Dünya ekonomi basınından manşetler - 6 Nisan

Güncelleme Tarihi:

Dünya ekonomi basınından manşetler - 6 Nisan
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2010 09:58

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler

Haberin Devamı

EKONOMİ BASININDAN MANŞETLER

Toyota’ya rekor gaz pedalı cezası (Bloomberg)
ABD Ulaştırma Bakanı Ray LaHood, Toyota Motor Corp.’un otomobillerdeki gaz pedalı kusurunu “bildiği halde sakladığı” ve ABD yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle 16.4 milyon dolar ceza ödemesini teklif etti. Devletin bir şirkete verebileceği en büyük para cezası olan bu değer Toyota ve LaHood arasındaki tartışmayı da yeniden alevlendirdi.     

LaHood daha önce Toyota’yı hatalı araçlarını geri çağırdığı için övmüştü.      

 

Ceza miktarı Toyota’nın ABD’deki satışlarının faizsiz krediler ve indirimler sayesinden yüzde 41 arttığının açıklanmasından bir hafta sonra yaşandı. Yüzde 41’lik bu artış sayesinde Toyota’nın dünya genelindeki 8 milyon araçlık geri çağırma operasyonunun etkilerinden kısa sürede kurtulacağı umuluyordu.

 

BLOOMBERG

--Avustralya Merkez Bankası faiz oranının yüzde 4.25'e yükseltti

Avustralya Merkez Bankası gösterge faiz oranını 25 baz puan artırarak yüzde 4.5 seviyesine yükseltti. Banka, yüksek borçlanma maliyetlerinin tüketici harcamalarını azalttığı uyarılarını dikkate almayarak yaptığı bu faiz artırımıyla önümüzdeki dönemde faizleri yükseltebileceğinin işaretini verdi.

 

--Toyota’ya rekor gaz pedalı cezası

ABD Ulaştırma Bakanı Ray LaHood, Toyota’nın otomobillerdeki gaz pedalı kusurunu “bildiği halde sakladığı” ve ABD yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle 16.4 milyon dolar ceza ödemesini teklif etti. Devletin bir şirkete verebileceği en büyük para cezası olan bu değer Toyota ve LaHood arasındaki tartışmayı da yeniden alevlendirdi.

 

CNBC 

-- Yuan hamlesi ABD’nin olanaklarını sınırlandıracak 

Çin’in yuanın değerlenmesine izin vermesi uzun vadede hem Çin hem de dünya ekonomisi için büyük olanaklar sağlayacak. Ancak analistler, geçmişte yaşanan deneyimlerini göz önüne alarak, bu hamlenin ABD’nin üretim sektöründeki istihdama olumlu yönde etki etmeyeceğini söylüyor.

 

-- İngiliz şirketler yeni hükümetten ne bekliyor?

CNBC’nin İngiltere’de 300 şirketin yaptığı bir anketten, yeni hükümetin temel önceliklerinin kamu harcamalarını azaltmak ve bütçe açığı ile ilgilenmek olduğunu sonucu çıktı.

 

CNNMONEY  

-- ABD’den Toyota’ya 16.4 milyon dolarlık ceza

ABD Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Ulusal Karayolları Güvenliği Yönetimi, Japon otomobil üreticisi Toyota’ya, otomobillerindeki pedal sorununu en az dört ay boyunca fark edemediği gerekçesiyle 16.4 milyon dolarlık bir ceza vermeye hazırlanıyor.

 

--Dow Jones 11,000 puan dansı

Pazartesi günü, geçen hafta açıklanan istihdam rakamlarının ardından artan iyimserlik borsaları yukarı çekerken,Dow Jones Sanayi Endeksi 11,000 puan seviyesine yaklaştı.

 

MARKETWATCH

--ABD borsaların ekonomik toparlanma işaretleriyle yükseldi

Haberin Devamı

ABD'de tarım dışı istihdam rakamlarının son üç yılın en yüksek seviyesine çıkmasıyla artan iyimserlik Pazartesi günü Dow Jones Sanayi Endeksi'ni 11 bin puanın eşiğine getirdi. Dow Jones yüzde 0.4 artarak 10 bin 973 seviyesine yükseldi.

 

--İngiltere için sandığa gitme zamanı

İngiltere Başbakanı Gordon Brown'un bugün genel seçimlerin 6 Mayıs'ta gerçekleşeceğini resmi olarak açıklaması bekleniyor. Bu dönem, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan en derin resesyon sonrasında ülkede yakın dövüşün sergileneceği bir süreç olacak.

 

FORBES 

--ABD tahvillerinin getirisi büyüme işaretleriyle arttı

Ekonominin yavaş ve istikrarlı toparlanmasına devam ettiğini gösteren yeni işaretlerin sonrasında ABD tahvillerin getirisi Pazartesi günü yükseldi. 10 yıllık ABD Hazine kâğıdının getirisi gün içi işlemlerde Haziran ayından beri ilk defa yüzde 4 seviyesini gördü.

 

--Renault ve Nissan, Daimler ile işbirliğine gidecek

The Wall Street Journal'da yer alan bir habere göre, Fransız otomobil üreticisi Renault ve Japon otomobil üreticisi Nissan'ın, yedek parça ve araştırma faaliyetlerinde ABD'li Daimler ile işbirliğine gitmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!