Dünya basınından manşetler - 5 Kasım

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 5 Kasım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2010 09:38

Dünyada bugün öne çıkan tüm manşetler:

Haberin Devamı

WASHINGTON POST: Sarah Palin’den bir Twitter gafı daha

ABD’li siyasetçi Sarah Palin, Twitter üzerinden kırdığı potların bir yenisine dün imza attı. Son olarak 11 Eylül camisiyle ilgili olarak yazdığı Müslümanları rencide edici bir mesaj yüzünden tepki toplayan Palin, dün de ABD Başkanı Barack Obama’nın “Taliban üyesi bir Müslüman” olduğunu gösteren bir resmin yanına yıldız koyarak “beğendi”.

 

Muhafazakâr analist Ann Coulter’ın “BENİM YENİ KİLİSEM!” mesajıyla tweetlediği fotoğraf, New York’ta bulunan İsa’nın Kanı ATLHA Dünya Misyonerler Kilisesi’nin tabelasına ait. Tabelada şunlar yazılı: “İsa’nın kanı Obama’ya karşı. 4 Kasım 2008’de tarih yazıldı. Taliban üyesi bir Müslüman’ı yasadışı bir biçimde başkan seçti: Hüseyin.”

Haberin Devamı

 

Coultner’ın bu tweet’ini gerçekten Palin’in yıldızlayıp yıldızlamadığı belli değil. Ancak geçtiğimiz yaz açıklama yapan SarahPAC kampanya çalışanlarından biri Palin’in Twitter sayfasında olan her şeyin kendisine ait olduğunu söylemişti.

 

Dün gece itibarıyla Palin’in bütün favori mesajları Twitter’dan silindi. ABC News kanalından Jake Tapper’a bir e-mail gönderen Palin ise bu tweet’in “kazara yıldızlandığının ortada olduğunu” söyledi. Palin, “Jake, ben hiçbir zaman herhangi bir tweet’i bilerek yıldızlamadım. Hatta BlackBerry’mi açıp böyle bir uygulamanın olup olmadığını kontrol etmem gerekti” yazdı.

 

REUTERS: Filistin tarafından ABD’ye iki hafta ek süre

Filistin Yönetimi Başmüzakerecisi Saeb Erekat, dün yaptığı açıklamada, Filistinlilerin ABD’ye İsrail’le doğrudan barış görüşmelerini başlatmak için iki hafta kadar daha zaman vereceğini, ancak İsrailli yerleşimcilerin faaliyetlerinin durdurulması talebinden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

 

Arap Birliği’nin 9 Ekim’de aldığı kararla ABD’ye İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’yu yerleşimleri durdurmaya ikna etmek için verdiği bir aylık süre sona ermiş olsa da taleplerinin değişmediğini belirten Erekat, ABD’nin Ortadoğu temsilcisi George Mitchell’la Washington’da yaptığı görüşmenin ardından, “Girişimlerin iki ya da üç hafta daha sürebileceğini söylediler” dedi

Haberin Devamı

 

“Eğer Amerikalıların iki hafta daha zamana ihtiyaçları varsa, kendilerine iki hafta daha veriyoruz” diyen Filistin temsilcisi, ABD’nin teklifinin ne olduğunu öğrenene kadar Arap Birliği’nin ikinci bir toplantı yapmasına gerek olmadığını belirtti.

 

Erekat, “Düğüm Netanyahu’da çözülüyor. Seçimini yapacak: yerleşimler mi barış mı?” ikisini birden alamaz” dedi ancak iki haftalık sürenin amaca ulaşmak için yeterli olup olmadığı yönünde bir yorum yapmadı.

 

Netanyahu önümüzdeki hafta Washington’a giderek Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la görüşecek.

 

THE TIMES: İngiltere’de “ölüm listesi” alarmı

İngiltere’de milletvekili Stephen Timms’i bıçakladıktan sonra tutuklanan ve internetteki İslamcı sitelerden etkilendiğini söyleyen Roshonara Choudhry’nin öne çıkardığı sitelerden birinde yayımlanan “katli vacip” milletvekilleri listesi panik yarattı.

Haberin Devamı

 

RevolutionMuslim.com sitesinde, İngiltere’nin Irak Savaşı’na katılmasına “evet” oyu veren vekillerin adlarının yer aldığı bir liste yayımlandı. Site Müslümanlara bu vekillere karşı “cihadın bıçağı”nı çekme çağrısı yaptı.

 

Bu hafta içinde hakkında ömür boyu hapis kararı alınan Choudhry, El Kaide’nin Yemen’de bulunan ABD asıllı lideri Enver el Evlaki’nin konuşmalarının yanı sıra RevolutionMuslim sitesinin kendisine saldırı için ilham verdiğini söylemişti.

 

ABD merkezli sitede dün Choudhry için bir övgü mesajı yayımlandı. Mesaja şöyle denildi: “Allah’tan, onu esirgemesini, en kısa zamanda salıverilmesini sağlamasını ve kahramanlığını ödüllendirmesini istiyoruz. Allah’tan, onun eyleminin bütün Müslümanlara, Müslüman sivillere tecavüze, işkenceye, cinayete ve yağmaya evet diyenlere karşı cihadın bıçağını çekme ilhamını vermesini istiyoruz.”

Haberin Devamı

 

Sitede ayrıca milletvekillerinin ne zaman seçmenlerle buluşacağı, bir milletvekilinin izinin nasıl sürüleceği, mutfak bıçaklarının nereden alınabileceği gibi “pratik” bilgiler de verildi.

 

GUARDIAN: BBC’de sular durulmuyor, çalışanlar grevde

BBC çalışanları emekli maaşlarını protesto etmek amacıyla yarından itibaren iki günlük bir grev başlatıyor. Fiona Bruce, Nicky Campbell ve Kirsty Wark gibi tanınmış sunucuların da katılacağı grev Radio 4’da yayınlanan Today ve BBC1’da yayınlanan akşam 10 haberleri ve Newsnight gibi BBC’nin en önemli radyo ve televizyon programlarının yayına girmeyeceği anlamına geliyor.

 

Ulusal Gazeteciler Sendikası tarafından organize edilen grev bu gece yarısı başlayacak. BBC1’daki öğlen 1 ve akşam 6 haberleri, televizyondaki Breakfast programı ve 24 saat haber yayını yapan BBC News’ün yayın akışında da aksamalar yaşanacak.

Haberin Devamı

 

Kurum yöneticileri bugün “çekirdek haber servisi” sunabilmek için yeterli kaynak toplamaya çalışırken, konuya yakın bir isim durumun “zor göründüğünü” söyledi.

 

BBC Genel Direktörü Mark Thompson ise çalışanlara bir son dakika çağrısı yaparak, grevin sendika üyeleri için “ciddi bir gelir kaybı” olacağını “karşılığında hiçbir avantaj ya da kazanç elde edilemeyeceğini” söyledi. Thompson greve giden çalışanları seyircilerin ve dinleyicilerin endüstriyel hareketlere sempati göstermeyeceği yönünde uyardı.

 

Diğer sendika üyelerinin çalışmalarını isteyen Thompson, “Çoğunluğu işsizlik ve ekonomik sorunlarla boğuşan kamuoyu BBC’nin kendilerine verdiği hizmetlerin neden engellendiğini anlayamayacaktır” dedi.

 

CNN: Akıllara durgunluk verecek bir uçuş hikâyesi

CNN’in edindiği bilgiye göre Kanada havacılık yetkilileri Air Canada uçağında yaşanan “inanılmaz” bir olayı inceliyor.

 

29 Ekim’de Hong Kong’dan Vancouver’a gelen AC018 sayılı Air Canada uçağında yaşanan olayı Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı yetkilileri “inanılmaz bir makyaj” olarak nitelendirdi. Genç bir adamın yaşlı adam kılığında uçağa bindiğini belirten yetkililer, bu kadar başarılı bir makyajın nasıl yapılabildiğini anlamadıklarını ifade etti.

 

CNN’in ele geçirdiği uyarı metninde “Air Canada Şirket Güvenliği’nden Hong Kong’dan gelen olası bir sahtekârlık olayıyla ilgili bilgi verildi” deniyor. Uçağa yaşlı bir beyaz adam olarak binen ancak elleri fazlasıyla genç göründüğü için dikkat çeken yolcunun, yolculuğun bir noktasında tuvalete giderek yüzündeki makyajı temizlediği ve 20’li yaşlarında Asyalı bir genç olarak dışarı çıktığı ifade ediliyor.

 

Belgede Kanada’ya iniş yaptıktan sonra Sınır Hizmetleri Subayları tarafından uçaktan çıkarılan genç adamın iltica başvurusu yaptığı belirtiliyor.

 

Söz konusu kişinin sadece bir bagajı olduğunu iddia ettiği ancak uçuş görevlilerinin, söz konusu kişiye ait olduğunu bildirdiği iki bagaj daha ortaya çıktığı ifade edildi. Çantaların birinden ise silikon bir kafa ve boyun, kahverengi deri şapka, gözlükler ve ince bir kahverengi hırka çıktığı bunların genç adamın “gizlenme seti” olduğu belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!