Dünya basınından manşetler- 25 Şubat

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler- 25 Şubat
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2010 10:18

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler

Haberin Devamı

 

DÜNYA BASINI       

THE NEW YORK TIMES

--CIA ve Pakistan’ın işbirliğinde tereddütler yaşanıyor

CIA, gizli savaşını Pakistan’ın içlerindeki şehirlere doğru yayarken, iki ülke arasındaki ilişkilerin kötü durumuna karşın, ABD ve Pakistan istihbarat ajanları taktik operasyonlarında birlikte çalışıyor.

 

--Google davasında daha büyük bir tehdit ortaya çıktı

Üç Google yetkilisinin, Çarşamba günü, İtalya’da mahremiyet yasalarını ihlal ettiklerine karar verildi. Bu kararla, şirket yetkilileri sistemdeki içerikle ilgili ilk kez suçlu bulundu.

 

Haberin Devamı

THE WASHINGTON POST 

--Demokratlar çözümü son görüşmelerin dışında arıyor

ABD’de sağlık reformu tasarısı için yapılacak görüşmenin siyasi bir tiyatro oyununa dönüşeceğini tahmin eden Demokrat Partililer, reformla ilgili olarak parti içi müzakerelerden medet umuyor.

 

--Anket: Pek çoklarına göre bu yıl Çin’in yılı olacak

Amerikalılar, Çin’in etkisinin artışıyla ülkelerinin dünya ekonomisindeki rolünün azalacağına inanıyor.

 

THE WALL STREET JOURNAL  

-- Euronun yeni savaş alanı: İspanya

Euro bölgesinin en büyük dördüncü ekonomisi İspanya’da işsizlik oranı yüzde 19 seviyelerinde, gayrimenkul sektöründe yatırım çılgınlığı sona erdi ve ülke her geçen gün biraz daha hızlı büyüyen bir bütçe açığına sahip. Ülkede üretim 2009’da yüzde 3.6 oranında geriledi ve bu yıl da düşüşün devam etmesi bekleniyor. Bütün bu veriler, İspanya’yı son 50 yılda gördüğü en derin ve uzun resesyona sürüklüyor.

 

-- Google’un üç yöneticisi İtalya’da tutuklandı

İtalya’da engelli bir çocuğun videosunun şu an erişilemeyen Google Video adlı sitesinde yayınlanmasına izin vererek, özel hayata saygı yasasını çiğnedikleri gerekçesiyle, üç Google yöneticisi suçlu bulundu. İtalyan mahkemesinin verdiği bu kararın internet şirketlerinin ülkedeki operasyonlarına sınırlama getirebileceği tartışılıyor.

Haberin Devamı

 

FINANCIAL TIMES

--Coca-Cola’dan büyük strateji değişikliği

Coca-Cola, bünyesindeki en büyük şişeleme şirketi Coca-Cola Enterprises’ın Kuzey Amerika operasyonlarını satın alıyor. 13 ile 15 milyar dolarlık bir maliyeti olan anlaşmada sona yaklaşan şirket, 20 yıldan fazla bir süredir benimsediği stratejisinde büyük bir değişikliğe gidiyor.

 

--Bernanke, ABD’de faizlerin düşük tutulacağını dile getirdi

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, Çarşamba günü Kongre’de yaptığı konuşmada, ülke ekonomisindeki iyileşmenin istikrarlı bir yol izlemesine rağmen, faiz oranlarını düşük tutma politikasının süreceğini açıkladı.

 

THE GUARDIAN

--Dubai suikastı üzerindeki esrar büyüyor 

Haberin Devamı

Dava kapsamında adı geçen 15 yeni şüphelinin altısının sahte İngiltere pasaportu taşıdıkları ortaya çıktı. İngilizler çalınan kimliklerle ilgili şaşkın.

 

--Arjantin, Falkland davasını BM’ye götürüyor

Buenos Aires, Latin Amerika ülkelerinin de destek vermesiyle, Atlas Okyanusu’nda petrol arama çalışmalarıyla ilgili egemenlik iddialarını bir adım ileri taşıdı.

 

HAARETZ

--Avustralya İsrail’i uyardı: Pasaport sahteciliği “dost” ülkelerin yapacağı şey değildir

Avustralya Başbakanı Kevin Rudd, “Avustralya pasaportlarının kötüye kullanımıyla ilgili bir durumda, olaya karışan devlet kim olursa olsun tepki gösteririz” dedi.

 

--Clinton: Çin, İran yaptırımları konusunda ABD’ye yakınlaşıyor

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İran’a uygulanacak yaptırımlarla ilgili Birleşmiş Milletler kararının önümüzdeki 30 ile 60 gün içinde çıkarılacağını söyledi.

 EKONOMİ  BASINI

BLOOMBERG  

--Generallerin tutuklanması Türk lirasının değerini riske atıyor

Türkiye'de darbe planladıkları iddiasıyla 40 ordu mensubunun gözaltına alınması hükümet ile ordu arasındaki gerilimi tırmandırırken, yatırımcılar, bu gelişmelerin Türk lirasının diğer gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinden daha fazla değer kaybetmesine neden olacağını düşünüyor.

 

--Moody's'ten Yunanistan'a not indirimi uyarısı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Yunanistan'ın, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında en yüksek seviyede bulunan bütçe açığını indirmek üzere hazırlanan plandaki hedeflerini karşılayamazsa, bu ülkenin kredi notunu önümüzdeki aylarda düşürebileceğini açıkladı.

 

CNBC

-- Toyota çalışanları endişeli olsa da patronlarını destekliyor

Otomobil üreticisi Toyota’nın Japonya’daki çalışanları, ABD Kongresi’nde ifade veren patronlarını desteklemek için toplandı. Şirketin genel merkezi önünde bir araya gelen işçilerin büyük bir kısmı ise şirketin ürünlerinin karşı karşıya kaldığı güvenlik sorunun uzun bir süre daha devam etmesinden korktuğunu belirtti.

 

--Bernanke, sıkılaştırma politikasına yönelik endişeleri hafifletti

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, Çarşamba günü ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmada, devam eden işsizlik sorunu ve enflasyon riski yüzünden, Fed’in faiz oranlarını düşük tutmaya devam edeceğini ifade etti. Başkanın bu açıklaması, para politikalarının yakın zamanda sıkılaştırılacağına yönelik spekülasyonların sona ermesine neden oldu.

 

CNNMONEY   

-- Fed’in tetiklediği iyimserlik borsaları yukarı çekti

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke’nin faiz oranlarını bir süre daha düşük tutacaklarını açıklaması, ekonominin geleceğinden endişe eden yatırımcıların endişelerini dindirirken, ABD’deki borsaların Çarşamba gününü yüksek seviyelerde kapatmasını sağladı. Dow Jones Sanayi Endeksi günü yüzde 0.9’luk yükselişle 10,374 puandan kapattı.

 

--General Motors, Hummer markasını kapatacak

ABD’li otomobil üreticisi General Motors, Hummer markasını satacağı Çinli otomobil üreticisi ile anlaşamadı ve birimi kapatmayı planladığını açıkladı.  

Haberin Devamı

 

FORBES    

--Asya borsaları Bernanke'nin düşük faiz işaretiyle dalgalı seyretti

Asya borsaları, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin, ekonomini toparlanması için faizlerin düşük seviyesini koruyacağı işaretini vermesiyle dalgalı seyretti. Açıklamayla, dolar, yen karşısında değer kaybederken, euro karşısında değer kazandı.

 

--Hummer markası kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya

ABD'li otomobil şirketi General Motors'un, çok benzin harcayan güçlü araçlar konusunda efsane haline gelen Hummer markasını Çinli bir şirkete satma girişimi başarısız olunca, bu markanın kapatılması riski ortaya çıktı.  

 

MARKET WATCH 

--Toyota başkanı daha fazla dikkat sözü verdi

Son dönemde araçlarında ortaya çıkan sorunlar nedeniyle zor günler yaşayan Japon otomobil devi Toyota'nın Başkanı Akio Toyoda, ABD Kongresi'nde ifade verdi. Toyoda, tüm sorumluluğu üzerine alarak, markanın aynı zamanda kendi ailesinin adını taşıdığını ve bundan sonra daha fazla özen gösterileceğini belirtti.

 

--Çin'de dış ticaret açığı olasılığı artıyor

Çin Ticaret Bakanlığı sözcülerinden birine dayandırılarak verilen haberlere göre, ithalatın güçlü seyrinin devam etmesine rağmen ihracattaki toparlanmanın zayıf kalması, ülkenin önümüzdeki altı aylık dönemde dış ticaret açığı verebileceğini gösteriyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!