Dünya basınından manşetler - 3 Şubat

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 3 Şubat
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2010 12:01

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler

Haberin Devamı

--Berlusconi arabulucu olmak istiyor (İsrail basını)

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Türkiye-İsrail ilişkilerinde arabulucu olmaya hazır olduğunu açıkladı. Berlusconi ayrıca Suriye-İsrail ilişkilerinde de Türkiye’nin arabuluculuğu sonuç getirmezse bu koltuğa İtalya’nın oturabileceğini belirtti.                      

 

Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre İsrail gezisini sürdüren Berlusconi’yle birlikte bir basın açıklaması yapan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ülkesinin Türkiye’yle olan ilişkilerinin önemli olduğunu belirtti.

 

“Yakın bir geçmişte bir gerginlik yaşadık ama bu bizim seçimimiz değildi. İlişkilerin istikrara kavuşturulmasının her iki ülkenin de çıkarına olduğuna inanıyorum” diyen Netanyahu bu sürece katkıda bulunabilecek bütün ülkelere minnettar olacaklarını ifade etti.

 

Haberin Devamı

“Bu neden Berlusconi olmasın?” diyen Netanyahu’ya cevap veren İtalya Başbakanı,  Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın çok iyi arkadaşı olduğunu belirtti ve “İsrail ve Türkiye arasındaki dostluk için elimizden geleni yapacağız” dedi.

 

Berlusconi diğer yandan Suriye Devlet Başkanı Beşir Esad’la da iyi ilişkileri olduğunu ve Tel Aviv-Şam müzakerelerinde Türkiye’nin yerini İtalya’nın alabileceğini de belirtti.

 

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

PRESS TV

--Muttaki ve Erdoğan İran-Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesini tartıştı

İran Dışişleri Bakanı Manuşehr Muttaki ve Başbakanı Tayyip Erdoğan Ankara’da görüştü. Muttaki, İran-Türkiye ortak Ekonomik Komisyonu zirvesi için bir araya geldi.

 

DPA

--Türk sineması ikinci altın çağını yaşıyor

Türk sinemasının önümüzdeki hafta başlayacak olan Berlin Film Festivali’ne damgasını vurması bekleniyor. Gösterilecek Türk filmleri arasında Semih Kaplanoğlu’nun Bal filmi de var. Bal en iyi film ödülü için yarışacak.

 

Haberin Devamı

XINHUA

--AB Raporu: Kıbrıslı Türkler gelecekle ilgili daha karamsar

Kıbrıslı Türklerin adada sorunun çözümünde umutların zayıflamasından dolayı gelecekle ilgili karamsar bir hale geldikleri belirtildi. Avrupa Birliği’nin Kıbrıs temsilcisi Androula Kaminara tarafından Salı günü açıklanan Eurobarometer istatistiklerine göre Kıbrıslı Türklerin yüzde 50’si hayatlarından memnun değil. Bu oran AB genelinde yüzde 78.

 

 THE NEW YORK TIMES

--Pakistan’daki patlamada dört ABD’li yardım görevlisi öldü

Pakistan ordusundan bir yetkili, ülkenin en sıkıntılı bölgelerinden biri olan Dir’de gerçekleşen patlamada, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı’na bağlı dört yardım görevlisinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

 

-- Palin Çay Partisi turuna başkanlık edecek

Alaska’nın eski senatörü ve 2008 ABD Başkanlık seçimlerinde Başkan Yardımcısı adayı olan Sarah Palin, ABD’nin muhafazakar perspektife sahip Çay Partisi gösterilerinin,  42 şehri kapsayacak turuna başkanlık edecek.

 

--İran yaptırımları Almanların gözünü korkuttu

ABD ve İsrail’in İran’a yönelik yaptırımlarını artırmasının ardından, Alman şirketler ülkedeki operasyonlarını ya azaltıyor ya da işlerini taşeron şirketler aracılığıyla sürdürüyor.

 

THE WASHINGTON POST

--Illinois’nin senatodaki koltuğu için yarış başladı

Demokrat Parti’den Alexi Giannoulias ve Cumhuriyetçi Parti’den Mark Kirk başkan olmadan önce Barack Obama’nın oturduğu senato koltuğu için bu sonbaharda seçim yarışına girecek.

 

Haberin Devamı

--Orta sınıf başkanın yönetim paradoksu

Başkan Barack Obama ABD’nin orta sınıfından geliyor olmasına karşın “sıradan Amerikalı’ya” seslenmekte güçlük çekiyor.

 

--“Sorma, söyleme” politikalarının sonu mu geldi?

ABD’nin en üst düzey iki savunma yetkilisi Başkan Barack Obama’nın ordudaki eşcinselleri ilgilendiren tartışmalı yasayı yürürlükten kaldırma planına destek veriyor.

 

THE WALL STREET JOURNAL

-- Toyota’nın sorunları derinleşiyor

Toyota’da yaşanan kalite krizi, ABD’li düzenleyici kurumların, şirketi sorunu çözme konusunda yavaş hareket etmekle suçlamasının ardından daha da derinleşti.

 

--ABD ve Rusya nükleerde sona yaklaşıyor

Rus ve ABD’li yetkililer, iki ülkenin nükleer silahların azaltılması yönünde imzalanacak anlaşma içim temel prensipleri kabul ettiklerini açıkladı.

Haberin Devamı

 

-- Fransa, Concorde kazasını araştırıyor

Fransa’da bir mahkeme yaklaşık 10 yıl önce 113 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan korkunç uçak kazasıyla ilgili olarak Continental Airlines ve şirketten beş yetkili için dava açtı.

 

FINANCIAL TIMES

--Brüksel Yunanistan’ın bütçe açığını kapama planını destekliyor

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, ülke borcunu azaltmak ve kamu harcamalarını kısmak için geliştirdiği planı için Avrupa Birliği’nin desteğini aldı.

 

-- Faiz korkularının geçmesi risk alma isteğini artırdı

Küresel ekonomiye yönelik olumlu veriler yatırımcıların yeniden riskli varlıklara yönelmesini sağladı.

 

-- AIG çalışanları ikramiye kesintilerini kabul etti

Küresel kredi krizinin ardından devletleştirilen ABD’li sigorta şirketi AIG, ikramiyeler konusunda yaşanan siyasi tartışmaların ardından bu ödemlerde yüzde 10 oranında indirime gitti. Şirketin sorunlu varlıklar biriminde çalışan 200 kişi ise ikramiyelerini indirimli almayı kabul etti.

 

THE GUARDIAN

--İran, “BM’nin uranyum planını kabul etti”

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada “Batı’nın İran’a uranyum tedariki planıyla ilgili bir sorunu olmadığını” söyledi.

 

--Eski bakan: Blair bizi yanlış yönlendirdi, İngiltere’ye yasadışı bir savaş açtı

İngiltere’nin Tony Blair dönemindeki bakanlarından Clare Short, Chilcot Mahkemesi’nde verdiği ifadesinde Blair’in ve dönemin başsavcısı Lord Goldsmith’in parlamentoyu ve kabineyi yanlış yönlendirerek İngiltere’yi “ebedi utanca” sürüklediğini söyledi.

 

Haberin Devamı

--IPCC şefi buzul yalanıyla ilgili özür dilemiyor

Birleşmiş Milletler’in iklim değişikliğinden sorumlu biriminin şefi Rajendra Pachauri, buzulların 2035’te eriyeceği yalanını söylediği için hatalı olmadığını söyledi.

 

HAARETZ

--Hamas Gazze’ye giren İsrailli Bedevi’yi serbest bıraktı

Aklı dengesi yerinde olmadığı tespit edilen İsrailli Bedevi’nin daha önce de yasal olmayan yollarla Mısır ve Ürdün’e kaçmaya çalıştığı belirtildi.

 

--Gazze’deki sivillerin hayatı riske atıldı

İngiliz basınında yer alan haberlerde, Dökme Kurşun operasyonunda İsrail Savunma Ordusu’nun kendi askerlerini korumak için sivillerin hayatını tehlikeye attığına dikkat çekildi.

 

-- Şalit ailesi: Alman arabulucu Hamas’a cevap verecek

Filistinli radikal İslamcı örgüt, grubun üst düzey yetkililerinden Mahmud el Mabhuh’un Dubai’de öldürülmesinin ardından Şalit anlaşmasında dolaylı görüşmelerin durdurulduğu açıkladı.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

--Tüccar kafalı devlet

Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Başbakan Merkel'dan aldığı onayla vergi kaçakçılarının listesinin bulunduğu CD'yi satın almaya karar verdi. Ancak bazı uzmanlar devletin bundan sonra böyle bir yola sık sık başvurabileceği endişesini taşıyor.

 

DIE WELT

--Schaeuble'den vergi kaçakçılarına 'kendinizi ihbar edin' çağrısı

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, kendi partisindeki tüm eleştirilere rağmen vergi kaçakçılarının isminin bulunduğu CD'yi satın almaya karar verdi. Ancak Schaeuble vergi kaçakçılarına bir çağrıda bulunarak, kendilerini ihbar etmelerini istedi.

 

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG

--ABD'de konut satışlarındaki artış Asya borsalarını yükseltti

Asya borsaları, ABD'deki bekleyen konut satışlarındaki artışın, dünyanın en büyük ekonomisinin toparlanmasına yönelik iyimserliği artırmasıyla üst üste ikinci gününde de yükseldi. Piyasalarda artan iyimserlik emtia fiyatlarında artışı beraberinde getirdi.

 

--Bank of America ortalama 400 bin dolar ikramiye dağıtacak

ABD'nin en büyük bankası Bank of America’nın (BofA), yatırım bankacılığı faaliyetlerin yürüten çalışanlarına 2009 için 4.4 milyar dolar ikramiye dağıtması bekleniyor. Bankaya yakın bir kaynağın verdiği bilgiye göre, banka çalışan başına 400 bin dolar ikramiye dağıtacak.  

 

--Toyota CEO'su geri çağırmalardan sonra medyadan kaçıyor

Japon otomobil üreticisi Toyota'nın, hatalı üretimden sonra beş kıtada geri çağırdığı araç sayısı en az 7.6 milyona ulaşırken, şirketin CEO'su Akio Toyoda medyadan kaçıyor. Akio'nun konuyla ilgili tek açıklaması, Davos toplantıları sırasında bir Japon televizyonuna verdiği 75 saniyelik demeç oldu.

 

CNBC

-- Toyota sorunu diğer otomobil üreticilerine yaradı

Yaşanan pedal sorunun ardından, Japon otomobil devi Toyota’nın, ABD’deki satışları geçen yılın sıkıntılı döneminin bile gerisinde kaldı. Toyota’nın bu sorunu Ford ve General Motors gibi şirketlerin satışlarını artırdı.

 

--Obama, Çin’in uyarılarına rağmen Dalai Lama ile buluşacak

Beyaz Saray, ABD Başkanı Barack Obama’nın Dalai Lama ile buluşmayı planladığını açıkladı. Çin ise ABD’nin Tayvan’a silah satarak sarstığı ilişkilerin bu buluşmayla büyük bir darbe alacağını söyledi.

 

-- ABD, İran’ın yeni nükleer teklifini dinlemeye hazır

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, nükleer yakıt karşılığında uranyum takası yapmaya hazır olduklarını söyledi. ABD Kongresi’nden bir yetkili ise İran’ın nükleer sorunu için sunacağı her türlü teklifi dinlemeye hazır olduklarını ifade etti.

 

CNNMONEY

--ABD Toyota geri çağırmalarında elektronik hataları soruşturuyor

ABD'nin federal güvenlik yetkilileri Toyota'nın gaz pedalında yaşanan sıkışma sorununun, elektronik parçalardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını araştırıyor. Şirket için para cezası da gündemde.

 

--Dow Jones üst üste ikinci gününde hızlı yükseldi

ABD borsaları, beklenenden iyi gelen şirket kârları, konut sektöründeki istikrar işaretleri ve otomobil satışlarındaki artışla Salı günü de yükselişini sürdürdü. Dow Jones Sanayi Endeksi 111 puanlık artışla yüzde 1.1 yükseldi.

 

--AIG 100 milyon dolar daha prim ödemesi planlıyor

ABD'li sigorta şirketi American International Group (AIG), sorunlu finansal ürünler biriminin mevcut ve önceki çalışanlarına, 100 milyon dolar tutarında yeni bir ikramiye ödemeyi planlıyor.

 

FORBES

--Yeşil teknoloji mesafe kat ediyor

Çevreye duyarlı güneş enerjisi çözümlerinin yanı sıra enerji etkinliği ve akıllı elektrik sistemi teknolojilerindeki gelişmeler, başta ABD olmak üzere birçok ülkede ilerleme gösteriyor.

 

--Libya'da iş yapmanın avantajları

Libya'nın sunduğu fırsatlar ve ülkenin uluslararası politikada eski itibarına kavuşması yabancı yatırımcıların son beş yılda bu ülkeye olan ilgisin artırdı. Ülkede iş yapmak halen riskli  olsa da, sağlanan avantajlar daha baskın çıkıyor.

 

--Toyota'ya en son darbe Prius frenlerinden geldi

Son dönemde yaşadığı üretim hataları nedeniyle küresel çapta milyonlarca aracını geri çağıran Toyota'ya bir darbe de, çok beğenilen Prius Hybrid modeliyle ilgili şikâyetlerle geldi. ABD ve Japonya'da bu modelin fren sistemiyle ilgili 100'den fazla şikâyet gerçekleşti.

 

MARKETWATCH

--Volcker: Bankalar hedge fon gibi işlememeli

Eski Fed Başkanı Paul Volcker senatörlere seslendiği konuşmasında, ticari bankalara yönelik koruma sisteminin, spekülatörleri değil aksine mevduat sahiplerini koruması gerektiğini söyledi.

 

--Toyota'nın yeni sorunu Prius modeli

Toyota'nın son günlerde yaşadığı sıkıntılar, hibrit ürünü Prius modelinin frenleri için yapılan 100'den fazla şikayet ile biraz daha arttı.

 

--Çin'e göre korumacılık ABD'yle olan ilişkilere zarar veriyor

Çin'den gelen son açıklamada, küresel krizin yükselişe geçmesiyle birlikte ABD'nin korumacılık önlemlerine yeniden başvurmasının, iki ülke arasındaki ticari ilişkilere zarar verdiği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!