Dünya basınından manşetler- 23 Şubat

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler- 23 Şubat
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2010 10:21

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler

Haberin Devamı

 

--BM yetkilisi Molla Ömer’le görüşme çağrısı yaptı (Daily Telegraph)

Birleşmiş Milletler (BM) Afganistan özel temsilcisi Kai Eide, sekiz yıllık savaşın sonunda siyasi bir çözüme varılması için Molla Ömer liderliğindeki Taliban kurmaylarıyla müzakerelere başlanması gerektiğini savundu. 

  

Eide, Daily Telegraph gazetesi için yazdığı makalede, Taliban militanlarını silah bırakmaya yöneltmek için mali teşvikler kullanılmasının, örgüt liderleriyle müzakerelere girilmedikçe bir işe yaramayacağını söyledi.

 

Haberin Devamı

ABD Başkanı Barack Obama’nın “havuç ve sopa” stratejisine karşı çıkan Eide, böyle bir strateji uygulanması durumunda isyancıların daha da güçlenebileceğini dile getirdi.

 

Eide, Batı kamuoyunda Taliban’ın militanlarının çoğunlukla para için örgüte katıldıkları yönünde bir inanç olduğunu hatırlatarak, Batılı liderlerin gerçekten inanarak Taliban’a katılan militanların sayısını küçümsediğini belirtti.

 

BM yetkilisi “Taliban’ın siyasi liderleriyle görüşmeler başlamadıkça geçen ay Londra Konferansı’nda kabul edilen topluma yeniden kazandırma fonu işe yaramayacaktır” dedi.

 

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--Pakistan’dan Taliban liderinin yakalandığı haberleri geliyor

Pakistanlı bir yetkili, Taliban’ın kurmaylarından oluşan Quetta Şurası’nın bir başka üyesi Molla Abdülkebir’in yakalandığını duyurdu.

 

--İsrail’in dinî bölgelerle kararı Batı Şeria’da huzursuzluk yarattı

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Hebron’daki ve Batı Şeria şehrindeki tapınakları İsrail ulusal miras listesine alma planını açıklamasından bir gün sonra, Pazartesi günü bir grup Filistinli İsrail güçleriyle çatıştı.

 

Haberin Devamı

THE WASHINGTON POST

--Obama sağlık yasası teklifiyle ilgili savunmaya geçti

Beyaz Saray’ın hedef küçülteceği yönündeki iddialar büyürken, Başkan Barack Obama sistemde kapsamlı değişiklikler yapma amacından sapmıyor.

 

--Büyük şehirler kaygan zeminde

Tokyo, Kahire, İstanbul ve Los Angeles gibi şehirler fay hatlarının tehlikeye attığı başlıca küresel merkezler arasında yer alıyor.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--Yunanistan’ın bütçe açığı konusunda baskılar artıyor

Yunanistan ile euro bölgesinin diğer üyeleri arasında, potansiyel kurtarma planının zamanlaması ve şartları konusundaki anlaşmazlığın sonuna doğru yaklaşılıyor.

 

--Türkiye darbe planı yaptıkları iddiasıyla askeri yetkilileri tutukladı

Haberin Devamı

Türkiye'de terörle mücadele polisleri Pazartesi günü emekli olmuş veya halen görevde bulunan askeri yetkililerden oluşan bir grubu gözaltına aldı. 12’den fazla askerin derin devletle bağlantılı oldukları için tutuklandıkları belirtildi.

 

FINANCIAL TIMES

--Obama sağlık reformunu tamamlamak istiyor

Kongre’nin sağlık reformuna karşı tavrını netleştirmesini isteyen ABD Başkanı Barack Obama, Demokratların aralarındaki fikir ayrılıklarını sonlandırmasını ve Cumhuriyetçilerin de desteğini almasını umut ettiği detaylı bir yasa teklifini gündeme getirdi.

 

--Sektör içi anlaşmazlıklar Avrupalı havayolu şirketlerini vurdu

Avrupa’da hava taşımacılığı sektörü, British Airways mürettebatının grev oylaması ve Lufthansa’nın pilotlarını dört günlük grevlerini ertelemeye ikna etmeden önce yüzlerce uçuşunu iptal etmek zorunda kalmasıyla Pazartesi günü kendi içinde büyük bir dalgalanma yaşadı.

 

Haberin Devamı

THE GUARDIAN

--Muhafazakarlara verilen desteğin azalması meclis çoğunluğunu destekliyor

Guardian ve İngiliz kamuoyu araştırma şirketi ICM’in düzenlediği bir ankete göre, David Cameron’ın liderliğindeki Muhafazakar Parti’ye verilen destek son iki yılın en düşük seviyesine ulaştı. İngiltere’yi genel seçimlerden sonra hiçbir partinin mecliste çoğunluk sağlayamadığı bir senaryo bekliyor olabilir.

 

--Karzai seçim denetleme kurulunu kontrol altına aldı

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, parlamentonun tatilde olduğu bir dönemde, ülkedeki seçim denetleme kurulunun kontrolünü tek taraflı olarak ele geçirdi. Bu durum Batılı diplomatları öfkelendirdi.

 

HAARETZ

Haberin Devamı

--Fransa Hamas kurmayının öldürülmesini kınadı

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Mahmud el Mabhuh benzeri suikastlardan hiçbir olumlu sonuç elde edilemeyeceğini söyledi.

 

--‘Askeri operasyon İran’ın nükleer programını durdurmaz’

ABD’li komutan Mike Mullen’ın bu yorumu, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın İran’a etkili yaptırımlar uygulamayı planladığı yönündeki açıklamalarının ardından geldi.

 EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG
--Asya borsaları Dubai spekülasyonuyla yükseldi
Asya borsaları, borçlarını ödemekte güçlük yaşayan Dubai'nin bu sorununu çözebileceğine yönelik spekülasyonlarla yükseldi. Asya Pasifik MSCI Endeksi, Tokyo işlemlerinde seansın son saatlerinde yüzde 0.2 yukarda seyretti. Bakırın fiyatı ise artan stoklar nedeniyle talebin düşeceği endişesiyle geriledi.

 

--ABD şirket tahvilleri talebi Avrupa'dakileri geçecek
ABD ekonomisindeki toparlanmanın Avrupa'dan daha iyi olacağı beklentisi, bu ülkedeki şirketlerin tahvillerine olan talebin artmasını sağladı.

 

CNBC

--Fed faizleri düşük tutmaya devam etmeli

San Francisco Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, ekonomik iyileşmeyi tetiklemek ve işsizlik sorununa çözüm bulmak için düşük faiz politikasını devam ettirmesi gerektiğini dile getirdi.

 

--Toyota güvenlik sorunları yüzünden inceleme altında

Japon otomobil üreticisi Toyota, büyük çapta araç geri çağırmasına neden olan güvenlik sorunlarına bulduğu çözümler yüzünden cezai soruşturma altına alındı.

 

CNNMONEY

--ABD Senatosu istihdam yasasını oyladı

ABD Senatosu, yeni iş imkanları yaratacak ve şirketlerin yeni çalışanlar almasını teşvik ederek vergi indirimleri getirecek 15 milyar dolarlık yeni bir yasayı oyladı.

 

--ABD,  işsizlik yardımının süresini 15 gün uzatıyor  

Gelecek hafta ABD’de yaklaşık 1.2 milyon kişinin işsizlik yardımları kesilecek. Bu durumun farkında olan Senato, işsizlik maaşının süresini 15 gün daha uzatmanın yollarını arıyor.   

 

FORBES
--Toyota'yı tamamen bitmiş sanmayın
Son dönemde güvenlik sorunları nedeniyle küresel çapta milyonlarca aracını geri çağıran Toyota'nın itibarı büyük zarar gördü ancak doğru hamleler ve biraz da zamanla her şey eskisi gibi olabilir.

 

--ABD hazine kağıtlarına Çin'e rağmen hâlâ yüksek talep var
Her ne kadar ABD'nin en büyük borç verenlerinden biri olan Çin, son dönemde bu ülkenin Hazine kağıtlarında satışa gitse de, diğer ülkelerin ABD Hazine kağıdı talebi devam ediyor.

 

MARKET WATCH 
--Obama'nın hedefi sağlık sigortası maliyetleri
ABD Başkanı Barack Obama tarafından sunulan yeni kapsamlı sağlık reformu tasarısında, vatandaşların vergi indirimleri sayesinde sağlık sigortalarının maliyetlerinin düşürülmesi planlanıyor.

 

--Google, Pekin yönetimi ile yeniden görüşecek mi?
ABD basınında yer alan haberlere göre, geçtiğimiz dönemde Çin'deki faaliyetleri kısıtlandığı için sorun yaşayan internet arama motoru Google, şirketin bu ülkedeki geleceğini tartışmak için Çinli yetkilerle bir araya gelecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!