Dünya basınından manşetler - 4 Kasım

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 4 Kasım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2010 09:20

Dünyada bugün öne çıkan tüm manşetler:

Haberin Devamı

NEW YORK TIMES: İsrail’in hava saldırısında üst düzey radikal militan öldürüldü

Israil’in Çarşamba günü Gazze’ye düzenlediği ahva saldırısında, El Kaide bağlantılı Filistinli İslami radikal lider öldürüldü. Muhammed El Nimnim adındaki militanın içinde bulunduğu aracın bir polis noktasının yakınında havaya uçtuğu belirtildi.

 

Hamas, aracın infilak etmesine İsrail’in insansız hava aracından atılan bir füzenin neden olduğunu açıkladı. Öldürülen 27 yaşındaki Nimnim’in, radikal grup İslam Ordusu’nun üyesi olduğu ifade edildi. İsrail Ordusu, “saatli bomba” olarak tanımladığı Nimnim’e düzenledikleri saldırının ellerindeki istihbarat doğrultusunda yapıldığını belirtti.

Haberin Devamı

 

Ayrıca, Nimnim’in son yıllarda Sina Yarımadası’nda ABD ve İsrail hedeflerine düzenlenen çeşitli saldırılarda rol aldığı ve Gazze Şeridi’nin kontrolünü elinde bulunduran Hamas ile bağlantısı olduğu ifade edildi.

 

WASHINGTON POST: Elde edilen zaferler Çay Partisi’nde kimlik krizine yol açabilir

Çay Parti Hareketi’nin önde gelen adaylarından olan ve Salı günü yapılan seçimlerde Temsilciler Meslisi’ne giren Cumhuriyetçi Michele Bachmann, burada başkanlığa oynayacağını açıkladı. Bachmann’ın bu açıklaması, Çay Parti Hareketi’nin Kongre’de kimliğini ortaya koymak istemesi olarak tanımlandı.

 

Bachmann’ın Cumhuriyetçi partinin en üst dördüncü makamına göz koymasının ardından, bir dış oluşum olan Çay Partisi’nin kendini parti içinde kabul ettirmeye çalışması, Temsilciler Meclisi ve Senato’daki Cumhuriyetçiler arasında farklı yaklaşımlara yol açabilir.

 

Ocak ayında Temsilciler Meclisi’nde göreve başlayacak olan 60 yeni Cumhuriyetçi Parti adayı, aynı muhafazakâr görüşlerde birleşiyor. Cumhuriyetçi ve Çay Partili adaylar vergilerin azaltılması, sağlık yasası reformunun iptal edilmesi ve hükümet personelinin azaltılmasını hedefliyor.

Haberin Devamı

 

Ancak belirlenen hedeflerin yerine getirilmesi aşamasında Cumhuriyetçi Parti ve Çay Parti liderleri arasında uzlaşmazlık yaşanabilir. Ayrıca, Bachmann’ın Temsilciler Meclisi Başkanlığı’na aday olduğunu, Jeb Hensarling’in bu görev için aday gösterilmesinden sonra açıklaması, Çay Partisi’yle yakınlığı bulunmayan Teksaslı politikacı ile Bachmann arasında sürtüşmeye neden olabilir.

 

GUARDIAN: İngiliz politikacıya saldıran öğrenci YouTube’da izlediği vaazlardan etkilenmiş

İngiliz parlamentosu üyesi Stephen Timms’e bıçaklı saldırı düzenleyerek onu öldürmeye çalışan Roshonara Choudhry adındaki öğrenci, eylemini internetten izlediği vaazlardan etkilendiği için yaptığını itiraf etti.

Haberin Devamı

 

Choudhry, internette radikal dini lider Enver El Avlaki’nin vaazlarını 100 saati aşkın bir süre boyunca izledikten sonra şehit olmaya karar verdiğini ve bu yüzden Timms’i öldürmeye çalıştığını söyledi. Guardian, Mayıs 2010’da düzenlenen saldırının ardından hapse giren öğrencinin polise verdiği ifadeleri elde etti. Choudhry’nin ifadeleri, internet üzerinde yayılan radikalcilere ait materyallerin ne denli ciddi bir tehdit içerdiğini ortaya koydu.

 

Choudhry, Timms’i Irak savaşından sorumlu bulduğu için öldürmeye karar verdiğini, bu inancı da Yemen’de yaşayan dini lider Avlaki’nin YouTube üzerinden izlediği videolarından edindiğini belirtti. Kasım 2009’a videoları izlemeye başladığını söyleyen Choudhry, Avlaki’nin 100 saati aşan tüm videolarını indirdiğini itiraf etti. YouTube, son dönemde artan baskıların ardından radikal içerikli videoları içeriğinden kaldırmaya başladı.

Haberin Devamı

 

DAILY TELEGRAPH: Yeni eğitim harçları en çok orta sınıfı vuracak

İngiliz Bakanlar, üniversite finansmanda son yılların en radikal değişikliğinden en çok orta sınıfın etkileneceğini kabul etti. Yeni uygulamaya göre, yıllık kazancı 45 bin sterlinin üzerinde olacak mezunlar yıllık eğitimleri için daha düşük branşlardaki öğrencilere göre altı katı daha fazla harç yatıracak.

 

Yeni harç sistemi her dört üniversite öğrencisinden üçünü olumsuz etkileyecekken, yıllık harç tutarı dokuz bin sterline kadar yükselecek. 30 bin sterlin ödeyerek mezun olan ve yıllık 45 bin sterlin maaşla işe giren bir mezun, tam 30 yıl boyunca yılda 2 bin 160 sterlin ödeme yapmak zorunda kalacak.

Haberin Devamı

 

Hükümet geçtiğimiz gün yeni harç sisteminden en çok orta sınıfın etkileneceğini kabul ederken, Muhafazakâr Parti, koalisyon hükümetinde azınlık bulunan Liberal Demokratların olası muhalefetini önlemek için ekonomik imkânları yetersiz binlerce öğrenciye burs sağlamayı kabul etti. Burs uygulamasına göre, yıllık geliri 25 bin sterlin olan aileler yılda 3 bin 250 sterlin yardım alacak. Yardımlar, yıllık geliri 42 bin 600 sterlin olan ailelere kadar azalarak devam edecek.

 

CNN: Meksika’da turistlerin gömüldüğü düşünülen toplu mezar bulundu

Meksikalı yetkililer, Acapulco kentinin dışındaki arazide bulunan bir toplu mezardan şu ana kadar 10 cesedin çıkarıldığını belirtti. Polis, cesetlerin Eylül ayında Acapulco’da kaçırılan otobüste bulunan 20 turiste ait olduğunu düşünüyor.

 

Ortaya çıkarılan toplu mezarda turistlerin gömülü olduğunu öne süren ipucu ise internette yayımlanan bir videodan geldi. Video da iki adam uyuşturucu çetelerinden aldıkları talimat gereği cesetleri Acapulco’nun hemen dışındaki Tres Palos kasabasına gömdüklerini söylüyor.

 

Toplu mezar ise Tres Palos’un bitişiğindeki Tuncingo kasabasının dışında bulundu. Turistlerin kaçırılmasının ardından birçok uluslararası analist ve kurum alarma geçmişti. Küresel istihbarat kurumu STRATFOR, cesetlerin turistlerle bağlantılı olmadığını, uyuşturucu çetelerine mensup kişiler olduklarını iddia etti.

 

JERUSALEM POST: Dökme Kurşun Operasyonu soruşturmalarının rakamları açıklandı

Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre, İsrail Ordusu Gazze üzerine düzenlediği Dökme Kurşun Operasyonu hakkında geçtiğimiz yıl 400 ayrı suçlamayı inceledi. İncelenen suçlamalar kapsamında 600 subay ve asker sorgulandı.

 

Yüzlerce şikâyetin arasından 50 tanesinin askeri polis tarafından incelenen cezai soruşturma olduğu belirtildi. Bu soruşturmaların en yakın zamanda tamamlanan bir tanesi, Givati Birliği’ne ait iki askerin yetkilerini aşarak dokuz yaşındaki bir Filistinli çocuğun çantasını kontrol etmeleri.

İçinde bubi tuzağı bulunduğunu düşündükleri çantayı açması için çocuğa emir veren askerler kamuoyunda ağır eleştiriye maruz kalmıştı. İsrail Ordusu Çarşamba günü 400 suçlamanın incelendiği soruşturmaların istatistiklerini açıklarken, Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi, ordudaki subay ve askerlere mektup göndererek askeri operasyonlar sonrası düzenlenen soruşturmanın neden gerekli olduğunu açıkladı.

 

Aşkenazi, soruşturmaların aşırıya kaçtığı ve ordunun askerlerini desteklemekten uzak kaldığı eleştirilerini reddetti.

 

ASSOCIATED PRESS: 433 yolcu taşıyan uçak düşme tehlikesi atlattı

Mürrettebatıyla beraber 459 kişinin bulunduğu Qantas Havayollarına ait yolcu uçağı, motorlarından birinde yaşadığı sorun nedeniyle Singapur’a acil iniş yaptı. Uçağın motorundaki arıza, uçuş güzergahı üzerinde bulunan Endonezya adalarından geçmesinin ardından bu adalarda bulunan enkaz parçalarından anlaşıldı.

 

Uçakta herhangi bir yangın ya da patlama yaşanmazken, uçak güvenli bir şekilde Singapur’a inmeyi başardı. Qantas Havayolları, motorda yaşanan arızaya 10 günden beri lav püsküren Merapi Yanardağı’nın neden olmuş olabileceği konusunda bir açıklama yapmadı.

 

Qantas, iki katlı Airbus 380 yolcu uçağının Singapur’dan Sydney’e gitmek için havalandıktan kısa bir süre sonra motor sorunu yaşadığını belirtti. Açıklamada, bazı basın organlarından uçağın düştüğüne yönelik haberlerin yanlış olduğu, uçağın teknik nedenlerden dolayı Changi havaalanına indiği belirtildi.

 

Singapur yakınlarındaki Endonezya Adası Batam’da bulunan görgü tanıkları ise havada büyük bir patlama duyduklarını ve gökten enkaz parçalarının döküldüğünü ifade etmişti. Yerleşim birimi üzerine düşen beyaz ve kırmızı renkli parçalar Endonezya televizyonlarında gösterildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!