Dünya basınından manşetler - 29 Temmuz

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 29 Temmuz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2010 08:55

Dünya basınında bugün öne çıkan manşetler:

Haberin Devamı

BBC: 100 milyon Facebook kullanıcısının bilgileri internette yayımlandı

Bir güvenlik yetkilisi, 100 milyon Facebook kullanıcısının kişisel bilgilerini internette yayımladığını duyurdu. Ron Bowles adındaki adam, bir kod kullanarak kullanıcıların mahremiyetini koruyan güvenlik ayarlarını aştı ve kullanıcıların bilgilerine ulaştı.

 

Rowles’un internete koyduğu ve indirilebilen listede, 100 milyon kullanıcının isimleri ve kişisel bilgilerinin bulunduğu URL adresleri bulunuyor. Bowles, listeyi yayımlamasının nedeni olarak güvenlik açığına dikkat çekmek istediği açıklamasını yaptı. Facebook ise yayımlanan bilgilerin zaten kamuya açık olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

 

Bowles’un internete yerleştirdiği dosyanın hızla yayıldığı belirtildi. Bir korsan indirme sitesi, listenin kısa zaman içinde 1000’den fazla kullanıcısı tarafından indirildiğini açıkladı. Kullanıcılar ise listeyi inceledikten sonra elde ettikleri bilginin “inanılmaz ve biraz korkutucu” olduğu yorumlarında bulundu.

 

Facebook, BBC’ye yaptığı açıklamada internete koyulan listedeki bilgilerin zaten herkese açık ve bedava olduğunu belirtti. Açıklamada, “Facebook kullanıcıları bilgilerinin sahibidir ve istedikleri insanlarla ve istedikleri zaman bilgilerini paylaşma hakkına sahiptir” denildi.

 

Ancak uluslararası güvenlik denetim şirketi Privacy International uzmanı Simon Davis, BBC’ye Facebook’un önceden bu tür bir şey yaşanabileceğine dair çok kez uyarıda bulunduğunu söyledi. Davis, “şirket bu tür olayı önceden öngörmeli ve çoktan önleyici bir mekanizma oluşturmalıydı” yorumunu yaptı.

 

Davis, yüzlerce mühendise sahip şirketin bu olayın önüne geçmeyi başaramadığını ve ortaya büyük bir güvenlik karmaşası çıkabileceğini belirtti. Davis ayrıca, Facebook’un yanı sıra kullanıcıların da güvenlik ayarlarından yeterince anlamadığını ve sonuçta böyle bir açık verildiğini söyledi.

Haberin Devamı

 

Bir Facebook yetkilisi insanların zaten bu bilgileri kullanmak için siteye üye olduğunu ve bilgilerin bir telefon rehberindeki gibi herkese açık bulunduğunu belirtti.

 

EL CEZİRE: Cameron’ın terör uyarısı Pakistan’ı öfkelendirdi

İngiltere Başbakanı David Cameron’ın “İslamabat’ın terörün ithal edilmesine destek vermemesi gerektiğini” söylemesi Pakistan’ı öfkelendirdi. Cameron açıklamasını, Pakistan ile arasında gerilimli bir ilişki bulunan Hindistan’a düzenlediği ziyaret esnasında yaptı.

 

Hindistan ile mevcut ticari ilişkileri geliştirmek için Bangalore kentine giden Cameron, burada teröre yönelik açıklamalarda bulundu. Cameron, “Pakistan’ın terörün ithalatını desteklemesini, Hindistan, Afganistan veya dünyanın bir başka köşesinde herhangi bir şekilde bunu yapmasına tolerans gösteremeyiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

 

2008’de yaşanan Mumbai saldırılarından Lashkar e-Taiba örgütünü sorumlu tutan ise Hindistan ise Cameron’ın açıklamalarını memnuniyetle karşıladı. Pakistan, İngiltere Başbakanının yorumlarına cevap vermekte gecikmedi ve Cameron’ı “kendi arkadaşlarını tekmelemekle” suçladı.

 

Cameron’ın açıklamaları hafta başında Afganistan savaşı hakkında ABD ordusuna ait gizli belgelerin WikiLeaks sitesinde yayımlanmasının ardından geldi. Belgelerde, Pakistan istihbarat kurumu ISI, Afganistan’da Taliban ve diğer örgütleri desteklemekle suçlanıyor.

Cameron, “Pakistan’la güçlü, istikrarlı ve demokratik bir ülke olmasını istediğimiz konusuna çok, çok açık olmalıyız. İlişkilerimiz şu mesaja dayanmalı: Terörü destekleyen gruplarla ilişki bulundurmak doğru bir şey değildir” dedi.

Haberin Devamı

Londra’da yaşayan politik analist Vikas Pota, El Cezire’ye Cameron’ın sözlerinin ticaret açısından yararlı olacağını, zaten başbakanın ziyaretiyle bunu amaçladığını belirtti. Pota, Cameron’ın sözleriyle Hindistanlı meslektaşı Manhoman Singh tarafından kucaklanarak karşılanacak yorumunda bulundu.

 

İngiltere ile Hindistan arasındaki ticaret geçtiğimiz sene 13 milyar dolar olarak gerçekleşti.

AGENCE FRANCE PRESSE: Sekiz bebek ölüsü saklayan Fransız çift tutuklandı

Fransız yetkililer ülkenin kuzeyinde bir çiftin sekiz yeni doğmuş bebek ölüsü bulunmasının ardından tutuklandığını belirtti. Yetkililer, Lille kentindeki Villers-au-Tertre kasabasındaki iki evde kokuya duyarlı köpekler ile yapılan aramada bebeklerin cesetlerine ulaşıldığını ve olaydan sorumlu oldukları düşünülen 40 yaşlarındaki çiftin gözaltına alındığını açıkladı.

Haberin Devamı

 

Yerel bir yetkili, olayın kasabadaki evlerine yeni taşınan bir ailenin bahçelerinde kazı yaparken kemiklere rastlamaları üzerine ortaya çıktığını belirtti. Polis, evde yaptığı ilk aramada iki cesede ulaşırken, evin önceki sahipleri gözaltına alındı.

 

Yürütülen araştırma sonucu yeni ipuçları elde eden polis, bu sefer iki cesedin bulunduğu evin yaklaşık bir kilometre ötesinde bulunan bir başka evde arama başlattı. Burada altı bebek cesedi daha bulundu.

 

Yetkililer, ortaya çıkarılan olayın Fransa’nın tarihindeki en kötü çocuk ölümü vakası olabileceğini ifade etti. Olayla ilgili olarak gözaltına alınan kadının hemşirelik yaptığı, adamın ise inşaat sektöründe çalıştığı belirtildi.

 

Villers-au-Tertre kasabasının eski belediye başkanı Daniel Collignon, ortaya çıkarılan olay yüzünden şok yaşadıklarını, kasabalarının son derece sakin ve sorunsuz bir yer olduğunu söyledi.

 

Yerel halk ise gözaltına alınan çiftin normal insanlardan farkı olmadığını, sosyal, nazik ve saygılı insanlar olarak bilindiklerini ifade edildi. 700 kişilik nüfusa sahip kasabada 15 seneden beri yaşadıkları belirtilen çiftin iki büyük kızları olduğu da bilgiler arasında.

 

WASHINGTON POST: FBI ve ABD ordusu gizli belgelerin kaynağını araştırıyor

FBI ve ABD Adalet Bakanlığı, ordu ile beraber düzenledikleri incelemede hafta başında Afganistan savaşıyla ilgili on binlerce dokümanı sızdıran kaynakların kim olduğunu araştırmaya başladı.

 

Afganistan savaşı hakkındaki belgelerin 15 bin tanesi dışındaki tümü, Pazar günü WikiLeaks sitesi tarafından yayımlanmıştı. Site, belgeleri elde ettiği kaynağı açıklamayı reddetti ancak Pentagon savaş hakkına önceden bilgi sızdırmış olan 22 yaşındaki asker Bradley Manning’den şüpheleniyor. Ayrıca Manning’e yardımcı olan çok sayıda insan olduğu düşünülüyor.

 

Orduda istihbarat uzmanı olarak görevi yürütürken tutuklanan Manning, bu ay Irak’ta görev yaptığı esnada gizli bilgileri “yetkili olmayan bir kaynağa” aktarmakla suçlandı. Ordu, bilgilerin aktarıldığı kaynağın adını vermedi ancak bu kişinin bilgileri daha sonradan WikiLeaks sitesine aktaran bir hacker olduğu biliniyor.

 

Pazar günü verdiği röportajda, olayda adı geçen hacker Adrian Lamo, WikiLeaks’in yayınladığı 92 bin gizli belgeden çok büyük olasılıkla Manning’in sorumlu olduğunu belirtti.

 

Yetkililer belgelerin birçoğunun orta seviyeli gizlilik kapsamında olduğunu ancak yine de asker ve sivillerin hayatını tehlikeye attığını belirtirken, WikiLeaks sitesinin kurucusu Julian Assange belgelerin Afganistan savaşının gerçek yüzü hakkındaki en büyük delil olduğunu belirtmişti.

 

Geçmişte bilgisayar ağlarına sızan bir hacker olduğu bilinen Assange, Washington Post’a şu ana kadar 76 bin belge yayınladıklarını ve bu belgelerin şimdiye dek kimsenin yargılanmasına neden olmadığını ve hayatını tehlikeye atmadığı belirtti.

 

INDEPENDENT: Arizona mahkemesi yasadışı göçmen yasasını durdurdu

Arizona’da aylardan beri tartışmalara ve büyük protesto gösterilerine neden olan yasadışı göçmen yasası yürürlüğe girmesine sadece 14 saat kalmışken bir Phoenix mahkemesi yargıcı tarafından durduruldu.

 

Yargıç Susan Bolton, verdiği geçici karar kapsamında yasanın en çok eleştirilen dört maddesini kaldırdı. Bu maddeler altında polis kamuya açık alanda şüphelendiği herkesi durdurabilecek, sorguya çekebilecek ve tutuklayabilecekti. Yasa, öngördüğü maddeler altında ABD’ye yasa dışı girmiş olduğundan şüphelenilen göçmenlerin sınır dışı edilmesinin kolaylaştırılmasını sağlayacaktı.

 

Yasaya karşı gelenler, yaklaşık 460 bin Latin Amerikalının yaşadığı Arizone eyaletinde ırkçı bir uygulamanın baş göstereceğini öne sürmüştü. Kaldırılan maddeler arasında ayrıca, göçmenlerin polis tarafından sorguya çekilmeleri olasılığına karşı sürekli olarak üzerlerinde kimlik ve çalışma belgelerini bulundurmaları şart koşuluyordu.

 

Yargıç Bolton, yasanın içerdiği maddeler kapsamında sivil hakların ihlal edildiğini belirtti. Bolton ayrıca, yasanın kabul edilmesi halinde bile birçok uygulanması sürecinde birçok zorlukla karşılaşacağını ve yasanın mağduru olan kişilerin açacakları davalarda çok büyük oranda haklı çıkacağını belirtti.

 

Mahkemenin aldığı karar aynı zamanda yasanın durdurulması gerektiğini savunan Obama hükümeti için de olumlu bir gelişme oldu. Başkan Barack Obama göçmen sorununun önüne geçebilmek için 2010’un sonlarına hazırlayacağı bir göçmen reform tasarısını Senato’ya sunmayı planlıyor.

 

HAARETZ: Netanyahu: Konut inşasına devam etmemek hükümeti devirir

İsrail Başbakanı Benjamin Natanyahu konut inşalarının askıya alındığı sürenin sona erdiği 26 Eylül tarihinden sonra inşaatlara başlanmaması halinde koalisyon hükümetini sonunun gelebileceğini söyledi.

 

Netanyahu, Tel Aviv’de İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Moratinos ile bir araya gelirken, Moratinos Avrupa Birliği’nin (AB) konut inşalarının durdurulmasını görmek istediğini belirtti. Netanyahu ise Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın doğrudan barış görüşmeleri için koyduğu şartın İsrail’de politik karmaşaya neden olabileceğini söyledi.

 

Geçtiğimiz gün yapılan görüşmede Netanyahu Moratinos’a Filistinlilerin barış görüşmelerini yenilemek için öne sürdüğü şartların gerçeklik dışı olduğunu belirtti. Netanyahu ayrıca nihai bir anlaşmanın halkın çoğunluğunun desteği olmadan yapılamayacağını aksi takdirde iktidardaki koalisyonun devrilebileceğini ve barış sürecinin zarar göreceğini söyledi.

 

Bugün Kahire’de Arap Birliği dışişleri bakanları ile bir araya gelecek olan Abbas’ın ise İsrail ile dolaylı görüşmelerin devam etmesini fikrini savunacağı düşünülüyor. Moratinos ise Netanyahu, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ve Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e, Abbas’ın Amman’da yaptıkları görüşmede doğrudan görüşmelere niyetli olduğunun sinyalini verdiğini söyledi.

 

Moritanos, Abbas’ın doğrudan görüşmeleri desteklemek için Arap Birliği’nin onayını beklediğini öne sürdü.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!