLARI GÖZ KAMAŞTIRIYOR
/images/100/0x0/55ead2d1f018fbb8f898fd49


Küresel ısınma nedeniyle bu tür alanlara ilginin arttığını vurgulayan Başkan Sarımeşe, şöyle dedi: "Bu doğal güzellikleri korumak bizim görevimiz. Milli Parklar Genel Müdürlüğü’yle birlikte yürütülen çalışmalarla bölgemizdeki doğal değerlerimizi koruyor ve ormanlarımızda yaşayan bitki ve yaban hayatına kadar tabelalarla ve toplantılarla yöre halkını bilgilendiriyoruz."

Ormanların değerini Ege’de ve Akdeniz’de yaşayan insanların sıcaktan bulanırken daha iyi anladığını söyleyen Sarımeşe, "Akdeniz ve Ege’deki nem oranı ve küresel ısınma nedeniyle insanlarımız bölgemize geliyor ve ormanlarımızın güzelliğini görünce hayretlerini ifade ediyorlar" dedi.

Daha önceki yıllarda insanların yaşadığı ancak göç nedeniyle terk edilerek boş kalan ahşap evlerin çürüdüğüne dikkat çeken Sarımeşe, şöyle konuştu: "Ahşap olan köy evleri çürümeye terk edilmiş, göç nedeniyle boşalmış, bunları hayata geçirip göçü geri almak istiyoruz. Buradaki doğayı bozmadan koruyarak, betonlaştırılmaması için projeler hazırlıyoruz."

Bir bölümü Pınarbaşı İlçesi sınırlarında yer alan Küre Dağları Milli Parkı’nın doğal güzellikleri yanı sıra turizm için önemli mekanlara ev sahipliğini yaptığını vurgulayan Pınarbaşı Belediye Başkanı Halil Sarımeşe, "Bölgemiz doğal değerlere yönelmesiyle birlikte Küre Dağları Milli Parkı bünyesinde şu an doğal güzelliklerin dışında kültürel değerlere sahibiz. Dünyanın en büyük ikinci kanyonu Valla Kanyonu’na dünyanın dördüncü büyük mağarası Ilgarini Mağarası ve Ilıca Şelalesi’ne sahibiz. Bölgemize gelen turistlere hitap edebiliyoruz. Bundan sonra turizmde küresel ısınma ve doğaya yönelmesiyle birlikte bölgemizdeki turizmin artacağına inanıyorum" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!