Dünya gençliği Sultanahmet'te

Güncelleme Tarihi:

Dünya gençliği Sultanahmette
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2001 00:00


Süleyman ARAT / İSTANBUL
Haberin Devamı

Koç ve Harvard Üniversitesi işbirliğiyle İstanbul'da buluşan 600 öğrencinin bir bölümü dün Sultanahmet turu yaptı. 5 kıtadan, 60 ayrı ülkeden seçilen 100 ayrı üniversitenin 600 öğrencisi, İstanbul'da Birleşmiş Milletler gündemindeki önemli konuları bir dizi toplantıyla tartışırlarken, bir yandan da Türkiye'yi tanıyorlar.

Çalışmaları sonucunda BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a iletecekleri bildirgeyi hazırlayacak üniversiteli öğrenciler, dün de İstanbul'un tarihi yarımadası Sultanahmet'i gezdiler. Önce Sultanahmet Camii'ne gelen 150 konuk öğrenci, buradan yürüyerek Topkapı Sarayı'na geçti.

Dünyanın en prestijli ve saygın üniversitelerinden biri olan Harvard Üniversitesi tarafından 10 yıldır düzenlenen ‘2001 Model Birleşmiş Milletler Toplantısı’ (WORLDMUN), 3'üncü günü sona ererken, öğrenciler hem eğlendiklerini, hem de çok ciddi çalışma fırsatı bulduklarını söylediler.

Tarabya'da düzenlenen 15 ayrı toplantıda Silahsızlanma ve Uluslararası Güvenlik, Dünya Sağlık örgütü, Sosyal İnsani ve Kültürel Komite, BM İnsan Hakları Komisyonu, BM Kalkınma Programı Komisyonu, BM Çocuk Fonu Komisyonu, BM Mülteciler Yüksek Komisyonu, Güvenlik Konseyi, Uluslararası Adalet Divanı, Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Konseyi, Barış ve Güvenlik İcra Komitesi, Ortadoğu Zirvesi, NATO toplantılarını gerçekleştiren gençler yarın İş Bankası gökdelenlerinde yapılacak kapanışla birlikte ülkelerine dönecekler.

İstanbul Almanya ve İngiltere'yi eledi

Dev Organizasyonu uzun çabalar sonucu İstanbul'a çekme başarısı gösteren Koç Üniversitesi Model Birleşmiş Miletler Kulübü Başakanı Selman Dipşar ve kulübün Organizasyon Komitesi Başkanı Efe Yücemen okullarının, 1996 yılından bu yana yurtdışındaki benzer toplantılara Türk üniversite gençliğini temsilen 140 öğrenci gönderdiğini belirtti. Geçtiğimiz yıl Atina Üniversitesi'nin organize ettiği Yunanistan'da düzenlenen toplantıdan sonra Koç Üniversitesi adına rektör onayıyla kulüplerinin bu yılki organizasyona talip olduğunu belirten Dipşar ve Yücemen şunları söylediler:

‘‘Almanya, Tayvan, Brezilya ve İngiltere rakiplerimizdi. Büyük bir çaba gösterdik ve mini olimpiyat anlamına da gelen bu organizasyonu İstanbul'a çektik. Amaç Dünya yöneticilerine gençlerin önerilerini sunmak, kültürlerin birbirlerini yakından tanıması ve ülkelerin dış politikaları ile uluslararası uzlaşılara daha rahat ulaşılmasıdır. Her toplantıda 2 Koç ve 2 Harvard Üniversitesi öğrencisi oturum başkanlığı yapıyor. Gençlik çözüm üretiyor, birbilerini tanıyor, İstanbul'u geziyor ve eğleniyor. Bu organizasyonu yüz akıyla tamamlarsak 2-3 yıl içinde yeniden organizasyona talip olma şansına sahibiz.’’

Katılan ülkeler

Litvanya, Kazakistan, Çin, Mısır, İngiltere, Brezilya, Japonya, Etyopya, Venezüella, Belarus, Finlandiya, Nijerya, Somali, Vietnam, İsviçre, Hindistan, Güney Afrika, Jamaika, Portekiz, İsveç, Ürdün, Norveç, Fransa, Çek Cumhuriyeti, Tunus, Pakistan, Suudi Arabistan, Norveç, Belçika, İsrail, Lüksemburg, Yeni Zelanda, Küba, Azerbaycan, Suriye, Yunanistan, Malta, Arjantin, Meksika, Danimarka, Kenya, Irak, Sierra Leone, Malezya, İrlanda, Avusturya, Almanya, Tacikistan, Zimbabwe, Guatemala, Libya, Tanzanya, Endonezya, Avustralya, Rusya, Uganda, Kuzey ve Güney Kore ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!