Türkiye'ye ABD'den 118 milyon dolarlık silah

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeye ABDden 118 milyon dolarlık silah
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2010 13:58

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

Haberin Devamı

--Türk Hava Kuvvetleri’ne ABD’den 118 milyon dolarlık silah geliyor (Businessweek)

ABD savunma sektörünün devi Lockheed Martin Corp. Türk Hava Kuvvetleri’ne 118 milyon dolar karşılığında hedefleme ve yön bulma ekipmanı satacağını duyurdu.                  

Türkiye’nin F-16 Block 40 ve Block 50 Peace Onyx sistemlerinde kullanılacak sistemler hem hareket eden hem de sabit hava ve yer hedeflerinin vurulmasını sağlayacak.

 

Alınan yeni sistemler aynı zamanda hava araçlarıyla yerdeki araçlar arasında yüksek çözünürlüklü video aktarımı ve sıra dışı istihbarat, izleme ve keşif operasyonları için de kullanılacak.

 

Haberin Devamı

THE GUARDIAN

--Türkiye’yi Avrupa’nın dışında tutmak

Avrupa Birliği’ne üyelik için başvurusunun üzerinden 22 yıldan fazla zaman geçen Türkiye’nin üyeliği hala insan haklarına yönelik kaygılar ve önyargılarla engelleniyor.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--Türkiye’nin piyasaya sürdüğü tahvillere talep büyük

Türkiye bu yıl gelişmekte olan ülkeler arasında borçlanma kağıtlarını piyasaya süren ilk ülke oldu. 2 milyar dolarla Türkiye’nin tarihindeki en büyük tahvil arzına 7.3 milyar dolarlık talep geldi.

 

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--Çin beyin göçünü tersine çeviriyor

Çinli liderler ülkenin en başarılı gençlerinin yurtdışına gidiş eğilimini tersine çevirmeye çalışıyor.

 

--İntihar saldırısı CIA’in çalışmalarının beklenmedik bir yüzünü ortaya koydu

CIA’in Afganistan’daki üssünde yaşanan saldırıda yedi Amerikalının ölümünden sonra ortaya çıkan detaylar, genellikle kendi içinde kapalı olan kurum hakkında bilinmedik şeylerin ortaya çıkmasını sağladı.

 

--Demokratlar iki senatörün emeklilik kararından tedirgin

ABD’de Demokrat Parti’nin önde gelen iki senatörünün emeklilik kararı alması Başkan Barack Obama’nın hem partisi hem de siyasi ajandası adına tehlikeli bir döneme girdiğine işaret ediyor.

 

Haberin Devamı

THE WASHINGTON POST

--Emeklilik tartışması Demokratlara sıkıntı veriyor

ABD’de 2010 yılında ara seçimlerle karşı karşıya kalan Demokrat Parti, Temsilciler Meclisi, Senato ve ülkedeki valilerinin sayısında çoğunluğunu yitirebilir.

 

--İstihbarat reformları tartışılıyor

CIA’in Amsterdam-Detroit uçağındaki bomba planını fark etmekteki başarısızlığı beş yıl önce yapılan reformların yetersiz olduğu yorumlarına yol açıyor.

 

--İşçi Partisi Brown’a gelen muhalefetle sarsılıyor

İngiltere Başbakanı ve İşçi Partisi Başkanı Gordon Brown, partisinin içinden gelen muhalefetin yarattığı şaşkınlığı üzerinden atmaya çalışıyor. Genel seçimlerden birkaç ay önce yaşanan bu olayın hem Brown’a hem de partisine vurulmuş büyük bir darbe olduğu söyleniyor.

Haberin Devamı

WALL STREET JOURNAL

--General Motors’un cesur duruşu: Karlı bir yıl hedefleniyor

General Motor’s CEO’su Ed Whitacre, otomobil şirketinin 2010’da kar edeceğini söyleyerek, geçtiğimiz yaz iflasın eşiğinden dönen işletme için cesur bir tahminde bulundu.

 

--Çin ülke içi tüketimi artırmak istiyor

Çin hükümeti tüketici harcanmasını desteklemek için sübvansiyonlara daha fazla kaynak aktarıyor.

 

--Rakipler Amazon bölgesini keşfediyor

Apple ve Google’ın Amazon bölgesine el atmasıyla, işlemlerini internet üzerinden gerçekleştiren perakendeciler arasında artan mücadele, hisse sahipleri büyük endişe yaratıyor.

 

FINANCIAL TIMES

--Üst düzey bankalar Basel risk görüşmelerine davet edildi

Haberin Devamı

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), ekonomik krizi tetikleyen “aşırı risk alımının” tekrar dirilmesi endişelerine karşı, üst düzey merkez bankaları ve finansçıları, hafta sonu Basel’de düzenlenecek bir toplantıda bir araya getirecek.

 

--Washington, Tayvan’a silah satışının önünü açtı

ABD, iki taraf arasındaki ticari gerginliğin artmasına rağmen, Tayvan’a geliştirilmiş hava savunma sistemlerinin satışını onayladı.

 

-- Yatırımcılar temkinli olmayı sürdürüyor

ABD, tarım dışı sektörlerin maaş bordrolarına yönelik yapılacak açıklamanın öncesinde yapılan denetlemeler, öz sermaye yatırımcılarını kazançlarını artırmasına engel oldu.

 

HAARETZ

--ABD, dünyayı Ortadoğu görüşmelerini canlandırmaya davet ediyor

Haberin Devamı

ABD elçisi George Mitchell,  İsrail-Filistin barış görüşmeleri iki yıldan fazla sürmemesi gerektiğini belirtti.  

 

--‘Demir Kubbe’ hazır olabilir ancak Gazze cephesi halen tehlikede

İsrail güvenlik güçleri, kısa menzilli füze savar sistemi Demir Kubbe’yi Haziran ayı sonunda Gazze sınırına konuşlandıracak.

--UNIFIL İsrail sınırında gömülmüş bombalar buldu

Birleşmiş Milletler’in Lübnan geçici kuvveti UNIFIL’in Lübnan’ın güneyinde bulduğu bombalar, İsrail Ordusu’na saldırmak için Hizbullah tarafından gömüldüğü düşünülüyor.

  

THE GUARDIAN

--Brown parti içi kar fırtınasına yakalandı

İngiltere Başbakanı ve İşçi Partisi Başkanı Gordon Brown, Dışişleri Bakanı David Miliband dahil kabinenin kilit bakanlarının desteğini alarak parti içi darbeden kurtulduğunu umuyor.

 

--Ürdün CIA intihar bombacısıyla bağlantılı

Ürdün Krallığı’nın istihbarat servisi, yedi CIA yetkilisini öldüren El Kaide ajanını çalıştırıyordu.

 

--Dört bacaklı hayvana ait ayak izleri evrimin tarihini değiştiriyor

Polonya’da bulunan fosilleşmiş ayak izleri tetrapod olarak adlandırılan hayvanların, bilinenden 18 milyon yıl önce yaşadığına işaret ediyor.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

--İngiltere dünyanın en büyük rüzgar parkını kuruyor

İngiliz hükümeti ülkenin güneyinde dünyanın en büyük rüzgar enerjisi parkını kurmak için harekete geçti. Denizde kurulacak 5 bin rüzgar tribünü 12 nükleer enerji reaktörü kadar enerji üretecek. Aynı zamanda dünyanın en büyük enerji projelerinden biri olan rüzgar parkına Alman enerji şirketleri Eon ve RWE de ortak olacak.

 

DIE WELT

--Koalisyondaki çatışmayı liderler çözecek

Almanya'da kısa bir süre önce kurulan siyah-sarı koalisyon hükümetindeki anlaşmazlıkları çözmek için üç parti lideri bir toplantı yapacak. Merkel, Seehofer ve Westerwelle'nin bu ay içinde bir araya gelmesi bekleniyor.

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG

--Japonya maliye bakanı: Yen değer kaybedebilir

Sağlık sorunları yüzünden görevden ayrılan Hirohisa Fujii’nin yerine göreve gelen Japonya’nın yeni  Maliye Bakanı Naoto Kan, yenin biraz değer kaybetmesinin ülke ekonomisi açısından sorun yaratmayacağını söyledi

 

--IMF, küresel büyüme tahminlerini yükseltebilir

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF),  iki numaralı adamı John Lipsky, zengin ve fakir ülkelerin dünya genelindeki ekonomik iyileşmeye katkı sağlamaya başlamasıyla birlikte, IMF’nin küresel ekonomik büyüme beklentilerini yükseltebileceğini belirtti.

 

-- Fed, ekonomiden çekilmesinin sonuçlarını tartışıyor

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, ülkenin ekonomisinin ne kadar güçlendiği üzerine tartıştıyor. Fed, ABD’nin yeterince güçlendiğine karar vermesi durumunda, varlık alımlarını sonlandıracak.

 

CNBC

--Ballmer, Microsoft’un 2010 planlarını açıkladı

ABD’de Tüketici Elektroniği Fuarı (CES) dün akşam elektrik sorunu yüzünden 25 dakika geç başlasa da, Microsoft CEO’su Steve Ballmer, fuarın açılış konuşmasını yaptı ve şirketinin 2010 planlarını açıkladı.

 

--Cadbury alternatif alıcılar arıyor

Warren Buffet’ın muhalefetiyle ABD’li gıda şirkteti Kraft Foods’un geri adım atmasının ardından, İngiliz şekerleme şirketi Cadbury’nin alternatif alıcılara yöneldiği belirtildi.

 

--Avustralya’da perakende satışları arttı, faizler yine yükselebilir

Avustralya’da perakende satışları Kasım ayında da beklentilerin üzerine çıkarak, son sekiz ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Ülkedeki ekonomistler, bu gelişmeyle faiz oranlarının üst üste dördüncü ayında da artabileceğine dikkat çekti.

 

CNNMONEY

--ABD’de işsizlik rakamları düşüyor

Çarşamba günü istihdam sektörüne yönelik yayımlanan raporlar, ABD’de işsizlik oranının Aralık ayında hafif bir düşüş yaşadığını gösterdi.

 

--Çin dünyanın bir numaralı ihracatçısı

Çin’in ihracatı 2009’un ilk 10 ayında 957 milyar dolar seviyesine çıkarak, Almanya’yı geride bıraktı.

 

--Irak ve İran petrol konusunda restleşiyor

Irak ve İran, bölgedeki petrol zenginliği konusunda birbirlerine saldırmaya hazır. Iraklı yetkililer, İranlı askerlerin kendilerine ait petrol kuyularını ele geçirmelerini önlemek için savaşa hazır olduklarını belirtti.

 

FORBES

--GM, 2010’da kârını arttırmayı bekliyor

ABD’nin en önemli otomobil üreticilerinden General Motors’un geçici CEO’su Edward Whitacre, kamusallaştırılan şirketin 2010’da kârını artırmasını beklediğini belirtti. Aynı zamanda, büyük bir ihtimalle yılsonunda gerçekleşecek halka arz için, kârın ön koşul olmadığını dile getirdi.  

 

--Asya borsaları ABD’den gelen verilerle düştü

ABD’nin küresel ekonomik iyileşmenin hızını kestiğine yönelik gelen raporlar, Asya’da borsaların Perşembe gününe düşük seviyelerde başlamasına neden oldu.

 

--Japonya’nın yeni maliye bakanı resmi olarak göreve başladı

Japonya Başbakanı Yukio Hatoyama, bugün sağlık sorunları yüzünden görevinden ayrılan Hirohisa Fujii’nin yerine, ekonomi politikaları geliştirmek yerine bürokratlarla girdiği tartışmalarla tanınan Naoto Kan’ı resmi olarak göreve getirdi.

 

MARKETWATCH

--Asyalı nakliye şirketlerinin hisseleri yükseldi  

İhracat oranlarının toparlanmaya devam etmesi ve nakliyat talebinde artış beklenmesiyle, Asyalı gemiciler ve gemi inşaatçılarının hisselerinin değer kazanmasını bekleniyor.

 

--Motorola yeni cep telefonunu piyasaya sundu

Motorola geçen yıl sunduğu akıllı telefon modeli Droid’in ardından,  git gide yaygınlaşmaya başlayab Android işletim sisteminde daha fazla paya sahip olmak için, Backflip adındaki yeni bir akıllı telefon piyasaya sundu.

 

--İzlanda’nın kredi notu düşürüldü

İzlanda devlet başkanının iflas eden bir bankanın mevduat sahiplerinin kefalet bedellerinin karşılayan İngiltere ve Hollanda’ya geri ödeme yapılmasına karşı çıkması, kredi derecelendirme kurumlarının İzlanda’nın kredi notunu düşürmesine neden oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!