Dünya ekonomi basınından manÅŸetler - 29 Mart

Güncelleme Tarihi:

Dünya ekonomi basınından manşetler - 29 Mart
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 29, 2010 10:48

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler

Haberin Devamı

 

 

--Madencilik devi Rio Tinto'nun yöneticileri Çin'de suçlu bulundu (CNBC)

 

Madencilik devi Rio Tinto'nun dört yöneticisi, rüşvet ve endüstriyel casusluktan suçlu bulundu.

       Â

Avustralya-İngiliz ortaklığı olan Rio Tinto maden grubunun Şanghay bürosunun Avustralyalı eski yöneticisi Stern Hu, 10 yıl hapis cezasına çarptırılırken, Çinli meslektaşı Wang Yong 14, Ge Minqiang 8 ve Liu Caikui ise 7 yılla cezalandırıldı.

 

Haberin Devamı

Åžirketin sözcüsü daha sonra açıklama yapılacağını belirterek, konuylaÂilgili yorum yapmak istemedi.

 

Çinli yetkililer, geçen Temmuzda şirketin dört yöneticisinin devlet sırlarını çalmak suçlamasıyla tutuklandığını açıklamıştı.

 

BLOOMBERG

--Yunanistan endişesinin azalması euroya değer kazandırdı

Euro, Avrupa'nın yeniden piyasaların güvenini kazanacağı spekülasyonuyla Asya işlemlerinde yen karşısında değer kazandı. Euro/yen paritesi 124.06 seviyesinden 124.62'ye yükseldi. Bakır fiyatlarındaki artış da Asya'da madencilik şirketlerine ait hisselerin değer kazancını beraberinde getirdi.

 

--Çinli Geely Volvo'yu rekor fiyata satın aldı

Çin’in otomotiv sektörü devi Zhejiang Geely Holding Co., Ford Motor Co.’nun Volvo markasını 1.8 milyar dolara almayı kabul etti. İki şirket arasında 18 aydan fazla süren görüşmelerin ardından uzlaşılan bu fiyat, bir Çinli otomotiv şirketinin bir uluslararası satın alma için ödediği en büyük miktar oldu.

 

CNBC

--Çin, Rio Tinto yöneticisine 10 yıl ceza verdi

Çin’in Şanghay kentinde gerçekleşen bir davada Avustralyalı enerji şirketi Rio Tinto’nun Çin asıllı Avustralyalı yöneticisi, rüşvet kabul ettiği ve şirketin ticari sırlarını sakladığı gerekçesiyle 10 yıl hapis cezasına çaptırıldı.

 

--Ford, Volvo’yu 1.8 milyar dolara sattı

Çinli otomobil şirketi Geely Holding Group, Pazar günü ABD’li otomobil üreticisi Ford ile şirketin Volvo markasını satın almak için 1.8 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı. Geely bu hamlesiyle, Avrupa’ya açılma hedefine biraz daha yaklaşmış oldu.

 

CNNMONEY

--Volvo, 1.8 milyar dolara Çinli otomobil üreticisine satıldı

Çinli otomobil üreticisi Zhejiang Geely Holding, ABD’li otomobil üreticisi Ford bünyesindeki İsveçli otomobil üreticisi Volvo’yu 1.8 milyar dolara satın aldı.

 

-- Borsalar için zorlu haftalar yaklaşıyor

ABD’de, Dow Jones Sanayi Endeksi, Nasdaq ve S&P 500 endeksi geçtiğimiz hafta son 18 ayın en yüksek seviyesine çıktı ancak gelecek birkaç hafta borsalar için zorlu olacak gibi görünüyor. Önümüzdeki hafta açıklanacak ekonomik veriler borsaların hareketinde önemli rol oynayacak.

 

MARKETWATCH

--ABD'de yatırımcıların en büyük ilgi odağı istihdam

ABD'de havaların ısınması ve baharın gelmesiyle, Mart ayı istihdam rakamlarında 2007'den bu yana ilk ciddi düzelmenin görülmesi bekleniyor.

 

--İzlanda IMF yardımı yolunda ilerliyor

İzlanda Ekonomi Bakanı Gylfi Magnusson, birkaç hafta içinde Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yapacağı gözden geçirme için 'çok umutlu' olduğunu söyledi. Magnusson, bunun ülkenin finansal endişelerini hafifletecek yardımın önündeki engelleri kaldıracağına inandığını da söyledi.

 

FORBESÂ

--Brezilya'dan Washington'a misilleme geliyor

Brezilya, ABD'nin kendisine yönelik bazı uygulamalarına misilleme yapmak için birçok ABD ürününe yüksek gümrük tarifeleri getirecek.

 

--Çinli Geely Volvo'dan istediği gibi yararlanabilecek mi?

İsveçli Volvo'yu, Ford'dan 1.8 milyar dolara almak için anlaşan Çinli otomotiv şirketi Geely Holding'in Başkanı Li Shufu, bu sonuç için sekiz yıldır uğraşıyor. Li, bu hamlesiyle genç şirketinin teknoloji transferini hızlandırmanın yanında, kalitesini ve imajını artırmayı da hedefliyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!