Dünya basınından manÅŸetler - 25 Ekim

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 25 Ekim
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 25, 2009 11:22

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

Aysa ülkeleri Doğu Asya Birliği peşinde (Financial Times)

 

Japonya Başbakanı Yukio Hatoyama'nın sözcüsü tarafından yapılan açıklamaya göre, Japon başbakanın model olarak Avrupa Birliğini alan Doğu Asya Birliği önerisi Asyalı liderlerin büyük desteğini aldı.

 

16 Doğu Asya ülkesinin liderlerinin bir araya geldiği Tayland'da, Japon başbakanın önerisine büyük ilgi olduğunu söyleyen Kazuo Kodama, Hatoyama'nın aralarında Hindistan başbakanı da olmak üzere 11 ülkeden mevkidaşı ile görüşmeler yaptığını ifade etti.

 

Kodama, önerilen birliğin hali hazırda var olan Güney Doğu Asya Ülkeleri Birliği'ne eklenecek altı ülke ile oluşturulacağını da söyledi.

 

Bu şekilde bir yapılanma ile Birlik içinde yer alacak ülkeler şunlar olacak; Japonya, Çin, Hindistan, Güney Kore, Avustralya, Yeni Zellanda, Endonezya, Tayland, Malezya, Singapur, Vietnam, Filipinler, Burma, Brunei, Kamboçya ve Laos.

 

 

Haberin Devamı

DÃœNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--ABD'de aşılar gecikti domuz gribi 46 eyalete yayıldı

ABD Başkanı Barack Obama, domuz gribi salgınını ulusal çapta acil durum ilan ederek, gerekirse hastaneler ve yerel yönetimlere hastaları tedavi etmek için alternatif tedavi merkezleri kurma izin verdi.

 

--ABD'in Afganistan'daki büyük baskısı

ABD'nin Afganistan'da seçimlerinin ikinci tura gitmesi için yaptığı baskı, felaketi önlemeye yardım etti ancak 7 Kasım'da yapılacak olan ikinci tur seçimler de tıpkı birinci tur gibi endişe verici olabilir.

 

--Finansal reformun son durumu

Washington, yeni bir finansal krizi önlemek ve tüketicileri korumak için bir yasa çıkarma taahüdünde bulunmuştu ancak bu önlemlerin bazıları yeterli olmayabilir.

Haberin Devamı

 

 

THE WALL STREET JOURNAL

--Birleşmiş Milletler denetleyicileri İran'a vardı

Birleşmiş Milletler (BM) denetleyicileri, İran'ın Kum şehri yakınlarında geçenlerde ortaya çıkan ancak henüz bitirilmeyen uranyum zengileştirme tesisini inceleyip, barışçıl amaçlar için inşa edilip edilmediğini görmek için bu ülkeye geldi.

 

--Alman merkez sağı gündemini belirledi

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada, Alman merkez sağ partilerinin vergi indirimi ve sosyal güvenlik sistemine kaynak aktarımı konusunda fikir birliğinde olan bir hükümet kuracağını söyledi.

 

--Gelen veriler toparlanmanın zayıflığını ortaya koydu

Dünya ticareti Ağustos ayında azalarak, ekonomik toparlanmanın umut edilenden daha kırılgan olduğunu ortaya koydu.

 

FINANCIAL TIMES

--Japonya başbakanı Doğu Asya Birliği için bastırıyor

Japonya Başbakanı Yukio Hatoyama'nın sözcüsü tarafından yapılan açıklamaya göre, Japon başbakanın model olarak Avrupa Birliğini alan Doğu Asya Birliği önerisi Asyalı liderlerin büyük desteğini aldı.

Haberin Devamı

 

--Pakistan birlikleri Veziristan'daki Taliban mevzisini geri aldı

Helikopter ve topçu ateşiyle desteklenen Pakistan birlikleri şiddetli çarpışmalardan sonra Taliban'ın elindeki stratejik önemdeki bir kasabayı tekrar ele geçirdi.

 

--Merkel yeni koalisyonu açıkladı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumartesi günü yaklaşık 24 milyar euro vergi indirimi yaparak ekonomiyi canlandırma sözü veren yeni koalisyonunu açıkladı.

 

HAARETZ

--İsrail polisi yeni karışıklık sonrası Tapınak Tepesi'ne baskın yaptı

İsrail polisi kutsal yerleşim olan Tapınak Tepesi'nde çıkan çatışmalarda, yangın bombası ile saldırıda bulunan 12 İsrailli Arap genci tutukladı.

 

--İsrail'de hükümet Gazze soruşturması için karıştı

Haberin Devamı

İsrail'in Goldstone Raporu'nda yer alan savaş suçları iddiaları araştırması için bir komisyon kurup kurmaması ile ilgili tartışmalar hükümet içerisinde daha şiddetli bir hal almaya başladı. Başbakan Netanyahu kapıyı açık bırakırken, Savunma Bakanı Ehud Barak sert muhalefetini tekrar etti.

 

--BM yetkilileri ikinci nükleer tesisi incelemek için İran'a geldi

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) denetleyicileri, Ä°ran'ın Kum ÅŸehri yakınlarında geçenlerde ortaya çıkan ancak henüz bitirilmeyen uranyum zenginleÅŸtirme tesisini inceleyip, barışçıl amaçlar için inÅŸa edilip edilmediÄŸini görmek için bu ülkeye geldi.       Â

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG
--Koalisyon anlaşması imzalandı kim kazandı kim kaybetti
Almanya'da Hristiyan Birlik Partisi ile Hür Demokrat Parti 4 yıllık koalisyon anlaşmasına imzayı attı. 130 sayfalık anlaşma vatandaş için ne anlama geliyor? Kim kazandı, kim kaybetti? 2010 ocak ayından itibaren vergiler indiriliyor. Çocuk parası 2013 yılından itibaren aylık 150 euro daha fazla olacak.

Haberin Devamı

 

DIE WELT
--Gysi SPD ile birleÅŸmeyi kesin dille reddetti
Almanya'da merkez sağ partiler koalisyon kurma çalışmalarını tamamlayıp yeni kabinelerini açıklarken, seçimden yenilgiyle çıkan Sosyal Demokratlar üzerine spekülasyonlar yapılmaya devam ediyor. Sosyal Demokrat Parti SPD'nin yeniden toparlanması için Sol Parti ile birleşme önerileri yapılıyor. Ancak Sol Parti lideri Gregor Gysi, SPD ile birleşme isteğini kesin bir dille reddetti.

 

 

EKONOMİ BASINI 

BLOOMBERG

--ABD Ekonomik Görünümü: GSYH teşvik paketleriyle muhtemelen büyüdü

ABD'de uzmanlar bu hafta açıklanacak olan veriler öncesi, ülkenin üçüncü çeyrekteki büyümesinin alınan teşvik önlemleri sayesinde son iki yıldaki en yüksek büyümesini göstereceğini tahmin ediyor.

Haberin Devamı

 

--Japonya ve Avustralya'dan rekabetçi Doğu Asya bloğu baskısı

Japonya ve Avustralya, Tayland'da yapılan ve 16 Asyalı ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen zirvede rekabetçi bir Doğu Asya bloğu oluşturulması fikri için bastırdı.

 

--Icahn Yahoo'daki görevinden ayrıldı

Geçen sene vekalet savaşı tehdidi ile Yahoo'nun yönetim kuruluna giren milyarder Carl Icahn, şirketin artık daha fazla eylem odaklı çalışan direktöre ihtiyacı olmadığını söyleyerek görevinden istifa etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!